Premiera medicala prin care se va salva membrele inferioare ale pacientilor cu diabet (FOTO/VIDEO)

1

Spitalul Judetean din Timisoara mai bifeaza inca o premiera medicala care poate schimba viata pacientilor cu picior diabetic. Astfel, colectivul Clinicii de Chirurgie Vasculara si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta “Pius Brinzeu” din Timisoara, condusa de Prof. Dr. Mihai Ionac impreuna cu Prof. Frank Bowling, chirurg podiatru la Manchester University, RoyalInfirmery, unul din liderii mondial in chirurgia piciorului diabetic, prestigios sustinator al campaniei nationale britanice de reducere a numarului de amputatii la pacientul cu diabet si fizioterapeutul Iulia Dragoi, reprezentant oficial al Asociatiei de Podiatrie din Romania, formator in biomecanica piciorului, au realizat o serie de interventii in premiera, prin care va salva membrele inferioare ale pacientilor cu diabet.

Frank Bowling, chirurg si podiatru, duce chirurgia vasculara din Timisoara la rang occidental. Astfel, Colectivul Clinicii de Chirurgie Vasculara si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Pius Brinzeu din Timisoara, condus de Prof. Dr. Mihai Ionac impreuna cu Prof. Frank Bowling, chirurg podiatru la Manchester University, Royal Infirmery, unul din liderii mondial in chirurgia piciorului diabetic, vor ajuta pacientii cu diabet din Timisoara.

premiera

“In lumea occidentala, o amputatie este realizata la fiecare 15 secunde. Am putea estima ca prin 2025 sa avem o amputatie la fiecare 10 secunde. Si asa va creste in fiecare an, din cauza diabetului. Pacientii cu diabet nu au senzatii, nu simt durerea, deoarece diabetul si zaharul afecteaza nervii si omoara nervii so atunci pacientii nu simt nimic in picioare. Inainte de caderea comunismului nu aveam acces la atata mancare fast-food, la zahar, la banii. Acum, dupa caderea comunismului vin si dezavantajele.”, a spus Prof. Frank Bowling, chirurg podiatru la Manchester University, Royal Infirmery.

premiera

“Este problema asta de multidisciplinaritate, adica astea sunt operatii pe care le-ar face poate un chirurg plastician, sau poate un chirurg ortoped, dar pacienti cu diabet merg mai rar la acele discipline. Un chirurg plastician sau un ortoped va opera mai greu un pacient cu infectie, deci este o problema de toate aceste detalii, trebuie puse intre specialitati, in asa fel incat sa faci operatia potrivita la pacientul potrivit la momentul potrivit, sa nu-i faci mai mult rau. 

premiera

Aproximativ o treime din pacientii care se adreseaza clinicii noastre sufera de diabet si aproximativ jumatate din numarul de amputatii pe care trebuie sa le facem se fac la pacienti cu diabet.”, a spusProf. Dr. Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta “Pius Brinzeu” din Timisoara.

premiera

“Eram cu infectie si era cat pe aci sa mi se amputeze piciorul. Domnul profesor Taranu mi-a zis ca avem noroc ca o sa vina si domnul profesor de la Manchester si impreuna au colaborat si cred ca au facut o treaba buna. Ma simt foarte bine, au disparut durerile”, a spus un pacient care a beneficiat de acesta interventie.

premiera

“Problema mea este piciorul diabetic. Consecintele piciorului diabetic, daca nu ai grija de el incepe sa isi spuna cuvantul. Am un ulcer plantar drept. Prioma interventie mi s0a facut in 2012, si acum urmeaza sa intervina domnul profesor.”, a spus un pacient care urma sa fie operat.

premiera

“Aproximativ 75% din amputatiile din cauza non traumatica reprezinta amputatiile datorate complicatiilor diabetului, in Romania se amputeaza un picior la 20 de minute. Rolul Asociatiei de Podiatrie este sa introduca in sistemul sanitar, in echipa multidisciplinara, specialistul numit podiatru, specialist in ingrijirea piciorului, avand ca obiectiv reducerea numarului de amputatii majore in Romania.”, a spus Iulia Dragoi, reprezentant oficial al Asociatiei de Podiatrie din Romania.

Echipa de medici a efectuat deja cinci operatii in Timisoara prin aceasta tehnica inovativa.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Premiera medicala prin care se va salva membrele inferioare ale pacientilor cu diabet (FOTO/VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.