Cancerul de prostata – se poate preveni

Cancerul de prostata – se poate preveni in urma unui control de rutina (VIDEO)

0

Cancerul de prostata este o afectiune maligna care afecteaza, in general, barbatii de peste 50 de ani.

“Cancerul de prostata este o afectiune maligna a glandei prostata. Glanda prostata este glanda pe care o au toti barbatii inca de la nastere care se afla in fata vezicii urinare si are rol in producerea lichidului seminal, care impreuna cu spermatozoizii fac sperma. Dupa o anumita varsta poate aparea aceasta afectiune maligna a glandei prostate. Afecteaza in general barbatii trecuti de 50 de ani.”, a spus prof.univ.dr. Viorel Bucuras.

Alimentatia bogata in lipide si acizi grasi este un factor favorizant al cancerului de prostata

“Exista o multitudine de factori care pot fi incriminati in aparitia acestei afectiuni, dintre care dieta bogata in lipide, acizi grasi nesaturati, cum ar fi dieta lipsita de fructe si proaspete. In tarile nordice unde exista o dieta bogata in lipide, cancerul de prostata este frecvent decat in partea de sud a europei unde dieta mediteraneeana este la loc de mare cinste.” adauga  prof.univ.dr. Viorel Bucuras.

Anual, un control la medicul urolog si analiza PSA sunt indicate pentru depistarea precoce a cancerului de prostata.

“Exista foarte putine semne, cele de debut sunt comune ca si in cazul adenomului de prostata. Dificultate de a urina, jet subtiat, mictiuni dificile. Cel mai recomandabil pentru a depista precoce cancerul de prostata este efectuarea unui control, anual, la medicul urolog, prin efectuarea unei analize, care este marcher tumoral, antigenul prostatic specific, PSA. Odata depistat precoce beneficiaza de tratament radical, curativ, vindecarea de cancer, cu pastrea potentei si a continentei urinare. Cancerele avansate de prostata beneficiaza de un tratament paleativ si un tratament hormonal si chirurgical de eliberare a cailor urinare. Una dintre complicatiile majore ale cancerului de prostata este imposibilitatea de a urina, blocarea urinii si exitus.”, spune prof.univ.dr. Viorel Bucuras.

Pe langa prostatectomia radicala deschisa s-au facut progrese mari pentru introducerea unei noi tehnici minim invazive, anume prostatectomia laparoscopica si, in curand, medicii spera sa o introduca si pe cea robotica.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.