Ce este hernia de disc lombara? Tipuri de tratament

Ce este hernia de disc lombara? Tipuri de tratament

0

Cel mai frecvent hernia de disc apare in regiunea inferioara a coloanei vertebrale – numita regiune lombara.

Coloana vertebrala umana este formata din 24 de vertebre. Vertebrele se aranjeaza una peste alta, formind coloana vertebrala, care ofera organismului forma sa. Vertebrele sunt legate intre ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros si rezistent si un tesut gelatinos elastic, numit nucleul pulpos. Un disc sanatos este ca un amortizor, care confera coloanei vertebrale o protectie la socurile produse de miscari ample, cum ar fi fuga, saritul sau ridicarea unor greutati. Daca inelul exterior este lezat prin traumatisme sau slabit prin imbatrinire, ca urmare a unor boli degenerative, poate da posibilitatea nucleului gelatinos, care se afla sub presiune, sa proemine sau sa iasa din disc, ceea ce conduce la apritia herniei de disc.

Hernia de disc este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii aflate in canalul spinal din vecinatatea sa.

Cuprins:

 1. Ce este hernia de disc lombara?
 2. Hernia de disc – simptome
 3. Hernia de disc – factori de risc
 4. Hernia de disc – tipuri de tratament

Hernia de disc – simptome

Simptomele unei hernii de disc lombare pot fi grupate in 2 sindroame:

 • Sindrom de afectare vertebrala, manifestat prin durere la nivel lombar, cu caracter violent, continuu, care se accentueaza la mers, la schimbarea pozitiei, efort, tuse, stranut etc.
 • Sindrom de suferinta radiculara, manifestat prin durere care apare de sus in jos cuprinzand fesa, fata posterioara a coapsei, gamba, piciorul si degetele. La aceste dureri se asociaza senzatiile de amortire, intepatura, furnicatura. Ulterior scade forta musculara, se abolesc sau diminueaza reflexele membrelor inferioare sau poate aparea paralezia piciorului. De asemenea se pot asocia tulburari de mictiune si de potenta sexuala.

Hernia de disc – factori de risc:

 • Inaintarea in virsta. Procesul de imbatrinire a discurilor in regiunea lombara inferioara, la fel ca si accidentarile frecvente ale discurilor sau muschilor spinali cresc predispozitia pentru aparitia herniei de disc.
 • Sexul masculin. La barbati hernia de disc lombara apare mai frecvent.
 • Istoric de accidentari la nivel lombar.
 • Activitati cu risc crescut de dezvoltare a herniei de disc, cum ar fi pozitia sezinda pentru o perioada lunga de timp, ridicarea de obiecte grele, rasuciri sau aplecari frecvente, exercitii fizice grele, vibratii constante (cum ar fi condusul masinii).
 • Exercitii executate neregulat sau efectuarea de exercitii cu incordare crescuta pentru o perioada lunga de timp.
 • Fumatul
 • Obezitatea. Cresterea greutatii corporale cauzeaza o sarcina crescuta asupra discurilor de la nivelul lombar.
 • Tusea frecventa.

Dupa un examen clinic detaliat, medicul va stabili nivelul la care s-a produs hernia si va alege metoda de explorare pentru confirmarea nivelului si a gradului de herniere a discului – de exemplu, explorare prin computer tomografie (CT) sau rezonanta magnetica (IRM).

Rezonanta magnetica confirma diagnosticul, localizarea si severitatea herniei de disc, avind imagini detaliate ale tesuturilor moi ale coloanei vertebrale, pe cind tomografia computerizata dezvaluie imagini detaliate ale structurilor osoase ale coloanei vertebrale.

IRM-ul este preferat de obicei CT-ului pentru diagnosticarea herniilor de disc situate in regiunea lombara. Radiografiile osoase, in general nu sunt necesare pentru diagnosticarea herniilor de disc, insa in unele cazuri sunt indicate pentru a exclude situatii de instabilitate a coloanei vertebrale (situatie in care vertebrele se misca una fata de alta).

Odata ce va fi stabilit diagnosticul de hernie de disc se impune alegerea unui tratament adecvat.

Obiectivele tratamentului herniei de disc sunt urmatoarele:

 • Indepartarea durerii, a slabiciunii musculare, a amortelii de la nivelul piciorului, cauzata de lezarea radacinii nervoase.
 • Revenirea pacientului la activitatile zilnice.
 • Prevenirea recurentei afectarii coloanei si reducerea dizabilitatii cauzate de durere.

Hernia de disc – tipuri de tratament

Tratamentul herniei de disc lombare consta in tratament medicamentos, chirurgical si recuperator.

Tratamentul nechirurgical:

Tratamentul nechirurgical este menit sa ajute pacientul sa-si reia activitatile zilnice si consta in:

 • Repaus la pat, maximum 7 zile. Prelungirea repausului la pat are consecinte psihice negative, deoarece pacientul are impresia de om bolnav.
 • Proceduri fizio-kineto-terapeutice. Aceste proceduri se recomanda pentru efectul relaxant muscular, antialgic si tonic general. Masajul, aplicarea locala de caldura (parafina, diatermice, ultrasunete) sau de frig (gheata si masajul cu gheata), precum si stimularea electrica nervoasa transcutanata sunt larg folosite in tratamentul conservator al durerilor de spate.
 • Medicatia antialgica este folosita in cazul durerilor lombare usoare sau moderate.
 • Preparate aniinflamatoare nesteroidiene (AINS) au efecte antiinflamatorii si antialgice. Aceste preparate se vor administra sub controlului medicului, deoarece poseda numeroase reactii adverse. AINS se folosesc 2-4 saptamani.
 • Analgeticele opioide. Opioidele puternice se folosesc numai in cazuri speciale, cind celelalte mijloace terapeutice nu au dat rezultate.
 • Terapia injectabila locala (blocada) se poate folosi concomitent cu metodele precedente. Se fac infiltratii paravertebrale in punctele dureroase.
 • Preparate miorelaxante se folosesc in asociere cu AINS in perioada de contractura musculara.
 • Se mai pot administra preparate anxiolitice si antidepresive.
 • Acupunctura, elongatii si terapie fizica manuala.

Pentru a preveni recurentele, pacientul trebuie educat in ceea ce priveste tipurile de miscari permise si interzise, dozarea efortului, protectia coloanei. La nevoie, se recomanda schimbarea locului de munca sau imbunatatirea ergonomiei acestuia.

Tratamentul chirurgical:

Tratamentul chirurgical va fi indicat la aproximativ 10% din persoanele cu hernie de disc. De operatie vor beneficia pacientii care sufera de o distrugere progresiva a nervilor sau care au simptome de slabire musculara sau amorteala. De asemenea, chirurgia este potrivita pentru cei la care durerea nu cedeaza dupa 4-6 saptamani de tratament nechirurgical.

Tratamentul chirurgical este indicat doar pentru pacientii cu anumite simptome. Decizia de interventie chirurgicala va lua in consideratie rezultatele diagnosticului imagistic (CT, IRM), examenului fizic, raspunsului la tratamentul nechirurgical, precum si discutia medic-pacient din care sa reiasa ce expectanta are pacientul de la tratament.

Exista urmatoarele tipuri de tratament chirurgical:

Discectomia – reprezinta inlaturarea chirurgicala a fragmentelor din discul herniat, care lezeaza una din radacinile nervoase. Se foloseste de asemenea si pentru discurile protruzionate sau rupte. Discectomia poate fi efectuata prin diferite tehnici chirurgicale:

 1. Discectomia clasica.
 2. Discectomia microchirurgicala. Aceasta tehnica prevede utilizarea microscopului de operatie, care are avantaje vadite in comparatie cu metoda clasica.
 3. Discectomia endoscopic asistata. Aceasta metoda prevede introducerea in campul de operatie a unui tub, dotat cu camera video si iluminare puternica, prin care se va efectua inlaturarea fragmentelor de disc herniat.

Tehnica data este una minimal invaziva, cu un sir de avantaje ca: gradul mic de traumatizare al tesuturilor, cicatrice mai mica (defect cosmetic minimal), vizualizare perfecta a structurilor anatomice, durata mai mica de spitalizare (2-4 zile), recuperare mai rapida. De aceasta metoda vor beneficia numai un grup anumit de pacienti, care au indicatii speciale.

Laminotomia si laminectomia reprezinta proceduri realizate cu scopul de a scadea presiunea asupra coloanei vertebrale cauzata de schimbarile aparute cu trecerea varstei. Oricare din aceste operatii se poate realiza simultan cu discectomia.

Mai exista metode chirurgicale de tratament, insa ele sunt insufficient documentate din punct de vedere a eficientei si gradului de recurenta:

 • Chimonucleoliza – metoda prin care se injecteaza o substanta chimica in interiorul discului, care are ca scop distrugerea nucleului pulpos.
 • Nucleotomie manuala percutana – consta in evacuarea partiala a materialului discal si scaderea presiunii intradiscale.
 • Discectomie percutana automata – un sistem de aspiratie-taiere pentru indepartarea materialului discal.
 • Discectomie cu laser.

Majoritatea celor operati se refac repede, reluindu-si activitatile zilnice. Exista unele cazuri in care medicul recomanda un program de reabilitare dupa tratamentul chirurgical, program ce include fizioterapie si alte exercitii.

Toate operatiile chirurgicale implica si asumarea unor riscuri. Daca se opteaza pentru tratament chirurgical trebuie luate in considerare si explicate pacientului toate riscurile si complicatiile posibile si primit sub semnatura acordul pacientului la interventia chirurgicala propusa.

Hernia de disc lombara este o problema frecvent intalnita in randul populatiei active, fiind a doua cauza de prezentare la medicul de familie. Pe langa faptul ca durerea lombara provoaca o morbiditate substantiala, ea este cauza principala a dizabilitatilor populatiei active si genereaza cheltuieli majore prin costurile de tratament, zile lucratoare pierdute si productivitate scazuta.

Astfel, adresarea prompta la institutiile medicale specializate (Institutul de Neurologie si Neurochirurgie) cu consultatia specialistului vor conduce la instituirea tratamentului adecvat si reintegrarea rapida a pacientului in societate si activitatea profesionala zilnica.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.