Proteza de sold, de aur! Inventie premiata

0

Au castigat aurul la Concursul international Bruxelles – EUREKA! Echipa “de aur”, din care au facut parte medici romani, a realizat o proteza de sold cu totul deosebita.

Proteza de sold romaneasca a primit si Premiul special al Sectiunii “Medicina si sanatate”

Inventia “Short femoral stem cervical endoprothesis” (Proteza de sold scurta femurala cervicala) a adunat nu mai putin de cinci distinctii ale evenimentului, respectiv: medalia de aur a Salonului, Premiul special al Sectiunii “Medicina si sanatate” si trei diplome, acordate de delegatiile Frantei, Rusiei si Poloniei (foto http://www.brussels-innova.com/).

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila” a fost reprezentat in aceasta echipa de maior medic asist. univ. dr. Marius Moga, medic primar ortopedie-traumatologie, maior medic dr. Cezar Ionut Calin, medic specialist oncologie medicala si asistent medical licentiat Ileana Mariana Mates de la Sectia Clinica ORL.

Acest proiect de cercetare-dezvoltare si inovare stiintifica in domeniul medical este rezultatul parteneriatului academic dintre SUUMC si Universitatea Politehnica Bucuresti, sens in care din echipa, selectata de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, au facut parte prof. univ. dr. Augustin Semenescu, Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor, prof. univ. dr. Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul universitatii si conf. univ. dr. ing. Catalin Gheorghe Amza.

Proteza de sold are un sistem inovator de fixare

Proteza de sold are un sistem inovator de fixare, mixt, prin insurubare si cimentare in colul femural, dispozitiv medical ale carei principale avantaje sunt atat posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive, cat si asigurarea unei conservari maxime a masei osoase.

Ideea acestui proiect – Proteza de sold scurta femurala cervicala – a apartinut maiorului medic asist. univ. dr. Marius Moga, de la Sectia Clinica Ortopedie si traumatologie a SUUMC, care, in urma cu un an de zile, a initiat dialogul cu echipa de cercetatori din cadrul Universitatea Politehnica Bucuresti.

Preocuparea medicului militar a fost determinata de practica medicala zilnica, care l-a adus, in nenumarate randuri, in situatia luarii unei decizii terapeutice, chirurgicale, cu resurse materiale limitate: in ultimii cinci ani, medicul Marius Moga a analizat mai multe variante de diagnostic si tratament pentru pacientii sai, multi dintre acestia fiind diagnosticati cu diferite afectiuni cu interesare osoasa, derivate din patologia oncologica.

Pentru inventia “Proteza de sold scurta femurala cervicala” s-a obtinut brevetul national, urmand ca, la inceputul anul viitor, sa se demareze demersurile necesare pentru omologarea, la nivel international, a acestui dispozitiv medical.

Romania a avut inscrise in competitie, la acest important eveniment expozitional, 31 inventii, majoritatea dintre ele fiind deja in stadiul de realizare prototip sau produs. Au fost obtinute 23 medalii de aur, opt de argint, precum si 29 de premii speciale.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.