Ministrul Eugen Nicolăescu: în sistemul sanitar nu se poate rezolva “peste noapte” ce nu s-a rezolvat în patru ani

0

Eugen Nicolaescu greva de avertisment

În sistemul sanitar nu poate fi rezolvat “peste noapte” ce nu s-a rezolvat în patru ani, este de părere Ministrul Eugen Nicolăescu referitor la greva de avertisment din Sănătate.

Ministrul Eugen Nicolăescu le reproşează angajaţilor care au intrat luni în grevă de avertisment, că nu au apelat la această formă de protest atunci când salariile le-au fost reduse cu 25%.

 “E păcat că unii pacienţi au suferit astăzi. Acesta este lucrul cel mai important, dar în acelaşi timp este un lucru bun că nu foarte mulţi pacienţi, ceea ce cred că una peste alta este o dovadă de înţelepciune. La această manifestare, în general, participă asistenţii medicali, moaşele, infirmierele, pe bună dreptate, că au lefuri foarte mici. Eu înţeleg acest lucru, dar nu înţeleg alt lucru. În 2010, aceşti oameni au avut tăiate lefurile cu 25% şi n-au făcut grevă. Acum, când noi, în 2013, am reîntregit salariile, în care inflaţia este mai mică, se face grevă. Dar cum s-au descurcat trei ani, 2010 – 2012, cu lefuri tăiate 25%? E greu, e greu de aşteptat. Eu cred că oamenii au dreptate şi că viaţa lor este foarte grea, se descurcă foarte greu, ştiu asta, şi o înţeleg, dar nu putem, peste noapte, să rezolvăm ce nu s-a rezolvat în patru ani”, a spus Nicolăescu.

Acesta a precizat că a convenit cu sindicatele să negocieze contractul colectiv de muncă la nivel de sector, pe baza căruia să fie realizate toate obiectivele pe care Ministerul Sănătăţii şi le-a propus.

Preşedintele Federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu, se va întâlni luni cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, pentru a discuta pe marginea contractului colectiv de muncă din sistemul sanitar, de rezultatul acestei întâlniri depinzând calendarul acţiunilor de protest din perioada următoare.

“Astăzi (luni, n.r.), la ora 14,00, voi participa la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, pentru a discuta pe marginea contractului colectiv de muncă din sistemul sanitar. În funcţie de rezultatul acestei întâlniri vom decide, la nivel de federaţie, care va fi calendarul acţiunilor de protest din perioada următoare şi dacă vom mai organiza sau nu greva generală din sistemul sanitar anunţată pentru data de 28 noiembrie”, a spus Leonard Bărăscu, după încheierea grevei de avertisment care a avut loc luni dimineaţă, între orele 8,00 şi 10,00.

Potrivit preşedintelui SANITAS, la greva de avertisment au participat 99% dintre angajaţii din unităţile sanitare din toată ţara

“La greva de avertisment au participat 99% dintre angajaţii din unităţile sanitare din toată ţara, atât cei care au semnat iniţial listele de participare la protest, cât şi restul personalului, în semn de solidaritate. Obiectivul nostru este să obţinem condiţii mai bune de muncă pentru salariaţii din sistem”, a precizat preşedintele SANITAS.

Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat începând din 28 noiembrie, reprezentanţii federaţiei solicitând, totodată, demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu.

sursa: http://www.agerpres.ro/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.