Colecistica acuta - netratata, duce la complicatii severe

Colecistica acuta – netratata, duce la complicatii severe (VIDEO)

0

Colecistita acuta este o afectiune inflamatorie a colecistului care, de cele mai multe ori se cantoneaza pe fondul litiazei de colecist. Aceasta afectiune poate sa apara si la pacientii care nu au litiaza, de exemplu, la cei diabetici si poate fi extrem de grava.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Simptome
  4. Tratament
  5. Prevenire

“In cazul litiazei biliare, colecistita acuta apare ca urmare a obstructiei canalului cistic de catre un calcul cu stagnarea bilei in colecist si infectarea acesteia, transformare in puroi. Daca este o cavitate plima cu puroi se numeste MBM colecistic, iar daca continutul purulent este in peretii colecistului se numeste colecistita acuta flegmonoasa.”, a spus conf.univ.dr. Sorin Olariu.

Colecistica – simptome

Primul simptom pentru care trebuie sa apelam la un specialist este durerea, care apare in partea superioara dreapta a abdomenului si poate iradia in spate sau in umarul drept.

“Durere care este datorata distensiei colecistului, febra, frisoane, ca semn al infectiei, fiind un proces infectios. Din punct de vedere digestiv, pacientul este cu intoleranta alimentara, varsaturi.”, a spus conf.univ.dr. Sorin Olariu.

Colecistica – tratament

Singurul tratament in cazul colecistitei acute este cel chirurgical, insa, indicat este ca operatia sa se faca in primele zile de la debutul bolii.

“In aceasta afectiune, tratamentul obligatoriu este operatia. Depinde cand se efectueaza aceasta operatie. In general, este bine ca ea sa fie facuta in primele 3-5 zile de la debutul afectiunii inflamatorii, deoarece este perioada cand colecistul se diseca cel mai bine. Daca se poate astepta cu tratament conservator ca procesul inflamator sa se raceasca, operatia este mai dificila din cauza adevrentelor care se dezvolta. Se intervine de urgenta cand exista suspiciunea de perforatie, fiind una dintre complicatii. La fel, o alta complicatie este si peritonita biliara.”, adauga conf.univ.dr. Sorin Olariu.

Colecistica – preevenire

Colecistita acuta se poate preveni prin indepartarea colecistului litiazic chiar daca este cu mai putine simptome. Atunci riscul de a face colecistita acuta nu mai exista.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.