Inhalosedarea permite tratamente stomatologice la copii

Inhalosedarea permite tratamente stomatologice complexe la copii (VIDEO)

2

Problemele dentare ale copiilor reprezinta un capitol de rezolvat atat pentru medicii dentisti, care stiu ca lipsa de igiena si educatie medicala a pacientilor lor trebuie corectata cat mai repede, cat si pentru parinti, care trebuie sa se informeze asupra metodelor noi de tratament in domeniu. Inhalosedarea reprezinta azi o tehnica accesibila, ce permite tratamente complexe la copiii cu probleme stomatologice diverse.

Inhalosedarea este o tehnica de sedare constienta

Inhalosedarea este o tehnica de sedare constienta, care se adreseaza in mod special copiilor cu un grad crescut de anxietate. Prin aceasta tehnica noi, practice, reusim sa scoatem copiii din analgezie si ea consta, de fapt, in aplicarea unei mascute pe nasuc, iar prin intermediul acestei mascute vine oxigenul, care se gaseste oricum in aerul liber, impreuna cu protoxidul de azot.”, explica dr. Ana Vinau, medic dentist pediatru de la DENT ESTET 4 KIDS Timişoara.

Protoxidul de azot, pe langa alte intrebuintari, este considerat inclusiv medicament de uz stomatologic. Aceasta combinatie de gaz, care se numeste si funny gas, reuseste sa le schimbe copiilor perceptia asupra timpului si asta ce inseamna: copiii traiesc cu senzatia, cu perceptia, ca sedinta de tratament dureaza mult mai putin decat in mod real si asta ne ajuta pe noi sa le crestem pragul de toleranta la actul stomatologic, iar lucrul care este cel mai important, doar de la acest gaz, usor, gingia este anesteziata.

“Si se intampla lucrul acesta deoarece pragul senzorial al copiilor creste, si atunci ei nu resimt durerea cum ar resimti-o in mod normal. Iar pe noi ne ajuta foarte mult sa reusim sa le dam anestezia sis sa tratam problemele dentare corespunzator”, explica dr. Ana Vinau, medic dentist pediatru, de la DENT ESTET 4 KIDS Timişoara.

Tehnica este utilizata in mod special copiilor care au un grad crescut de anxietate si atunci reusim sa le scadem anxietatea si sa poata sa fie cooperanti cu noi pe scaun.

“Deci ei sunt constienti pe tot parcursul interventiei. Daca ceva ii deranjeaza, ne comunica lucrul acesta, insa reusim sa colaboram si sa cooperam mult mai usor cu ei prin intermediul mascutei. Si, lucrul care este cel mai important, reusim sa tratam problemele dentare corespunzator si sa le dam anestezia locala care este foarte importanta, deoarece multi copii ni se adreseaza cu probleme dentare si carii dentare foarte profunde si atunci este nevoie de utilizarea anesteziei. Nu vrem sa facem compromisuri legat de lucrul acesta”, adauga dr. Ana Vinau, medic dentist pediatru, DENT ESTET 4 KIDS Timişoara.

Inhalosedarea se aplica si atunci cand este nevoie de anestezie

Inhalosedarea se aplica in cazurile in care este nevoie de anestezie, mai ales la copii cu leziuni dentare foarte profunde, dar tehnica are si limitele ei. In schimb, spun medicii, nu are efecte adverse.

“Nu se aplica copiilor care sunt cu o varsta sub doi ani si jumatate, in special pentru ca nu sunt suficient de cooperanti. Copilul, ca sa pot sa-i aplic mascuta pe nasuc, trebuie sa fie de acord sa stea pe scaunel. Si atunci, in cazul acesta, nu reusim. Nu reusim iar in cazul copiilor cu nevoi speciale, care au nevoie de anestezia generala, copii in general necooperanti cu care nu putem sa ne intelegem.”, adauga dr. Ana Vinau, medic dentist pediatru, de la DENT ESTET 4 KIDS Timişoara.

Inhalosedarea nu are efecte adverse

Inhalosedarea nu are absolut nici un efect advers .Foarte multi parinti intreaba acest lucru, sunt nelamuriti legat de lucrul acesta, sau se informeaza din surse nepotrivite. Practic inhalosedarea consta in administrarea acestui gaz, acestei combinatii de gaz, care ajunge doar la nivel pulmonar. Desi protoxidul de azot este considerat medicament de uz stomatologic, nu este metabolizat la nivelul ficatului si apoi sa fie eliminat prin excretie din organism, ci ajunge la nivel pulmonar, iar in urmatorul sfert de ora dupa incheierea sedintei de tratament este eliminat prin expiratie.

Medicii recomanda ca prima vizita la medicul dentist sa aiba loc in jurul varstei de un an.

“Si facem lucrul acesta nu neaparat pentru ca copiii la varsta aceasta au probleme dentare, dar au dinti de lapte si este foarte important sa vina in contact prima data cu medicul dentist intr-un ambient placut, fara sa prezinte probleme dentare, fara sa prezinte dureri dentare, pentru ca orice trauma la varsta asta are un rasunet foarte puternic ulterior. Si noi incercam foarte mult inclusiv sa educam parintii. Practic aceasta este munca pe care o ducem noi acum – sa educam parintii sa stie exact ce trebuie sa faca ca sa previna aparitia problemelor dentare, iar noi venim in ajutorul lor prin efectuarea de sigilari, de fluorizari, a periajului profesional”, mai spune dr. Ana Vinau, medic dentist pediatru, DENT ESTET 4 KIDS Timişoara.

Cu alte cuvinte, parintii trebuie sa invete ca un copil nu trebuie neaparat sa aiba probleme dentare pentru a vizita medicul dentist. O vizita placuta in cabinetul acestuia practic il determina pe cel mic sa mearga cu drag a doua oara acolo.

autor: Delia Sescu Barbu

GALERIE FOTO:

 

Share.

2 Comments

  1. Chiar este recomandata pentru copii mici fara sa aiba efecte secundare in viitor ?

    Eu as opta mai degraba pentru o clinica la care sa se poarte frumos cu cel mic medicii si sa-l convinga ca nu e nimic de speriat… La imperial Dent asa s-a intamplat cu al meu.

    • Da. Sunt copii care sunt foarte speriati si nu pot fi convinsi, din pacate. Copilul meu cel mare, era foarte speriat, dar am fost la Dent Estet for Kids si asa frumos s-a purtat cu el, ca acum imi cere sa-l mai duc.
      Dar, din pacate, sunt si copii mult mai speriati…

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.