Nutritia ofera retete de hrana si pentru suflet

Nutritia ofera retete de hrana si pentru suflet (VIDEO)

0

Nutritia ofera retete de hrana si pentru suflet: cand intrebi oamenii ce si-ar dori cel mai mult, majoritatea raspunde: sanatate. Fara sa se gandeasca prea mult, toti doresc ceva ce sta, de fapt, in ei insisi. In interiorul complex, infinit de posibilitati, care este corpul uman. Fiecare din noi poate beneficia de acea stare minunata de echilibru, de gratie, de sanatate in masura in care este destul de educat, de informat si dornic sa reuseasca sa pastreze acest echilibru.

Nutritia sanatoasa: cuvantul cel mai potrivit este echilibru

„Cuvantul cel mai apropiat de sanatate pentru mine este echilibru. As spune echilibru egal sanatate, pentru ca atunci cand suntem echilibrati si cumpatati in vietile noastre avem si o stare de armonie, de flux, de curgere si de sanatate. Sanatatea in sine nu este o stare pasiva, nu este o stare pe care noi o avem, ne este data si ne bucuram de ea toata viata. Nu, ea trebuie intretinuta prin modul in care traim. Este, practic, o cursa lunga, o cursa de o viata, prin care descoperim ce anume ne face bine, ce anume ne tine departe de disfunctionalitati si de boli. Iar daca am avut aceste disfunctionalitati sau boli – cum sa procedam si cum sa traim echilibrat ca sa nu mai avem aceste perturbari, sau aceste situatii”, spune dr. Lavinia Bratu, nutritionist la Centrul Medical Brol Timisoara.

10650513_771767496219585_901521302_o

Nutritia optima este un process biochimic

Dr. Lavinia Bratu afirma ca nu putem vorbi intr-un mod de viata sanatos de o componenta, vorbim de un intreg. Si noi, in afara de o nutritie optima – nutritia optima fiind un process biochimic prin care celulele noastre, tesuturile noastre sunt aprovizionate cu nutrient pentru buna lor functionare – pe langa o hrana sanatoasa avem nevoie, evident, de un somn bun, avem nevoie de miscare fizica, pentru ca un corp care se misca antreneaza fluxul sanguine, antreneaza limfa, energia, si astfel mintea este si ea antrenata. Si noi ca stare suntem vii, suntem mai vii. Si pe langa toate acestea cred ca este foarte important modul in care gandim, modul in care ne raportam la existenta, la viata in toate aspectele ei. Felul in care ne adaptam la mediu.

“Am convingerea de fiecare data cand un om ma suna sau intra in cabinetul meu pentru prima data ca el in primul rand vine pentru ca sa se simta mai bine. Asta este convingerea mea. Acuma, in ce parte si in ce directie numai el stie. El il ajut sa se descopere si sa se cunoasca mai bine. Acesta este rolul meu. Chiar ca si nutritionist, acesta este rolul meu. Si noi toti avem in noi toata cunoasterea, toata stiinta, insa uneori avem nevoie de ghidaj, avem nevoie de ajutor pentru a descoperi aceste lucruri.”

Cand am inceput sa practic nutritia a fost asa, cei din jur imi spuneau: trebuie sa mergi pe caz, trebuie sa mergi pe boli. Si eu spuneam nu, nu am sa fac asta. Am incredere ca am sa pot sa lucrez cu oameni care devin constienti de ce inseamna viata sanatoasa, si care vor sa isi deschida aceasta constiinta si sa capete, pas cu pas, o intelegere, o alta intelegere sau sa schimbe tiparele vechi dupa care functionau. Vin in cabinetul meu oameni care doresc sa invete mai mult despre ei, care doresc sa se cunoasca mai bine si care doresc sa traiasca mai frumos si mai sanatos.” , spune dr. Lavinia Bratu, nutritionist la Centrul Medical Brol Timisoara.

nutritia

Nutritia ofera retete de hrana si pentru suflet

Stilul de viata sanatos este unul care se refera nu doar la adulti sau la persoane varstnice. A fi bine sa vizeze orice varsta.

Dr. Lavinia Bratu spune ca a lucrat si cu copii.

“Si a fost o bucurie si o incantare. Incredibil ce frumosi sunt copiii si cate putem invata de la ei. Am lucrat si cu persoane mai varstnice, dar media este undeva intre 25 si 40 de ani, aici as putea sa incadrez pacientii mei in momentul actual.

Mie imi plac oamenii, imi place sa stau de vorba cu oamenii. Am un motto de mica si acesta spune: Iubesc oamenii si tot ce poate face fericit si implinit un om. Si atunci cand vine un om catre mine am bucuria sa stau de vorba cu el fara nici o masca. Si am castigat un mare pas in momentul in care eu simt ca omul din fata mea este fara nici o masca. Atunci se poate lucra cu adevarat. Atunci putem sa schimbam lucruri.”, spune dr. Lavinia Bratu, nutritionist la Centrul Medical Brol Timisoara.

Sedintele de nutritie nu pot sa se rezume la o ora. Se rezuma la cateva ore, la cateva intalniri. Pachetul meu este de patru intalniri, in minim patru ore de consiliere eu cred ca pot sa aduc o schimbare oamenilor care ani de zile poate au invatat intr-un mod sa se hraneasca sau intr-un mod sa gandeasca vizavi de hrana si de viata in general. Pentru ca e o complexitate.

“Am si persoane supraponderale. Sa stiti ca cele mai multe sunt cele care vin si isi doresc sa isi schimbe modul in care se hranesc. Sunt persoane care vin si spun : vreau sa ma inveti cum sa mananc sanatos, sa ma inveti cum sa mananc in asa fel incat tratamentul meu medicamentos pe o boala cronica sa incep incet, incet sa il reduc. Si asta imi pare extraordinar. Pentru ca nu intamplator se vorbeste – si un doctor pe care il respect enorm, cu doua premii Nobel – spunea ca medicina viitorului va fi o nutritie optima. Si ma duc inapoi in timp si imi aduc aminte de Hypocrate, si probabil ca ati auzit de foarte multe ori aceasta propozitie: Hrana sa va fie medicament! Este firesc.

In momentul in care am studiat holistica umana am fost surprinsa si intrigata sa citesc ca omul are doua caracteristici: una este adaptabilitatea la mediu si una perpetuarea speciei.” , spune dr. Lavinia Bratu, nutritionist la Centrul Medical Brol Timisoara.

Mai este si o a treia caracteristica care vine dintr-o cultura spirituala si inseamna cunoastere, evolutie personala. In momentul in care omul doreste sa se cunoasca, sa evolueze si sa faca mai mult din propria lui stare si constiinta, atunci incepe sa cerceteze si unul dintre domenii este cum functionez eu, ce se intampla in organismul meu atunci cand mananc, ce se intampla cu hrana, de ce mananc ? Odata ce incepem sa ne punem aceste intrebari pornim incet, incet pe o cale de descoperire a noastra”, adauga dr. Lavinia Bratu.

Model: Alina I. Ungureanu, True Models Agency

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.