Protest al medicilor de familie. Nu se mai dau trimiteri si retete compensate

2

Medicii de familie protesteaza, incepand de azi, miercuri, 3 ianuarie 2018. Ei nu mai acorda servicii decontate de casa de sanatate iar pacientii nu vor mai primi timiteri si retete compensate.

Medicii de familie sunt revoltati fata de birocratia din sistemul de sanatate si petru ca nu primit mai multi bani pentru cabinetele lor.

Ministrul Sanatatii a avut mai multe intalniri cu reprezentantii medicilor si a mediat negocierile acestora cu CNAS.

Totodata, Organizatia medicilor de familie din Arad depune plangere penala impotriva presedintelui CNAS, Laurentiu Teodor Mihai, pe care il acuza ca ar fi prezentat date false la dezbaterile din Parlament asupra bugetului pe 2018.

Principalele cereri ale medicilor de familie sunt:

  • Asigurarea conditiilor necesare pentru desfasurarea activitatii medicului de familie in scopul imbunatatirii asistentei medicale a populatiei din Romaniei.
  • Cresterea finantarii medicinii de familie, pentru echilibrarea finantarii in sistemului public de sanatate.
  • Recunoasterea importantei rolului medicului de familie si respectarea drepturilor constitutionale ale medicilor si pacientilor.

„Hai sa ne intrebam de ce ani de zile Casele de Asigurari puneau plafoane la medicamente si oamenii nu au avut medicamente? Sa intrebam de ce in prezent, cand trimiti pacientul sa isi faca analize, de cele mai multe ori, nu exista plafon? Cand il trimiti la imagistica, la ecografie sau in alta parte, nu e plafon. Toate aceste probleme exista si Casele de Asigurare nu au facut nimic sa le rezolve”, a punctat presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie.

In urma intalnirilor pe care conducerea Ministerului Sanatatii le–a avut cu medicii, au fost identificate o serie de masuri menite sa duca la debirocratizarea actului medical si au si fost rezolvate.

„Reprezentantii medicilor de familie au fost informati despre faptul ca se lucreaza la un proiect de Ordonanta ce urmeaza sa fie inaintat Guvernului spre adoptare in luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sanatatii a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificari legislative necesare procesului de debirocratizare care urmeaza sa fie introduse in Ordonanta de Urgenta sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018. Din punct de vedere financiar, ca raspuns la solicitarile primite din partea reprezentantilor medicilor, pentru 2018 s-a prevazut ca bugetul pentru medicina de familie sa se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%)”, mentioneaza oficialii MS.

Astfel, in 2018, medicii de familie care lucreaza in centrele de permanenta vor beneficia de o crestere a tarifului rar de la 12,8 lei/ora cat este in prezent la 40 lei/ora. Tariful orar pentru asistentii medicali care lucreaza in regim de garda va creste de la 8 – 10 lei/ora cat este in prezent la 20 – 22,5 lei/ora.

Presedintele Societatii de Medicina de Familie Timis, Claudia Iftode, a declarat, miercuri,  ca majoritatea medicilor de familie din judet elibereaza retete compensate si gratuite, precum si trimiteri.

“Medicii de familie din judetul Timis au semnat in proportie de 90% actul aditional la contractul pe anul 2017 cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis, astfel ca elibereaza retete si trimiteri. Din punct de vedere juridic, este un contract legal. Am vazut vineri acest contract si le-am recomandat medicilor de familie din judet sa-l semneze. Asta nu inseamna ca noi nu dorim ca procentul alocat medicinei de familie sa nu fie de 10%”, a afirmat Claudia Iftode.

De asemenea, presedintele Societatii de Medicina de Familie Timis a precizat ca nu intelege de ce este organizat un astfel de protest in luna ianuarie, cand noul contract pe anul 2018 va fi semnat in martie.

“Acest protest trebuia organizat in luna martie, cand se introduce contractul nou, pe normele noi. Nu intelegem de ce se protesteaza acum. In luna martie, inainte de semnarea noului contract, daca se va organiza un astfel de protest, ne alaturam demersului. Ne dorim acel procent de 10% pentru medicina de familie”, a mai declarat Claudia Iftode.

La nivelul judetului Timis, 415 medici de familie au contracte incheiate cu casa judeteana de asigurari de sanatate.

Share.