Tromboza - clasificare, cauze, tratament

Tromboza – clasificare, cauze, tratament

3

Tromboza este formarea unui cheag de sange in interiorul unui vas de sange care obstructioneaza fluxul de sange prin sistemul circulator. Atunci cand un vas de sange este accidentat, organismul foloseste plachete (trombocite) si fibrina , pentru a forma un cheag de sange, pentru a preveni pierderea de sange.

Chiar si atunci cand un vas de sange nu este ranit, cheaguri de sange se pot forma in organism, in anumite conditii. Un cheag de sange care incepe sa se depalseze prin corp este cunoscut ca un embol.

Un trombus mare care cauzeaza o obstructie mult mai mare a fluxului sanguin poate duce la anoxie, privarea completa a oxigenului si infarct, moartea tesutului.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Clasificare
 3. Cauze
 4. Tratament

Tromboza – clasificare

Exista doua forme distincte de tromboza: tromboza venoasa si tromboza arteriala, fiecare dintre acestea putand fi prezentate de mai multe subtipuri.

Tromboza venoasa

Tromboza venoasa este formarea unui trombus (cheag de sange) in interiorul venei. Exista mai multe boli care pot fi clasificate in aceasta categorie:

Tromboza venoasa profunda

Tromboza venoasa profunda este formarea unui cheag de sange intr-o vena profunda. Aceasta afecteaza cel mai frecvent venele picioarelor, cum ar fi vena femurala . Trei factori sunt importanti in formarea unui cheag de sange intr-o vena profunda:

 • rata fluxului sanguin
 • grosimea sangelui
 • calitatea peretelui vascular

Simptomele ale afectiunii tromboza venoasa profunda includ:

 • umflarea
 • durere
 • roseata a zonei afectate

Tromboza venoasa Portal

Tromboza venoasa Portal afecteaza vena porta hepatica , care poate duce la hipertensiune si reducere a aportului de sange la ficat. Ea are de obicei o cauza patologica, cum ar fi pancreatita, ciroza, diverticulita sau colangiocarcinom.

Tromboza venei renale

Tromboza venei renale este o obstructie a venei renale cu un tromb. Acest lucru tinde sa duca la drenaj redus de la rinichi.

Tromboza venei jugulare

Tromboza venei jugulare este o conditie care poate aparea din cauza unei infectii, consumul de droguri intravenoas sau tumori maligne. Tromboza venei jugulare poate avea o lista diferite de complicatii, inclusiv: sepsis sistemic, embolism pulmonar, si edem papilar.

Desi caracterizat printr-o durere ascutita la locul afectat, se poate dovedi dificil de diagnosticat, deoarece aceasta poate avea loc la intamplare.

Sindromul Budd-Chiari

Sindromul Budd-Chiari este blocarea venelor hepatice sau vena cava inferioara. Aceasta forma de tromboza prezinta dureri abdominale, ascita si hepatomegalie. Tratamentul variaza intre terapie si interventie chirurgicala prin utilizarea de sunturi.

Boala Paget-Schroetter

Boala Paget-Schroetter este obstructionarea unei extremitati superioare (cum ar fi vena axilara sau vena subclavie) de catre un tromb. Barbatii sunt afectate mai mult decat femeile.

Tromboza cerebrala a sinusurilor venoase

Tromboza cerebrala a sinusurilor venoase este o forma rara de accident vascular cerebral care rezulta din blocarea sinusurilor venoase durale de un tromb. Simptomele pot include dureri de cap, tulburari de vedere, oricare dintre simptomele de accident vascular cerebral, cum ar fi slabiciune a fetei si a membrelor pe o parte a corpului si convulsii .

Diagnosticul se face de obicei cu un CT sau scanare RMN . Cea mai mare parte a persoanelor afectate face o recuperare completa. Rata de mortalitate este de 4,3%.

Tromboza arteriala

Tromboza arteriala este formarea unui trombus intr-o artera. In cele mai multe cazuri, tromboza arteriala este urmata de ruptura de aterom, si, prin urmare, aterotromboza.

O alta cauza frecventa a ocluziei arteriale este de fibrilatia atriala.

Tromboza arteriala poate emboliza si este o cauza majora de embolism arterial , care pot provoca infarct la aproape orice organ din corp.

Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral este un declin rapid al functiei cerebrale ca urmare a unei perturbari in furnizarea de sange la creier. Acest lucru poate fi din cauza ischemiei, trombilor, embolia sau hemoragie (sangerare).

In accident vascular cerebral trombotic, un tromb (cheag de sange) se formeaza, de obicei, in jurul placilor aterosclerotice.

Infarctul miocardic

Infarct miocardic sau atacul de cord, este cauzata de ischemie, (restrictie in alimentarea cu sange), de multe ori din cauza obstructionarii unei artere coronare de un tromb.

Aceasta restrictie ofera o aprovizionare insuficienta de oxigen a muschiului inimii, care apoi duce la moartea tesutului: infarct.

O leziune se formeaza apoi care este infarctul. Infarctul miocardic poate deveni rapid fatal in cazul in care tratamentul medical de urgenta nu este primit cu promptitudine. Daca paientul este diagnosticat in termen de 12 de ore de la episodul initial (atac), atunci terapia trombolitica este initiata.

Tromboza – cauze

Tromboza este cauzata de anomalii in una sau mai multe dintre urmatoarele (triada Virchow):

 • Compozitia sangelui (hipercoagulabilitate sau trombofilie)
 • Calitatea peretelui vascular (leziuni celulare endoteliale)
 • Natura fluxului sanguin (staza, turbulenta)

Hipercoagulabilitate

Hipercoagulabilitatea este cauzata de deficiente genetice sau boli autoimune. Neutrofilele joaca un rol esential in tromboza venoasa profunda.

Celule endoteliale

Leziuni ale peretelui vasului de sange includ traumatisme, interventii chirurgicale, infectii sau flux turbulent la bifurcatii. Mecanismul principal este expunerea factorului tisular la sistemul de coagulare a sangelui.

Fluxul de sange

Fluxul de sange deranjat includ stagnarea fluxului de sange dincolo de punctul de prejudiciu, sau staza venoasa care poate aparea in insuficienta cardiaca sau dupa perioade lungi de comportament sedentar, cum ar fi un pe zbor lung cu avionul.

De asemenea, fibrilatia atriala, face ca sangele sa stagneze in atriul stang sau in apendicele atrial stanga care poate duce la tromboembolism.

Cancerele sau afectiunile  maligne cum ar fi leucemia, pot cauza tromboza. De asemenea, tratamentele pentru cancer (radioterapie, chimioterapie) cauzeaza adesea hipercoagulabilitate suplimentara.

Tromboza – tratament

Cumarine sunt anticoagulante care pot fi luate pe cale orala pentru a reduce aparitia tromboembolice.

In cazul in care este necesar un raspuns mai eficient, heparina poate fi administrat (prin injectare) concomitent.

Share.

3 Comments

 1. Pingback: Autoritatile germane explica motivele suspendarii vaccinarii cu serul produs de AstraZeneca. Numarul cazurilor de tromboza cerebrala este mai mare la persoanele imunizate cu acest ser • VoxMedical | Viata si sanatate

 2. Pingback: Agentia Europeana a Medicamentului a publicat lista simptomelor la care trebuie sa fie atenti cei vaccinati cu AstraZeneca • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.