Imunitatea puternica - cum o construim? (VIDEO)

Imunitatea puternica – cum o construim? (VIDEO)

1

Vrem sa fim sanatosi? Sa nu ne imbolnavim usor? Aceste dorinte impun o conditie: sa ai o imunitate puternica. Iar imunitatea, rezistenta crescuta a organismului in fata bolilor, poate fi atinsa nu doar respectand reguli corecte de viata si nutritie, dar, mai ales, prin evitarea stresului, spun specialistii.

“Cu siguranta nu am sa incetez sa spun ca hrana cruda, hrana vie este cel mai bun remediu sau intaritor al sistemului nostru imunitar. Asta si prin prisma faptului ca nutritia este job-ul sau meseria mea principala. Da, auzim foarte mult in ultimul timp vorbindu-se despre sistemul imunitar la nivelul mamicilor ingrijindu-si copiii si ingrijorate de multele raceli prin care in gradinite, in primii ani de scoala, copilul trece prin aceste faze, si auzim despre intarirea sistemului imunitar in prevenirea maladiilor si a bolilor care sunt atat de frecvente, cum este cancerul in ziua de astazi”, spune nutritionistul Lavinia Bratu.

“Sunt persoane care se nasc cu un sistem imunitar extrem de solid si care se imbolnavesc mai greu, dar acele persoane veti vedea, daca studiati, sunt intotdeauna cu un psihic foarte bun. Persoane super-echilibrate. Si iarasi plec ca pana la hrana este foarte important cat de tare ne stresam, cat de tare ne inganduram, cat de tare ne controlam sau nu emotiile. De la asta porneste foarte mult un echilibru al sistemului imunitar, o intarire a lui sau nu. E o poveste care o sa v-o spun. A fost un studiu facut la inceputul anilor 1900 cu o cusca in care a fost introdus un lup si o cusca in care a fost pusa o oaie. Unul langa altul. Ei nu puteau sa se atinga. Doar se vedeau si se simteau. Oaia a murit in foarte scurt timp. De frica. De stres. Imaginati-va cat de tare ne afectam prin ganduri, prin stress si prin grija. Si din pacate cam asta se intampla in ultimul timp, stresul este printre noi sau face parte din modul nostru de viata si nu ar trebui.

Nu putem sa vorbim de o intarire a sistemului imunitar de pe astazi pe maine. Adica ne-am imbolnavit, suntem raciti sau racim frecvent si ne intarim sistemul imunitar. Din pacate, lucrurile nu functioneaza chiaa asa de simplu, iar ca si starea de sanatate pe care o ingrijim zi de zi, prin felul in care gandim, traim, mancam, si sistemul imunitar de fapt este oglindirea cea mai buna si fireasca a starii de sanatate”, adauga dr. Lavinia Bratu.

Pana la aplicarea unor retete exacte de hrana necesare pastrarii sau intaririi imunitatii organismului, medicii spun ca mai este nevoie de ceva.

“Plec de la cuvantul constienta. A fi constient. A fi constient de propria viata, de propriile ganduri, de propria hrana, de ce mancam, pentru ce mancam, care este scopul hranei de zi cu zi. Si mereu voi spune ca o hrana colorata, o hrana naturala, vie, este cea care ne protejeaza intregul organism prin antioxidantii si prin fitonutrientii continuti si care ne intaresc sistemul imunitar. Daca vrem sa fim sanatosi in iarna, pornim o intarire a sistemului imunitar de undeva din august, septembrie. Cam trei luni dureaza. Daca vrem sa ne intarim sistemul imunitar cam trei luni de zile ar fi bine sa avem in dieta usturoi in fiecare zi, o lamaie in fiecare zi, scortisoara dimineata si seara. Sunt foarte, foarte multe si foarte simple aceste remedii.” adauga dr. Lavinia Bratu.

Usturoiul face bine de la mic la mare, la fel si vitamina C este sfanta, vitamina A, betacarotenul din morcovi. Toata iarna ar trebui sa avem un suc de morcovi si sfecla rosie , sa nu ne dezlipim de aceste obiceiuri. Si citricele , care intr-adevar nu sunt de la noi, dar am crescut cu ele, n-ar trebui sa lipseasca din dieta noastra”, adauga dr. Lavinia Bratu, nutritionist.

Miscarea, orele de sport sau plimbarile completeaza lista ingredientelor necesare unei stari de sanatate permanenta.

autor: DELIA SESCU BARBU

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Fumatul – Un expert pneumolog atrage atentia asupra substantelor radioactive existente in fumul de tigara • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.