Cistita - cauze, simptome, tratament

Cistita – cauze, simptome, tratament

0

Cistita este o inflamatie a vezicii urinare. Se poate produce in legatura cu o uretrita: se poate vorbi aici, de asemenea, de uretrocistite.

Cuprins:

  1. Cistita – generalitati
  2. Cistita – cauze
  3. Cistita – simptome
  4. Cistita – tratament

Cistita – cauze

In cele mai multe cazuri, cistita se datoreaza infectiei bacteriene de Escherichia coli , intr-un numar mai mic de cazuri se datoreaza altor bacterii, cum ar fi Proteus, Klebsiella Pseudomonas, Staphylococcus saprophyticus si Staphylococcus aureus, dar apar si pentru infectii virale sau infectii fungice, medicamente si produse chimice toxice, cancerului vezicii urinare.

Cistita afecteaza mai mult femeile, deoarece uretra lor este mai scurta (aproximativ 5 cm) decat cel al barbatilor (aproximativ 16 cm) , iar apoi este mai mare pentru femei riscul de contaminare cu bacterii fecale , care poate mult mai usor de depistat uretra la vezica urinara . Se estimeaza ca aproximativ 25 % din femeile adulte sufera de cistita cel putin o data pe an .

Incidenta variaza cu varsta: este foarte scazut pana la varsta de 20 de ani. Probabilitatea de cistita recurenta creste cu cresterea numarului de cazuri anterioare, in timp ce scade daca este mare intervalul dintre una si cealalta cistita.

Factorii de risc pentru cistita la femei pot fi diferite: varsta, sexul (care favorizeaza trecerea bacteriilor patogene in vagin, uretra si apoi in cele din urma in vezica urinara), constipatie, utilizarea diafragmei si de creme spermicide. Factorii de risc pentru barbati sunt: hipertrofie , sau inflamatie a prostatei.

Cistita – simptome

Simptomele de baza ale cistitei sunt:disurie, stranguria, frecventa urinara, piurie, hematurie.

Alte simptome ale cistitei sunt durere la urinare, urinare frecventa si de urgenta, urina tulbure si uneori (in cazurile cele mai acute), insotita de prezenta sangelui (in acest ultim caz vorbim de cistita hemoragica ).

Cistita – tratament

Tratamentul de alegere este antibiotic, si trebuie sa fie prescris de catre medicul dumneavoastra , care va poate cere sa efectuati o urocultura cu posibila susceptibilitate la alegerea medicamentului antibacterian cel mai adecvat. Se recomanda sa se bea cate 1,5-2 litri de apa pe zi si consumarea de suc de afine, afinele s-au dovedit a avea efecte antibacteriene bune si abilitati de curatare .

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.