Constipatie: cauze si tratament

Constipatie: cauze si tratament

3

Constipatie – se refera la un tranzit intestinal  defectuos, care sunt rare ca si frecventa sau de defecatie dureroasa.

Constipatia severa include constipatie severa (incapacitatea de a avea scaune sau gaz) si fecalom, care poate progresa la obstructie intestinala si pune viata in pericol.

Constipatia are multe cauze. Aceste cauze sunt de doua tipuri: defecare obstructionata si de tranzit lent de colon. Aproximativ 50% dintre pacienti evaluati pentru constipatie din spitale au obstructie intestinala.  Acest tip de constipatie are cauze mecanice si functionale.

Cauza principala de constipatie este un tranzit lent care include: dieta, tulburari hormonale, cum ar fi hipotiroidismul, efectele secundare ale medicamentelor, si, rareori,  toxicitate cu metale grele.

Deoarece constipatia este un simptom, nu o boala, tratamentul eficient al constipatiei necesita in primul rand determinarea cauzei. Tratamentele includ schimbari in obiceiurile alimentare, laxative, clisme, si in situatii speciale interventii chirurgicale.

constipatie

Constipatia este comuna; Populatia care sufera de constipatie variaza intre 2-30%

Simptomele de constipatie includ urmatoarele:

 • miscarile intestinului sunt rare (de obicei, de trei ori sau mai putin pe saptamana)
 • dificultate in timpul defecarii
 • senzatia de evacuare incompleta a intestinului.

Constipatia la copii

Constipatia la copii apare de obicei la trei puncte distincte din timp: dupa inceperea alimentarii bebelusului cu lapte praf sau alimentele procesate, in timpul obisnuirii copilului sa faca la olita si dupa inceperea scolii (sa gradinita).

Dupa nastere, cele mai multi copii au cate 4-5 scaune moi lichide pe zi. Bebelusii alaptati, au de obicei, mai multe scaune pe zi comparativ cu sulagarii care sunt alimentati cu lapte praf.

Unii sugari au cate un scaun dupa fiecare masa, in timp ce altii au doar un singur sacun la fiecare 2-3 zile.

Copiii care sunt alaptati foarte rar dezvolta constipatie

Pana la varsta de doi ani, un copil va avea, de obicei, 1-2 scaune pe zi iar pana la  patru ani, un copil va avea un scaun pe zi.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Tratament
 4. Complicatie

Constipatie – Cauze

Cea mai frecventa cauza a constipatiei este primara si nu pune in pericol viata.

La varstnici, cauzele includ: aportul insuficient de fibre alimentare, consumul de lichide inadecvate, activitatea fizica scazuta , efectele secundare ale medicamentelor, hipotiroidism, si obstructia de cancer colorectal.

Femeile sunt mai des afectate de constipatie decat barbatii

Cauza primara

Constipatie primara sau functionala are simptome care nu depasesc mai mult de sase luni.

Acest tip de constipatie nu are ca si cauza efecte secundare ale medicamentelor sau sau o conditie medicala.

Acesta nu este asociat acu dureri abdominale, se distinge astfel de sindrom de colon iritabil. Este cea mai frecventa cauza de constipatie.

Dieta

Constipatia poate fi cauzata de o dieta insuficienta de fibre, consumul scazut de lichide, sau anumite diete de slabire.

Medicatie

Multe medicamente au ca si efect secundar constipatia. Unele sunt: analgezice, diuretice, antidepresive, antihistaminice, antispastice, anticonvulsivante si aluminiu antiacide.

Metabolice si musculare

Probleme metabolice si endocrine, care pot duce la constipatie includ: hipercalcemie, hipotiroidism, diabet zaharat, fibroza chistica, si boala celiaca.

Constipatia este, de asemenea, frecventa la persoanele cu distrofie musculara.

Anomalii structurale si functionale

Constipatia are si cauze anatomice, care include: leziuni ale coloanei vertebrale, Parkinson, cancer de colon, fisuri anale, proctita , si disfunctie planseului pelvin.

Constipatia are de asemenea, si cauze neurologice care include: anismus , sindromul perineului descendent, si boala Hirschsprung. La sugari, boala Hirschsprung este cea mai frecventa afectiune medicala asociata cu constipatia.

Psihologic

Retinerea voluntara de scaun este o cauza frecventa de constipatie. Alegerea de a refuza poate fi din cauza unor factori, cum ar fi frica de durere, teama de toaletele publice, sau lene.

Tratament constipatie

Tratamentul principal al constipatiei implica aportul crescut de apa si fibre. Utilizarea frecventa de laxative este descurajata, pentru ca poti deveni dependent de utilizarea lor. Clismele pot fi utilizate pentru a asigura o forma de stimulare mecanica.

Laxativele

Majoritatea oamenilor cu constipatie usoara nu au nevoie de laxative. Cei care au facut schimbari in dieta si in stilul de viata fara o ameliorare a constipatiei, medicul poate recomanda laxativele sau clisma dar pentru o perioada limitata de timp.

La copii, tratamentele cu laxative pe termen scurt, cu ajutorul restabilirii obiceiurilor normale ale colonului, previn constipatia. Medicul ar trebui sa stie cand pacientul are nevoie de laxative si care sunt cele potrivite. Laxativele luate pe cale orala se gasesc sub forma de lichid, tablete, guma, pudra si granule, modalitatea lor de actiune fiind diferita.

Constipatie – Complicatii

Uneori, constipatia poate duce la complicatii:

 • hemoroizi 
 • fisuri anale
 • hernii abdominale
 • prolaps rectal.
Share.

3 Comments

 1. Constipatia se poate trata foarte usor, practic cu ajutorul unui singur tratament. Aici ma refer la ceaiurile naturiste de la Hemostop. Multa sanatate.

 2. Pingback: Hemoroizii – simptome, cauze, diagnosticare si tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

 3. Pingback: Metode de calmare a bebelusului. Iata cele mai cunoscute tehnici! • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.