Ce este endometrioza? (VIDEO) - Televiziunea Medicala

Ce este endometrioza? (VIDEO)

12

Endometrioza este una din principalele cauze ale infertilitatii feminine si afecteaza mai mult de jumatate din populatia feminina a tarii.

Endometrioza duce la infertilitate prin doua metode: influenteaza endometrul si calitatea ovocitelor, adica calitatea materialului genetic al femeii. Din pacate, nu se stie inca mecanismul prin care se influenteaza maturarea ovocitelor. Aceasta afectiune se cunoaste doar de putin timp, este o patologie noua. Inca nu se stie exact cum influenteaza endometrioza infertilitatea la femei. Si daca nu se cunoaste exact mecanismul, asta inseamna ca nu se cunoaste nici un tratament pentru aceasta boala.

Endometrioza – tratament

Principalul tratament pentru endometrioza este prin laparoscopie, insa apare de multe ori recidivarea bolii. Foarte putine femei se vindeca complet de endometrioza si probabilitatea de recidiva este destul de mare.

Endometrioza – simptome

Simptomele sunt destul de simple: dureri destul de mari la inceput de menstruatie, cheaguri de sange, dureri la contact sexual, dureri abdominale, sangerari intre menstre.

Cea mai folosita  si corecta metoda de diagnosticare a endometriozei este laparoscopia, care este, totodata, si cea mai buna metoda de indepartare a acestei afectiuni. Laparoscopia este o metoda de diagnostic si, important pentru pacienta, este minim invaziva. Aceasta consta in introducerea in abdomen a unui tub foarte subtire care este prevazut in capat cu o camera, al carei scorp este de a explora cavitatea abdominala. In timpul investigatiei, medicul poate cauteriza tesutul endometrial cu ajutorul laserului. Pocedura necesita anestezie generala si dureaza maximum 90 de minute. Dupa ce pacienta isi revine din anestezie poate pleca acasa, iar a doua zi isi poate relua activitatea.

La ora actuala peste 20 la suta dintre femeile infertile au ca si diagnostic endometrioza.

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas, contribuitor Televiziunea Medicala

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.