Consultant în alăptare certificat internațional pentru România

Consultant în alăptare certificat internațional pentru România

0

consultant in alaptareAsociaţia ProMAMA susţine necesitatea recunoaşterii meseriei de Consultant în Alăptare în România.

De Ziua Consultantului în Alăptare Certificat Internaţional Asociaţia ProMAMA a făcut demersurile necesare la Ministerul Sănătăţii pentru recunoaşterea acestei meserii.

De asemenea, ProMAMA face un apel public pentru semnarea petiţiei “Alăptează, Romania!”, care a strâns deja, în mai puţin de o lună, peste 1.000 de semnături.

Petiţia este disponibilă pe http://www.petitieonline.net/petitie/alapteaza_romania_e_dreptul_nostru_-p07352149.html.

În multe ţări din Europa consultanţii în alăptare sunt de mulţi ani recunoscuţi şi angajaţi în maternităţi şi spitale, făcând parte din echipa medicală şi având un rol covârşitor pentru succesul alăptării. 

Din păcate, țara noastră se află pe un loc codaş în Europa în ceea ce priveşte alăptarea exclusivă până la 6 luni, (12,6%!), în comparaţie cu media europeana (40%). Acest lucru, în condiţiile în care 98% din femei sunt capabile să alăpteze. Mai mult, România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă, iar alăptarea are un rol covârşitor la reducerea acesteia. De aceea este nevoie de o persoană specializată în alăptare şi anume consultantul în alăptare acreditat, care să educe mamele şi să le ajute pe cele aflate în dificultate.

În prezent, în România sunt 20 de Consultanţi Certificaţi Internaţional în Alăptare. Aceştia sunt pregătiţi şi formaţi de dr. Marta Mureşan, coordonatorul pentru România, primul consultant certificat internaţional din ţara noastră.

În fiecare an, în prima zi de miercuri din luna Martie se celebrează Ziua Consultantului în Alăptare Certificat Internaţional, când se vorbeşte de importanţa şi rolul consultantului pentru succesul alăptării. În 2014, Ziua IBCLC se va sărbători pe data de 5 Martie, iar tema propusă este menită să evidenţieze legătura care trebuie să existe între IBCLC şi familie, echipa medicală, comunitate. De asemenea, este o ocazie potrivită ca familiile care au reuşit să depăşească problemele de alăptare să ofere mulţumire pentru ajutorul şi susţinerea oferită în acest scop şi să îndrume şi alte mame să ceară sfaturi şi suport specializat.

Pana acum Ziua IBCLC a fost sărbătorită pe plan local, dar în acest an, la iniţiativa Asociaţiei ProMAMA, se va celebra pe plan naţional, în cele mai importante oraşe din ţară unde există consultanţi certificaţi internaţional în alăptare: Bucureşti (la Jubile Primăverii, ora 11:00), Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Oradea.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.