Palmuirea unui copil ii poate schimba personalitatea. Afla in ce fel

1

Sunt parinti care cred ca palmuirea unui copil il va invata sa-si stie locul si sa fie cuminte.  Un nou studiu sugereaza ca opusul ar putea fi adevarat.

Cercetatorii au descoperit ca acei copii care fusesera palmuiti cand aveau varsta de 5 ani erau mai predispusi sa fie agresivi si sa incalce regulile atunci cand ajungeau la scoala.

Elizabeth Gershoff, o specialista in disciplina parentala de la Universitatea Texas, afirma ca rezultatele nu sunt surprinzatoare, confirmand alte studii mai vechi.

„Nu exista nicio dovada care sa ateste ca palmuirea este benefica pentru copii, a explicat specialista.

„Palmuirea nu face decat sa ofere agresivitatea drept model de rezolvare a problemelor, aratand ca poti lovi lumea pentru a obtine ce doresti”, explica Gershoff, care nu a participat la acest studiu.

„Atunci cand un copil vrea jucaria altui copil, parintii nu l-au invatat cum sa foloseasca cuvintele in acest scop sau cum sa negocieze”, subliniaza Gershoff.

Palmuirea continua sa fie o experienta tipica a copiilor de astazi

Michael MacKenzie, autorul noului studiu, afirma ca palmuiala continua sa fie o experienta tipica a copiilor de astazi, in ciuda faptului ca tot mai multe dovezi arata ca aceasta are efecte nocive.

„Majoritatea copiilor au parte de o palmuiala macar o data in viata”, spune cercetatorul de la Universitatea Columbia.

Echipa sa de cercetatori a folosit datele colectate dintr-un studiu pe termen lung efectuat pe copiii nascuti in 20 de orase americane intre 1998 si 2000. Cercetarea cuprinde date despre 1.900 de copii.

Cercetatorii au intrebat parintii atunci cand copiii aveau 3 si 5 ani daca i-au palmuit vreodata, si daca da, de cate ori.

Apoi, cercetatorii au intrebat mamele copiilor daca acestia au probleme de comportament, iar la varsta de 9 ani au supus copiii unui test de vocabular.

In total, 57% dintre mame si 40% dintre tati au afirmat ca si-au palmuit copilul cand avea 3 ani. Procentul a scazut la 52% dintre mame si 33% dintre tati la varsta de 5 ani.

Cercetatorii au descoperit ca acei copii ce fusesera palmuiti de mame la varsta de 5 ani tindeau sa aiba mai multe probleme de comportament si sa fie mai agreisvi.

Palmuirea de catre mame de doua ori pe saptamana era asociata unei cresteri cu 2 puncte pe o scara de 70 de puncte ce evalueaza comportamentul problematic. Cresterea frecventei comportamentului agresiv se mentinea si dupa ce cercetatorii luau in seama comportamentul copiilor la o varsta mai frageda si alte caracteristici ale familiei.

In schimb, cercetatorii nu au descoperit nicio legatura intre palmuiala la varsta de 3 ani si comportamentul ulterior al copilului.

De asemenea, copiii care fusesera palmuiti de tata la varsta de 5 ani tindeau sa obtina un scor mai mic in testul de vocabular efectuat la varsta de 9 ani, arata cercetatorii in studiul publicat in jurnalul Pediatrics.

Scorul mediu obtinut de copii in testul de vocabular era de 93, putin sub scorul standard de 100. Copiii loviti cu palma de tati obtineau un scor cu 4 puncte mai mic. Cu toate acestea, cercetatorii nu pot spune sigur ca diferenta nu se datoreaza intamplarii.

Gershoff spune ca acest rezultat este greu de interpretat.

„Nu cred ca palmuirea face copiii mai prosti”, spune specialista.

Este posibil ca parintii care-si palmuiesc copiii sa nu vorbeasca cu ei la fel de des, afirma Gershoff, sau ca acesti copii sa fie mai neatenti la scoala.

In ceea ce priveste disciplinarea copiilor, cercetatoarea afirma ca exista mai mutle dovezi despre ceea ce nu functioneaza pe termen lung decat despre ce functioneaza.

„Stim ca palmuitul nu functioneaza si ca tipatul nu functioneaza. Stim, in schimb, ca dialogul rational functioneaza”, spune Gershoff.

MacKenzie afirma ca palmuitul continua sa para eficient parintilor pe termen scurt, motiv pentru care este greu de schimbat acest obicei nociv.

sursa

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Învinge bâlbâiala - Cauze și soluții - Neacșu Camelia

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.