Ulcerul. Simptome, tratament, prevenire

1

Totul despre ulcerul gastro-duodenal, pe intelesul tuturor! De la ce se dezvolta ulcerul, cum se manifesta, ce legatura exista intre ulcer si banalele Aspirina si Ibuprofen?

Ulcerul gastro-duodenal este reprezentat de leziuni la nivelul mucoasei gastrice (a stomacului) sau a mucoasei intestinului subtire superior (duodenului). Aceste leziuni apar atunci cand secretiile gastrice – care contin acid clorhidric si o enzima numita pepsina – irita si lezeaza mucoasa stomacului. Secretiile gastrice pot afecta si esofagul.

Ulcerele peptice din mucoasa gastrica se numesc ulcere gastrice. Cele care apar in mucoasa duodenala se numesc ulcere duodenale.

Ulcerul – factori de risc

Unii factori de risc pot creste sansa de a dezvolta un ulcer peptic si pot incetini vindecarea unui ulcer deja existent. Se poate reduce riscul dezvoltarii unui ulcer prin controlul sau eliminarea acestor factori care includ: folosirea medicamentelor antiinflamatoarelor nesteroidiene (ca aspirina, ibuprofenul etc.); fumatul; abuzul de alcool, alimentatia necorespunzatoare (de exemplu, perioade foarte lungi intre mese).

Alti factori necontrolabili pot creste riscul de a dezvolta un ulcer. Acestia includ: infectia cu Helicobacter pylori, care este cea mai frecventa cauza de ulcer; stresul fizic dat de o boala severa sau traumatism (trauma majora, dependenta de un aparat de ventilatie sau interventia chirurgicala); secretii excesive de acid gastric; ulcer in antecedentele heredocolaterale (familiare).

Desi unele alimente sau bauturi nu cresc riscul de a dezvolta un ulcer, ele pot duce la indigestii sau arsuri retrosternale. Acestea trebuie evitate daca nu sunt tolerate. In combinatie cu alti factori de risc, stresul poate favoriza dezvoltarea unui ulcer peptic.

Manifestari ale ulcerelor

Simptomele specifice ulcerului sunt reprezentate de:

dureri, sub forma de arsuri sau eroziuni, intre regiunea ombilicala si osul xifoid (portiunea inferioara a sternului, cunoscuta popular de “capul pieptului”). Cateodata durerea iradiaza in spate. Durerea abdominala dureaza de la cateva minute pana la cateva ore si dispare la administrarea unui medicament antiacid (Maalox, Sucralfat) sau inhibitor al secretiei acide (Omeprazol, Lansoprazol). Simptomatologia este periodica, durerea apare si dispare, perioadele cu simptomatologie alterneaza cu cele fara simptomatologie;
inapetenta (lipsa poftei de mancare) si scaderea in greutate;
balonarile abdominale si greata dupa mese;
voma postprandiala (dupa mese);
scaun negru, ca smoala sau care contine sange rosu-inchis in cazul unui ulcer hemoragic.

Simptomele ulcerelor duodenale si gastrice sunt asemanatoare cu exceptia periodicitatii durerii. Durerea din ulcerul duodenal poate apare la cateva ore dupa masa (cand stomacul este gol) si se poate ameliora postprandial. Durerea poate trezi pacientul in timpul noptii. Durerea din ulcerul gastric poate apare la scurt timp dupa masa (cand alimentele sunt inca in stomac).

Unele ulcere nu prezinta simptomatologie si sunt cunoscute sub numele de ulcere silentioase. Ulcerele silentioase sunt frecvente la persoanele in varsta, persoanele cu diabet zaharat sau cele care consuma multe antiinflamatoare, cum ar fi Aspirina. Aproximativ jumatate din toate ulcerele nu prezinta simptomatologie, decat in momentul in care apar complicatiile. Complicatiile unui ulcer pot fi hemoragia, perforatia, penetratia sau obstructia tractului digestiv.

Ulcerul – conduita diagnostica si terapeutica

Pentru evaluarea simptomelor care sugereaza ulcerul peptic pacientul se poate adresa pentru consultatie la: medicul de familie, medicul internist (in specialitatea medicina interna); medicul pediatrul (pentru manifestari de ulcer la copii si adolescenti).

Daca este nevoie de tratament specializat, se recomanda consultul unui medic specializat in tratamentul bolilor digestive, si anume, medicul in specialitatea gastroenterologie. Daca e nevoie de interventie chirurgicala, se recomanda consultul unui chirurg generalist. Oricum, foarte rar, este nevoie de interventii chirurgicale pentru tratamentul ulcerelor.

Ce trebuie sa faci pentru a nu avea ulcer

Pentru reducerea riscului de ulcer peptic, autoritatile de sanatate publica recomanda cetatenilor respectarea urmatoarelor masuri:
evitarea tratamentelor cu Aspirina, Ibuprofen si alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Daca aceste medicamente sunt indispensabile, trebuie administrata cantitatea minima eficienta si intotdeauna dupa masa. Unele AINS au un invelis (invelis enteric) care reduce iritarea stomacului. Totusi, acest invelis nu reduce riscul de a dezvolta un ulcer peptic, daca aceste medicamente sunt folosite frecvent. Se recomanda consultul medical pentru o reevaluare a tratamentului.
– consumul moderat de alcool si evitarea consumului de alcool pe stomacul gol;
– fumatorii trebuie sa renunte la fumat. Sunt mai susceptibili la dezvoltarea unui ulcer decat nefumatorii;
alimentatia corecta este un mijloc preventiv si terapeutic important, in cazul ulcerului, motiv pentru care trebuie respectate o serie de reguli:
luati cel putin trei mese pe zi, nu sariti peste ele (sunt de preferat cinci-sase mese, dar mai reduse cantitativ); mancati in liniste si fara graba; mestecati bine hrana; nu consumati alimentele prea reci sau prea fierbinti; preparati alimentele prin fierbere, inabusire sau la gratar, in nici un caz prin prajire.

Share.

1 Comment

  1. Maceratele glicerinice pot fi utilizate în câteva tipuri de leziuni ulceroase frecvent întâlnite.
    In ulcerele gastro‑duodenale se recomandă combinaţia formată din Extract din muguri de Arin negru ‑ Alnus glutinosa MG=D1, cu Extract din muguri de Smochin ‑ Ficus carica MG=D1 şi Extract din mlădiţe de Afin ‑ Vaccinium myrtillus MG=D1, timp de 2‑3 luni, împreună cu dietă alimentară de cruţare şi cu relaxare şi evitarea stresului.
    Aflati mai multe aici:
    http://www.naturisti.ro/cumpara/tratament-naturist-ulcer-gastro%E2%80%91duodenal-pachet-7743530

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.