Durerea de spate - diagnosticul corect

Durerea de spate – diagnosticul corect (VIDEO)

1

In cabinetul de Neurologie de la Centrul Medical Dr. Grigoras, pacientii care acuza durerea de spate sunt in special adultii tineri.

“In cabinetul de Neurologie din cadul Centrului Medical Dr. Grigoras se prezinta pacienti cu diferite acuze, fie dureri de cap, fie dureri de spate, ameteli, amorteli de maini, picioare, tulburari de memorie si alte probleme. Insa, pe departe durerile de cap si durerile de spate ocupa un prim loc, mai ales la adultii tineri. Noi, in cabinet, examinam pacientul dupa ce il intreb mai intai ce-l doare de fapt. Avem in cadrul durerii de spate o durere strict localizata la nivelul spatelui pe care o numim lumbago si o durere care coboara in jos pe picior pe care o numim lombosciatica. Dupa care, pe pacient il rugam sa ne spuna cum este durerea si el spune, durerea este continua, ma doare cand ma aplec, cand ma invart din trunchi, ma doare daca ridic ceva.”, spune dr. Alina Rosca, medic specialist neurolog.

“Pacientul ne descrie foarte frumos durerea exact traectul durerii. De la nivelul spatelui, durerea coboara in jos pe spatele coapsei, ajunge la nivelul gambei, calcai si chiar degetele piciorului”, adauga dr. Alina Rosca, medic specialist neurolog.

Examinarea clinica a pacientului consta din mai multe manevre, in functie de localizarea durerii de spate.

“Examinarea clinica a pacientului cu durere de spate, cu lombosciatica, consta in cateva manevre. Pentru noi este foarte important sa il vedem pe pacient cand intra pe usa. Acesta are un mers schiopatat, antalgic, cum spunem, isi semiflecteaza coapsa, nu poate sa calce pe picior. Dupa care il invitam sa mearga pe varfuri si pe calcai. In cazul in care el nu poate sa stea pe varfuri sau pe calcai cel mai probabil este vorba de o paralizie a terminatiilor nervoase ale nervului sciatic, iar asta pentru noi reprezinta o urgenta neurochirurgicala. Acel pacient va trebui trimis, de urgenta, la un consult neurochirurgical, deoarece o interventie rapida poate sa salveze acel picior al pacientului, in sensul ca el nu va ramane cu un deficit motor de-a lungul vietii. Dupa care, trebuie examinat spatele. O sa observam un spate indoit intr-o parte cu o contractura musculara, este o reactie normala a organismului la durere.

Mai sunt niste puncte pe care noi trebuie sa le sensibilizam cu ajutorul ciocanului de reflexe, sunt punctele in care nervul sciatic iasa de la nivelul spatelui, iar in cazul in care el este afectat acele puncte dor. Apoi, invitam pacientul sa se aseze pe pat cu fata in sus urmand alte manevre. Una dintre ele consta in elongare, in intinderea nervului sciatic, adica acel pacient va sta cu piciorul intins, noi o sa ridicam piciorul in sus, iar in functie de gradul, se da un grad, adica unghiul format de acel picior si planul patului, in functie de acel grad noi o sa ne dam seama daca problema de spate a pacientului este acuta sau cronica. Cu cat gradul este mai mic, cu atat problema este mai acuta, mai grava. Dupa care urmeaza o alta manevra destul de importanta care face diferenta intre o problema reala de spate si o pseudosciatica, o sciatica falsa, o problema de articulatie coxofemurala. Se numeste manevra Bonet. Apoi trebuie sa vedem sensibilitatea pacientului, el se poate plange de amorteala, de furnicaturi, vedem exact care este locul pe care ni-l descrie pacientul, iar prin comparatie cu ajutorul unui ac bont se testeaza sensibilitatea. In cazul in care observam o sensibilitate scazuta, adica pacientul spune nu simt deloc sau simt mai putin inseamna ca si acolo este o problema destul de serioasa, posibil o hernie de disc. Urmeaza apoi reflexele si ele au importanta lor, un reflex abolit, diminuat si el ne poate duce la o afectare grava a nervului sciatic.”, adauga dr. Alina Rosca, medic specialist neurolog.

Dupa finalizarea examinarii, medicul neurolog indica investigatiile care se impun in cazul acestei afectiuni.

“Dupa examinarea pacientului, urmatorul pas este trimiterea pacientului la investigatii. Radiografia are si ea importanta ei, deoarece pe o radiografie vedem foarte bine corpii vertebrali, asezarea corpilor vertebrali ceea ce noi numim statica. Pot sa fie probleme de statica vertebrala. De exemplu, un spate prea drept, un spate, din contra cu o hiperlordoza sau un spate cu o scolioza poate sa dea o durere strict localizata, un lumbago sau o lombosciatica. De asemenea, pe o radiografie putem sa vedem deplasari de corpi vertebrali spre anterior sau spre posterior, putem sa vedem si semne indirecte de afectare a discului vertebral. O tuberculoza se poate vedea pe o radiografie, metastazele vertebrale deci probleme destul de grave. Insa, pentru a observa exact ce este la nivelul spatelui, RMN-ul este investigarea care ne ajuta, deoarece RMN-ul ne poate da detalii despre partile moi, asta insemnand muschi, discuri intervertebral, ligamente, radacini nervoase. Insa, pentru a trimite pacientul la un RMN este foarte important sa nu facem rau, adica, trebuie sa cunoastem acel pacient in detaliu, in sensul ca un pacient care are o problema cardiaca si este purtator de pace-maker are o contraindicatie de a efectua aceasta investigatie. Mai sunt si alte contraindicatii, dar sunt relative, adica, o pacienta insarcinata nu face RMN, pacientii care sunt claustrofobi, de asemenea, necesita sedare, trebuie mentionat lucrul acesta. Cu pacientii care fac crize de epilepsie, de asemenea, trebuie avuta grija cu ei. Dupa ce pacientul se intoarce cu investigatiile respective, urmeaza sa primeasca un tratament. In puseu, adica atunci cand pacientul prezinta durere el necesita repaus la pat care inseamna sta strict intins in pat, in crinostatism. Asociat va lua un tratament medicamentos care va consta in antalgice, antiinflamatorii, decontracturante, vitamine din grupul B. Daca acel RMN ne arata probleme mult mai grave, de exemplu hernie de disc sau alta patologie pacientul va trebui sa consulte si un neurochirurg. Dupa puseul acut pentru a preveni alte episoade de durere de spate ca este lumbago, ca este lombosciatica, pacientul va trebui sa faca mai multe cure de fiziochinetoterapie, acupunctura, iar dintre sporturi de preferat inotul.”, adauga dr. Alina Rosca, medic specialist neurolog.

Tratamentul cat si indicatiile medicului pentru sport sunt etape importante pentru rezolvarea durerilor de spate.

autor: Liana Gorun

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Hernia de disc afecteaza din ce in ce mai multi tineri. 8 din 10 romani se confrunta cu aceasta problema • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.