Hernia de disc: cum poti sa scapi de hernia de disc?

Hernia de disc: cum poti sa scapi de hernia de disc?

3

Hernia de disc se incadreaza in categoria afectiunilor degenerative ale coloanei vertebrale. Hernia de disc se manifesta la nivelul discurilor aflate intre vertebrele coloanei.

De cele mai mele mai multe ori hernia de disc minora se vindeca in cateva saptamani. Tratamente anti-inflamatorii pentru durerea asociata cu hernia de disc, umflatura, sau ruperea de disc sunt in general eficiente.

Hernia de disc severa nu se poate vindeca de bunavoie si poate necesita interventie chirurgicala.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Tratament
  5. Nucleoplastia

Hernia de disc – simptome

Hernia de disc debuteaza prin instalarea durerilor de spate. Senzatia de durere difera in functie de zona afectata.

Daca un disc intervertebral din zona lombara este afectat atunci durerea va radia in zona feselor, coapselor si picioarelor, in special sub genunchi.

Daca discul intervertebral se afla in partea superioara a coloanei vertebrale, in zona gatului, senzatia de durere se va manifesta la nivelul umerilor si bratelor.

Durerire cresc progresiv in intensitate si sunt adesea insotite de senzatii de amorteala, furnicaturi sau slabiciune.

Hernia de disc – cauze

Hernia de disc apare din mai multe cauze: traumatizarea discului in urma tensionarii puternice sau din cauza presiunii crescute la nivel lombar, sedentarism, altele.

In cazul unor traumatisme discul intervertebral isi modifica pozitia obisnuita, acesta avand rolul fundamental de a absorbi socurile la care este supusa coloana vertebrala si de a asigura protectia acesteia.

Hernia de disc – tratament

Hernia de disc se trateaza in prima faza cu  antiinflamatoare sau miorelaxante si progreseaza in majoritatea cazurilor cu interventiile neurochirurgicale.

Vreme indelungata, procedurile neurochirurgicale au fost privite cu teama si reticenta ce a condus mai departe chiar si la evitarea acestora.

Nucleoplastia – procedura minim invaziva cu rezultate spectaculoase

Nucleopastia este o metoda de tratament care micsoreaza presiunea la nivelul discului intervertebral degenerat si scade tensiunea la care sunt supuse elementele nervoase din canalul rahidian, toate acestea fara ca pacientul sa sufere vreo incizie.

Prin aceasta metoda senzatiile de durere vor disparea si in acelasi timp se vor diminua semnificativ posibilitatea aparitiei problemelor neurologice mai grave precum pareza sau tulburarile de sensibilitate.

Nucleoplastia dureaza aproximativ 20 de minute, iar perioada de spitalizare este de o zi, timp in care pacientul se poate odihni in salon, dupa care poate pleca acasa.

Rata de reusita a acestei metode de tratament este conditionata si de anumite criterii in selectia pacientilor: varsta acestora nu trebuie sa depaseasca 45 de ani, discul intervertebral sa nu contina fragmente libere migrate in canalul rahidian si sa nu prezinte simptome de deficit neurologic, precum pareza.

Prin contrast, nereusita nu inseamna agravarea simptomelor ci eventualitatea efectuarii unei discectomii clasice.

Avand la baza o rata de succes tot mai crescuta, riscuri mici, costuri reduse pentru pacient si posibilitatea recuperarii rapide, nucleoplastia este cu siguranta o procedura moderna, tot mai solicitata in tratamentul herniei de disc.

Share.

3 Comments

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.