Diabetul zaharat de tip II la copii

0

diabet la copii

Diabetul zaharat a devenit în ultimii ani o problemă din ce în ce mai des întâlnită şi în România. Diabetul de tip I insulinodependent presupune o atenţie deosebită pe care părinţii trebuie să o acorde copiilor, dat fiind faptul că cei mici nu au abilităţile necesare pentru a-şi depista şi controla în mod corespunzător boala.

Diabetul de tip II la copii se datorează în principal obezităţii infantile

Tratamentul copiilor care suferă de diabet de tip I impune stabilirea unor standarde diferite de cele pentru adulţi, deoarece ei prezintă particularităţi şi nevoi care fac necesară o îngrijire specială. Din ce în ce mai des, în ultimii ani este întâlnit şi diabetul de tip II la copii, datorat în principal obezităţii infantile.

Este foarte importantă diagnosticarea precoce a bolii, înainte de apariţia complicaţiilor specifice diabetului, cât şi prevenirea diabetului zaharat tip II la copiii şi adolescenţii cu risc crescut de a dezvolta aceasta afecţiune. Părinţii trebuie să fie atenţi la orice schimbare apărută în viaţa copilului, mai ales că semnele diabetului zaharat sunt extrem de vizibile. De obicei, boala debutează având simptome violente: scădere bruscă în greutate, chiar şi 10-15 kilograme într-un timp record de numai 2 săptămâni, senzaţie de sete marcantă – copilul ajungând să bea 5-6 litri de apă zilnic, urinari frecvente sau chiar comă hiperglicemică în cele mai grave cazuri, situaţie în care copilul ajunge la spital în stare de inconştienţă cu glicemia peste 500mg/dl.

„Participarea unui adult în depistarea şi tratarea copilului diabetic este esenţială, fiind absolut necesare consultul medical de specialitate în prima fază, iar mai apoi monitorizarea permanentă a glicemiei şi administrarea corectă a insulinei, urmarea unei diete zi de zi şi respectarea programului zilnic de exerciţii. Părinţii trebuie să fie conştienţi de responsabilitate uriaşă pe care o au, deoarece urmărea îndeaproape a acestui ritual zilnic poate să îmbunătăţească vizibil calitatea vieţii copilului şi să fie un real ajutor în lupta cu boala”, a declarat dna. Dr. Adriana Dumitrescu, Medic Primar Nutriţie în cadrul Clinicii Sanamed, Centru de Excelentă în monitorizarea şi tratamentul diabetului.

Diabetul zaharat de tip II la copii

Diabetul zaharat tip II este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale glicemiei, explicate prin faptul că glucoza nu poate fi utilizată corespunzător de către celulele organismului. Hormonul numit insulina, secretat de pancreas, este cel care ajută glucoza să pătrundă în celule pentru furnizarea de energie. În cadrul diabetului zaharat de tip II, insulina nu acţionează corespunzător pentru a menţine constantă valoarea glicemiei, mecanism numit insulinorezistenţa.

Glucoza provine în urma digestiei alimentelor precum pâinea, orezul, cartofii, leguminoasele, fructele, lactatele precum şi din zahăr şi dulciuri, fiind stocată şi în ficat, de unde este eliberată treptat.

diabetul zaharat la copii

Factorii de risc pentru diabetul de tip II la copii

Apariţia diabetului zaharat tip II la copii este favorizată de prezenţa anumitor factori de risc, cum ar fi IMC peste percentila 85, dezvoltarea acestei boli de către rudele de grad 1 sau 2 sau prezenţa diabetului zaharat sau a diabetului gestational la mama.

Nu în ultimul rând, existenţa unor semne clinice de insulinorezistenţa, cum ar fi obezitate şi acanthosis nigricans (zone de piele mai pigmentata, catifelată la nivelui regiunii cervicale, axile, coate, genunchi), hipertensiune arterială, dislipidemie, chisturile overiene, sunt alţi factori care cresc şansele copilului de a dezvolta diabet zaharat de tip II.

Prevenţia diabetului zaharat tip II la copii

Părinţii trebuie să se implice activ în viaţa copilului, menţinând greutatea optimă a acestuia şi asigurându-i o alimentaţie corectă, variată, adaptată necesarului caloric conform vârstei.

De asemenea, trebuie încurajate hobby-urile active, activităţile pecum mersul pe bicicletă, alergatul, înotul etc. În plus, dacă dacă există riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip II, este indicat un consult la medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, pentru a lua măsurile necesare.

Cauzele diabetului zaharat la copii

Cele mai comune cauze sunt cele autoimune, atunci când organismul nu mai recunoaşte celulele pancreatice secretate de insulina ca fiind “self” (ale lui) şi le atacă pentru a le distruge, el percepându-le ca fiind “non-self” (străine). Organismul elimina, prin urmare, propriile celule sănătoase din cauza unei “confuzii” cu care se confruntă.

În acest caz, tratamentul care se impune este insulina, deoarece copilul nu mai are rezervă viabilă de celule pancreatice care să producă insulina proprie.

Bineînţeles, cauzele pot fi uneori şi de natură genetică, un copil care are un părinte diabetic având, la rândul său, neşansa de a moşteni boala. Diabetul zaharat se moşteneşte încrucişat – de la tată la fată şi de la mamă la băiat, iar riscul de a-l moşteni creşte considerabil dacă ambii părinţi sunt diabetici.

În cele din urmă, există şi cauze idiopatice – necunoscute. De foarte multe ori se întâlnesc cazuri în care copilul este diagnosticat cu diabet zaharat fără să fi avut pe nimeni, niciodată, în familie cu acesta boala şi fără să fi suferit de o infecţie virală care ar fi putut să-i slăbească sistemul imunitar.

 Tratamentul diabetului zaharat la copii

Părinţii trebuie să îşi asume faptul că tratamentul diabetului zaharat de tip II nu este un angajament de moment, ci pentru tot restul vieţii.

De aceea copilul diagnosticat cu diabet zaharat tip II trebuie să se adreseze împreună cu familia medicului specialist de diabet, nutriţie şi boli metabolice, pentru managementul acestei afecţiuni.

Diabetul zaharat de tip II la copii se tratează prin dietă şi prin antidiabetice orale, iar mai apoi şi prin insulina, şi impune supravegherea unui adult. De altfel, este recomandat ca întreaga familie să fie implicată în susţinerea schimbării stilului de viaţă a copilului şi să susţină practicarea exerciţiilor fizice o oră pe zi.
În plus, un plan de alimentaţie corectă şi echilibrată este absolut necesar pentru obţinerea unei greutăţi optime şi a unei glicemii cât mai apropiate de cea normală.

sursa: http://comunicatedepresa.org/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.