Ce se intelege, psihologic, din #Colectiv

Ce se intelege, psihologic, din #Colectiv

0

Tinerii refuza sa mai fie prizonierii unor retele colectiviste corupte, definite prin nepotism/pile/relatii! Aceasta este explicatia psihologului Daniel David, coordonatorul lucrarii “Psihologia Poporului Roman”, legata de protestele #Colectiv.

Psihologul Daniel David a oferit recent un interviu jurnalistului francez Jonas Mercier, de la Lepetitjournal.com şi La Croix), oferind o explicatie, psihologica a evenimentelor sociale din Romania ultimelor zile. Dupa ce a primit mai multe intrebari si solicitari de la cititorii articolului, psihologul Daniel David vine cu detalii pe blogul sau. Cateva idei:

Romania are un profil psihocultural colectivist, cangrenat de coruptie

– Psihologul olandez Hofstede arata ca, in general, Romania are un profil psihocultural colectivist (termenul „colectivist” este un termen psihologic tehnic, fara conotatii peiorative sau pozitive). Aici, societatea este mai mult o suma de colective, fiecare colectiv fiind creat, de obicei, in jurul relatiilor de rudenie/cunostintelor-prieteniilor. Intr-o astfel de tara/cultura, individul exprima mai ales idei si valori acceptate de colectiv, fara a tinde sa se emancipeze prin individualizare si optiuni personale, diferite poate uneori de cele ale colectivului; printr-o astfel de atitudine individul are insa protectia si suportul colectivului.

Profilul psihocultural alternativ, profilul autonom, se refera la tara/cultura in care societatea care se creaza pe baze comunitare, comunitatile fiind formate din indivizi autonomi, individualizati prin optiuni uneori diferite de cele ale grupului de origine (ex. familie), care se solidarizeaza apoi voluntar, pe baza unor valori comune (nu atat pe baza de rudenie/cunostinte-prietenie), in comunitati puternice si altruiste.

– Dintre tarile Uniunii Europene, dupa analiza psihologului olandez Hofstede (apud David, 2015), doar Bulgaria, Grecia, Portugalia si Romania par sa aiba acest profil psihocultural colectivist, celelalte tari avand un profil psihocultural autonom. In plus, in Romania, acest sistem de mentalitati colectiviste a fost, din pacate, desfigurat/cangrenat de coruptie, exprimata in nepotisme si pile/relatii, pe fondul concentrarii puterii sociale.

Majoritatea tinerlor are un profil psihocultural autonom

Cei mai multi tineri romani par sa aiba in prezent, dominant, un profil psihocultural autonom; sigur, tinerii nu sunt toti „autonomi”, ci majoritatea lor are acest profil psihocultural autonom. Inevitabil, acest profil psihocultural autonom al generatiilor mai tinere intra in tensiune cu profilul psihocultural colectivist general pe care este fondata societatea romanesca actuala, tensiune accentuata de faptul ca sistemul colectivist este corupt.

Incendiul de la Colectiv a declansat tensiunea

Evenimentul tragic de la clubul Colectiv a fost un eveniment activator care a declansat aceasta tensiune mai veche. Simplu si direct spus, eu cred ca acum „autonomii” isi revendica de la „colectivisti” tara, pe care doresc astfel sa o sincronizeze european! Din punctul de vedere al psihologului, nu se mai urmareste doar eliminarea coruptiei dintr-o tara organizata colectivist, se doreste sincronizarea tarii cu modernitatea europeana chiar prin schimbarea profilului psihocultural colectivist.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.