Ce ar trebui sa stiti despre banalele servetele umede

Ce ar trebui sa stiti despre banalele servetele umede

0

Cumparati servetele umede de buzunar? Un studiu despre aceste banale produse, efectuat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor, evidentiaza tot felul de probleme.

Un procent de 71,79 % dintre aceste produse au mentionate pe eticheta valorile privind pH-ul, iar acesta este de 5,5, neutru sau pH fiziologic. Pe nici 8% dintre pachetele de servetele umede este mentionat faptul ca acestea contin alcool si doar 12,82 % dintre produsele studiate sunt antibacteriene.

Pe langa cele de mai sus, de pe ambalajele produselor analizate a mai reiesit ca doar o treime dintre produse sunt hipoalergenice si 79,48% sunt testate dermatologic. De asemenea, doar pentru 58,97% cunoastem perioada de valabilitate, acesta variind intre doua si sase luni dupa deschidere.

In cadrul studiului au fost analizate 39 tipuri de servetele umede de buzunar, achizitionate in mod aleatoriu de catre reprezentatii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania din supermarket-urile romanesti.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania este o asociatie de consumatori neguvernamentala,de drept privat, infiintata in anul 2003. “Pana in prezent a desfasurat si desfasoara o activitate neintrerupta, bucurandu-se de recunoastere nationala si internationala, fiind membra in diferite organizatii, comisii consultative ale autoritatilor, grupuri de lucru, partenera in programe nationale si internationale”, anunta asociatia.

Un alt semnal de alarma referitor la banalele servetele umede

S-a dovedit, cu ocazia altui studiu, care a vizat 80 de tipuri de servetele umede pentru bebelusi, ca acestea contin 158 de ingrediente chimice, multe dintre acestea fiind substante alergene, conservanti, particule antibacteriene si antioxidante toxice ce pot cauza de la dermatite sau eczeme pana la blocarea sistemului nervos central si cancer

„Avand in vedere compozitia chimica a unor servetele umede, ne exprimam temerea in legatura cu potentialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creeaza o lipsa de siguranta pentru consumatori. Solicitam in mod public Ministerului Sanatatii sa realizeze o analiza a compozitiei chimice a servetelelor umede comercializate in prezent pe piata romaneasca, in vederea interzicerii/ retragerii produselor nesigure pentru sanatatea bebelusilor/copiilor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, intr-un material publicat de Romania Libera.

Atat medicii pediatri, cat si unii producatori, prin mentiunile afisate pe ambalaj, nu recomanda ca acest tip de produs sa aiba in compozitie urmatoarele substante:
– alcool;
– parabeni (conservanti);
– ftalati; Phenoxyethanol;
– coloranti;
– propylene glycol;
– glicerina;
– polietilen glycol;
– alergeni;
– sapun;
– parfum.

De pilda, fenoxietanolul este cancerigen, poate determina blocarea sistemului nervos central, varsaturi si dermatita de contact, iar acidul benzoic poate provoca iritarea tractului respirator, iritare severa a ochilor si posibile leziuni, iritarea moderata a pielii. De asemenea, poate provoca o reactie alergica a pielii si poate fi nociv daca este inghitit, inhalat sau absorbit prin piele.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.