Constipatia la copil - greseala de alimentatie (VIDEO)

Constipatia la copil – greseala de alimentatie (VIDEO)

1

Constipatia la copii este un femomen des intalnit de medicii pediatri, cele mai multe cazuri apar in urma unei alimentatii necorespunzatoare.

“Este un fenomen intalnit in pediatrie destul de frecvent, in ultimii ani, accentuat de greselile de alimentatie. Obisnuit este sa avem cate 1 maximum 2 scaune in fiecare zi, iar absenta unui scaun un numar de zile este cea care noi o definim ca si constipatie. Constipatia extrem de frecventa la copiii alimentati cu lapte gras, deseori prezinta constipatie. Nu are o consecinta imediata si nu o tratam ca pe o boala, ci incercam sa lamurim mama, la copiii mici sa modifice alimentatia, iar la sugar trebuie administrate solutii laxative, si modern, lactuloza este acceptata, intr-o moda mai mult zonala.”,  a spus dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru, Spitalul de Copii Louis Țurcanu, Timișoara.

Constipatia la copil – greseala de alimentatie

In alimentatia sugarului si a copilului mic, rolul fibrelor este dovedit. In jurul acestora se constituie materiile fecale.

Constipatia are ca si prim semnal de alarma, un scaun mai putin frecvent la cateva zile si tare, si problema locala cu care pediatrii sunt confruntati cel mai des, durerea la defecare si fisurile anale.

In cazurile cele mai serioase este nevoie de o interventie banala, anume clisma sau chiar evacuarea prin tuseu rectal, cel mai des a unei structuri numita fecalom.

“As incuraja parintii sa administreze legume, chiar si crude, cum ar fi morcovul, legumele, uneori la gratar, fructele cu coaja, si clasica pruna, care mecanismul este imediat. Sa nu fie foarte eleganti decorticand orice alt fruct.”,  a spus dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru, Spitalul de Copii Louis Țurcanu, Timișoara.

Constipatia la copil – latura neuropsihiatrica

“O alta latura se indreapta spre neuropsihiatria copilului si tine de comportamentul copilului care in familie violenta, care are frica de scoala, este o fobie, mai nou si gradinita, de abuzul extrem, si de violenta sexuala, lucru care tin de o patologie care este in atentia colegilor mei psihiatri.”,  a spus dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru, Spitalul de Copii Louis Țurcanu, Timișoara.

Complicatiile constipatiei sunt disconfort, evacuare dureroasa si fisuri anale.

autor: Liana Gorun

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Retete sanatoase – supa crema de broccoli • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.