Salam, bacon, sunca, muschi file, ceafa de porc, kaizer, jambon si pastrama – cumparati frecvent aceste mezeluri? Ar trebui sa stiti asta – au carne putina si contin “minuni” care te baga in spital.
Mezeluri vandute in Romania: carne cu amidon modificat si glucono-delta-lactona
In 30 de mezeluri care se gasesc pe rafurile unor mari magazine din Romania, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a identificat, in afara de carne, si alte ingrediente, precum slanina, sare, apa, gelatina, lactoza, dextroza, sirop de glucoza, maltodextrina, zahar, zaharoza, proteina din lapte, proteina din zer, proteina vegetala din soia, soia, proteina animala din porc, vin de Porto, fum de lemn de fag, aroma de fum, emulsie de sorici, amidon modificat.
In mezeluri au fost gasiti 25 de tipuri de aditivi alimentari: nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, glutamat monosodic, caragenan, carmin, clorura de potasiu, glucono-delta-lactona, fosfat de calciu, izoascorbat de sodiu, acetat de sodiu, citrati de sodiu, erisorbat de sodiu, acid citric, guma xantan, guma konjac, di-, tri- si polifosfati disodici, ascorbat de sodiu, lactat de sodiu, azotat de potasiu, clorura de potasiu, acid acetic, lactat de calciu, tartrati de sodiu, iodat de potasiu si betanina (foto http://www.apc-romania.ro/).
Mezelurile vandute romanilor, pline de apa si sare
Nitritul de sodiu (E250) este un conservant utilizat în industria carnii, care împiedica formarea microorganismelor. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. S-a folosit aditivul caragenan (E407), un gelifiant, agent de îngrosare – exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. Monoglutamatul de sodiu provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gât, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. La 30% dintre mezeluri, cel de-al doilea ingredient este apa, iar la 27% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este sarea!
De notat ca la doar 10% dintre mezeluri se mentioneaza cantitatea de carne folosita la realizarea preparatului respectiv.
Protectia Consumatorilor: uitati-va la cantitatea de carne din produs!
„La alegerea unui preparat din carne rosie trebuie sa aveti în vedere cantitatea de carne din respectivul produs si principalii nutrienti mentionati în declaratia nutritionala, respectiv cantitatea de proteine, grasimi si continutul de sare. Totodata, verificati termenul de valabilitate, aspectul produsului si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare. Din cauza continutului ridicat de sare si a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, preparatele din carne rosie nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC România.
Credeti ca doar romanilor li se vand mezeluri-bombe pentru sanatate? Asemenea exemple se pot regasi in toata Uniunea Europeana!