Alzheimer, o boala in cautare de tratament (VIDEO)

Alzheimer, o boala in cautare de tratament (VIDEO)

0

Boala Alzheimer este cu atat mai des intalnita, cu cat populatia traieste mai mult. Afectiune a varstei inaintate, Alzheimer inseamna in egala masura costuri pentru familia pacientului, cat si pentru societate. In ciuda problemelor pe care le ridica si a numeroaselor studii efectuate de-a lungul anilor, tratamentul bolii Alzheimer este inca in lucru.

“Boala Alzheimer este prima boala neurodegenerativa de sistem nervos. Este o boala data de distrugerea neuronilor din scoarta cerebrala si aceasta distrugere apare ca urmare a unor depozite de beta amiloid in celulele sistemului nervos si in creier, si aparitia unor incurcaturi neurofibrilare. Din ce cauza apar aceste depuneri de beta amiloid si de ce apar aceste incurcaturi neurofibrilare este o intrebare cu, de fapt, foarte multe raspunsuri si cu mecanisme fiziopatologice extrem de complexe. Nu are o cauza unica”, spune dr. Daniela Reisz, medic primar neurolog, lector în medicină, asistent universitar Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament 

Alzheimer

Boala Alzheimer este o boala secolului nostru

Conform acesteia, boala Alzheimer este o boala a vremurilor de acum, pentru ca acum traim mai mult. Deci practic incidenta crescuta a bolii Alzheimer este clar legata de cresterea sperantei de viata. Daca strabunicii nostri ar fi trait si ei 80-90 de ani, aproape sigur aveau aceeasi incidenta a bolii Alzheimer.

Boala Alzheimer este o boala care debuteaza la varste mari. Daca pacientul nu supravietuieste 50 de ani, nici nu o sa faca dementa la 86. Deci, prin faptul ca ne-a crescut speranta de viata, prin faptul ca populatia a imbatranit la modul general, incidenta bolii Alzheimer devine o problema. Pentru ca, intr-un fel, este ca un fel de degenerare asemanatoare cu imbatranirea normala. Totusi, este o imbatranire patologica, dar sunt similitudini intre imbatranirea normala si boala Alzheimer.

Primele semne ale bolii Alzheimer sunt cele legate de uitat si de pierdere de memorie.

“Acuma, uneori este foarte greu sa iti dai seama cand pierderea de memorie este patologica sau nu. Fiindca si noi uitam, uitam ca am avut o intalnire, uitam unde am pus cheile, uitam mici lucruri, mai uitam cum s-a numit actorul dintr-un film x, o uitare normala. Exista o scadere a memoriei legata de varsta. Exista o curba normala in care, da, nu mai avem memoria de 20 de ani. Si atunci, momentul in care aceasta uitare devine patologica este unul destul de grosier si, ca exemple asa, mai interesante, e genul acesta de uitare. A uitat unde a pus masina in parcare. Bun, si noi mai putem avea 20 de secunde: oh, unde mi-am pus masina? Dar pacientul cu Alzheimer poate sa o caute o jumatate de ora si sa nu o gaseasca. Sau chiar si mai mult. Se rataceste in oras, pentru ca, cumva, nu mai recunoaste topografia zonei. Cumva nu intelege cum trebuie sa ajunga acasa. Uita nume ale persoanelor, dar nu ca uita el nume ale persoanelor pe care niciodata nu le-a stiut prea bine, ci uita nume de persoane pe care le stia foarte bine, ale cunoscutilor din relativa apropiere.”,  spune dr. Daniela Reisz, medic primar neurolog, lector în medicină, asistent universitar Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara.

Simptome Alzheimer

Pacientul incepe sa nu mai foloseasca la fel de subtil limbajul. Limbajul incepe sa se saraceasca, vocabularul devine limitat. Dar aceastea nu sunt semne pe care o familie normala sa le sesiseze. Pacientul are tulburari de comportament. La inceput este ca un fel de caricature a propriei personalitati: devine mofturos, irascibil, ii faci greu pe plac, nu este rezonabil in luarea anumitor decizii. Pacientul poate sa aiba tulburari de somn, nu doarme noaptea, se trezeste, face activitati ciudate in cursul noptii: spala vase sau isi gaseste activitati cumva inadecvate.

Tratament Alzheimer

Tot medicii spun ca tratamentul pentru Alzheimer este un fel de tratament de substitutie, pentru ca s-a constatat ca din cauza disparitiei acestor celule nervoase scade cantitatea unui neuromediator care se cheama acetilcolina si asta este un mediator destul de important in procesele de memorare.

Si tratamentul consta in medicamente care cresc cantitatea de acetilcolina si disponibilitatea acestui neuromediator la nivelul creierului. Dar nu este propriu zis un medicament care sa blocheze formarea beta amiloidului, care este un process continuu, sau sa modifice incurcaturile acelea neurofibrilare.

Deocamdata, in Alzheimer, nu avem un tratament patogenic

La un moment dat s-au incercat niste tratamente cu vaccinuri, in care anticorpii formati sa lupte impotriva beta amiloidului si asupra incurcaturilor acelea neurofibrilare. Tratamentul a fost un fel de esec in sensul ca destul de multi pacienti au facut o forma severa de encefalita si au decedat, dar se pare ca analizele ulterioare ale rezultatelor, facute dupa ani de zile, au aratat ca cei care n-au avut aceasta complicatie extreme de severa, cumva boala s-a blocat in evolutie, s-a stopat si intradevar rezultatele lor cognitive au fost mai bune decat ale grupului placebo. Deci cumva s-a tentat aceasta vaccinare impotriva Alzheimer, care n-a dat rezultate din cauza efectelor secundare.

Sunt tot felul de linii care se incearca. Sunt niste enzime care fragmenteaza niste proteine si proteinele acelea prost fragmentate duc la acumulari proteice in interiorul celulelor, se incearca sa se lucreze asupra acelor enzime.

Se lucreaza foarte mult pentru ca Alzheimer-ul este o povara sociala extrem de mare. Deci pacientul cu Alzheimer da peste cap viata familiei, ridica probleme nu numai in plan familial, dar si social.

“Costa foarte mult dementa Alzheimer”, mai spune dr. Daniela Reisz, , medic primar neurolog, lector în medicină, asistent universitar Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara.

Pentru specialisti, dar si pentru pacientii cu Alzheimer si familiile acestora, gasirea tratamentului exact ramane o mare provocare.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.