Totul despre HIV/SIDA si medicamentul Dolutegravir

Totul despre HIV/SIDA si medicamentul Dolutegravir

2

Proiect de ordin, supus dezbaterii publice, pentru aprobarea protocolului terapeutic pentru Dolutegravir, care apartine unei clase noi de medicamente ARV (inhibitori de integraza), in cazurile de HIV/SIDA.

Autoritatile medicale ofera detalii:

Infectia HIV/SIDA este o infectie cu virusul imunodeficientei umane, cronica, progresiva, care afecteaza si elimina celulele sistemului imun responsabil de apararea nespecifica dar mai ales specifica. in lipsa unui tratatment antiviral evolutia este spre deces prin boli infectioase cu germeni oportunisti. Evolutia bolii grefata de infectiile secundare, reprezinta o presiune permanenta pe sistemul de sanatate.

Infectia HIV/SIDA cunoaste:
– Stadiul I, cand limfocitele CD4 sunt>500/ml sau procentual ≥29%, si nu sunt manifestari clinice ,
– Stadiul II, cand limfocitele CD4 sunt intre 200-499/ml sau, procentual, 14-28%
– Stadiul III cand limfocitele CD4 <200 /ml sau <14% din numarul total.

Terapia antivirala produce o supresie a replicarii virusului, transformand infectia cronica progresiva intr-o infectie cronica inactiva, eliminand numeroasele morbiditati. in acest sens, in prezent se foloseste o asociere de medicamente antivirale din mai multe clase, care sa asigure efectul antiviral, si sa previna aparitia rezistentei – asociere si secventiere conform ghidurilor nationale, internationale. Dolutegravir – apartine unei clase noi de medicamente ARV (inhibitori de integraza), fiind cronologic, al doilea produs recomandat la noi in tara.

Dolutegravir – criterii de includere:

– Pacienti adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste, infectati cu HIV-1, fara rezistenta documentata sau suspectata clinic la clasa inhibitorilor de integraza.
– Naivi la terapia ARV- fara scheme anterioare de tratament.
– Experimentati la terapia ARV- dar nu la clasa inhibitorilor de integraza si fara rezistenta documentata la aceasta clasa.

Copii si adolescenti 12-18 ani

Farmacocinetica Dolutegravir la aceasta categorie de pacienti infectati cu HIV-1 si expusi tratamentului cu antiretrovirale a indicat ca o doza orala de 50 mg Dolutegravir o data pe zi a condus la o expunere la Dolutegravir comparabila cu cea observata la adultii tratati cu Dolutegravir 50 mg pe cale orala, o data pe zi.

Varstnici

Analiza farmacocinetica populationala a Dolutegravir in care s-au folosit date obtinute de la adulti infectati cu HIV-1, a demonstrat ca nu a existat niciun efect clinic relevant din punct de vedere al varstei asupra expunerii Dolutegravir.

Insuficienta renala

Clearance-ul renal al substantei active nemodificate este o cale minora de eliminare pentru Dolutegravir. Nu este considerata necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala. Dializa: Dolutegravir nu a fost studiat la pacientii care fac dializa.

Insuficienta hepatica

Dolutegravir este metabolizat si eliminat in principal de ficat. Nu este considerata necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata.

Sarcina

Nu sunt date despre riscul fetal la femeia HIV+ sub terapie cu Dolutegravir.Testele de laborator nu au aratat scaderea fertlitatii sau risc mutagen.

Doza recomandata de Dolutegravir este de 50 mg (un comprimat) oral o data pe zi, pentru pacientii infectati cu HIV-1. Administrarea concomitenta cu etravirina plus inhibitorii de proteaza bustati (Darunavir/r; Atazanavir/r ;Lopinavir/r; ) nu necesita ajustarea dozei de Dolutegravir. Administrarea concomitenta cu etravirina fara inhibitori de proteaza bustati nu se face in doza de 50mg/zi. Administrarea concomitenta cu Tipranavir/r ; Fosamprenavir/r si Nevirapine nu se poate face in doza de 50mg/zi. Asocierea cu alte clase de medicamente impune verificarea interactiunilor conform datelor cunoscute. Acest lucru este dealtfel valabil pentru toate medicamentele antiretrovirale si nu numai.

Criterii de excludere din tratament:

-pacientii cu hipersensibilizare cunoscuta la substanta de baza sau la excipienti,
-concomitenta unei suferinte hepatice cu valori TGP, TGO, de 5x mai mari decat valorile normale
-pacientii cu dializa, la care nu sunt date asupra nivelurilor serice de Dolutegravir

Prescriptori Dolutegravir: medicii specialisti boli infectioase, din centrele regionale HIV si din spitalele de boli infectioase din tara care au dreptul de a prescrie tratament specific in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 720/2008.

Ministerul Sanatatii a supus dezbaterii publice un proiect de ordin privind modificarea si completarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului sanatatii publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internationale prevazute in Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 720/2008.

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Cum NU se transmite infectia HIV | Asociatia Medicilor de Familie Mures

  2. Pingback: Obligativitatea educatiei sexuale in scoli – o necesitate (VIDEO) - voxmedical

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.