Alerta! Spray-uri care declanseaza reactii alergice grave

Alerta! Spray-uri care declanseaza reactii alergice grave

0

Sunt folosite pentru a trata sinuzita, rinita si amigdalita, insa pot declansa reactii alergice grave! Vorbim de spray-uri care contin fusafungina – un antibiotic: autoritatile medicale au declansat reevaluarea lor.

Medicamentele cu fusafungina, autorizate si in Romania

Agenţia Naţionala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a anuntat ca Agenţia Europeana a Medicamentului a declansat reevaluarea spray-urilor bucofaringiene si nazale care contin antibioticul fusafungina.

Fusafungina este un medicament antibacterian si antiinflamator, utilizat sub forma de spray-uri administrat pe cale orala sau nazala pentru tratamentul urmatoarelor infectii ale cailor respiratorii superioare: sinuzita (infectia sinusurilor), rinita (nas infundat si rinoree), rinofaringita, amigdalita (inflamarea amigdalelor determinata de prezenta unei infectii), laringita (inflamatia laringelui) si traheita (inflamatie a traheii).

In Uniunea Europeana, medicamentele care contin fusafungina au fost autorizate prin procedura nationala, in prezent aceste spray-uri fiind disponibile pe piata sub diferite denumiri comerciale (Bioparox, Locabiotal si Locabiosol) in numeroase state, intre care si Romania.

Ce probleme sunt cu aceste spray-uri? Afectati, deopotriva, adultii si copiii

Reevaluarea fost solicitata de catre AIFA, agentia medicamentului din Italia, ca urmare a cresterii numarului de reactii alergice grave raportate printre care si reactii anafilactice determinate de utilizarea fusafunginei. In marea lor majoritate, reactiile alergice grave au constat din asa-numitele reactii bronhospastice (contractii exacerbate si prelungite ale muschilor cailor respiratorii, care conduc la ingreunarea respiratiei), aparute atat la adulti, cat si la copii la scurt timp dupa administrarea medicamentului.

In plus, fata de ingrijorarea referitoare la siguranta medicamentului, AIFA si-a exprimat totodata si preocuparea in legatura cu promovarea rezistentei la antibiotice (capacitatea de dezvoltare a bacteriilor in prezenta unui antibiotic, care, in mod normal, ar determina distrugerea sau limitarea proliferarii acestora). Tinand cont de acestea, autoritatea competenta din Italia a solicitat reevaluarea raportului beneficiu-risc pentru medicamentele (spray-uri) care contin fusafungina.

Ce li se recomanda pacientilor

EMA va evalua toate datele disponibile cu privire la beneficiile si riscurile medicamentelor care contin fusafungina, urmand sa formuleze o opinie referitoare la necesitatea introducerii de modificari ale autorizatiei de punere pe piata. Pe parcursul perioadei desfasurare a procedurii de reevaluare, in caz de temeri sau neclaritati, pacientilor li se recomanda sa discute cu medicul sau farmacistul.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.