Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    Facebook Twitter Instagram
    Noutati:
    • De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?
    • Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara
    • Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)
    • Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)
    • Mortalitatea maternă a crescut exponențial, cu 60% față de anul precedent, al doilea an de creștere
    • Invitatie Congresul Român de Flebologie 2023 – ″NOUTĂȚI ÎN FLEBOLOGIE″
    • Un autocar în care se aflau aproximativ 60 de români, printre care și copii, s-a răsturnat luni la prânz pe autostrada dintre Padova și Bologna
    • Start-up românesc, AIMinded a dezvoltat o soluție inovatoare care folosește inteligența artificială
    RSS Facebook Twitter LinkedIn
    Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    • Home
    • Video
      1. Miturile dauneaza grav sanatatii
      2. Sanatos&Gustos
      3. PRO si CONTRA vaccinarii
      4. pediatrie
      5. ortopedie și traumatologie
      6. oncologie medicală
      7. boli infecțioase
      8. chirurgie
      Featured

      Povestea Fundatiei Speranta. 30 de ani de la înființarea primului serviciu specializat pentru copiii cu dizabilități din România || VIDEO

      Recent
      By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

      Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

      Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro18 January 20231

      Invitatie Congresul Român de Flebologie 2023 – ″NOUTĂȚI ÎN FLEBOLOGIE″

    • Articole
      1. alergologie și imunologie clinică
      2. boli infecțioase
      3. oncologie medicală
      4. pediatrie
      Featured

      BioHome3D – prima casa realizata in intregime din materiale BIO prin printare 3D

      Recent
      NaN
      By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

      De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro15 January 20231

      Start-up românesc, AIMinded a dezvoltat o soluție inovatoare care folosește inteligența artificială

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro11 January 20231

      De ce este ianuarie cea mai deprimantă lună din an?

    • Portia de Sanatate
    • Alo, 112!
    • Ultima Statie
    • Auto Moto Show
    • Contact
    Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    You are at:Home » medicină de laborator » Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu)
    Staphylococcus aureus

    Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu)

    5
    By Televiziunea-Medicala.ro on 18 September 2014 medicină de laborator

    Staphylococcus aureus este o bacterie patogena din genul Staphylococcus, care poate produce infectii supurative sau septicemii la om si animale. Formele de manifestare ale acestor infectii sunt variate: impetigo, piodermite, stafilodermii, pneumonie stafilococica, Sindromul SSS  (numit si sindrom Lyell). Se deosebeste de alte specii ale genului prin faptul ca este coagulazo-pozitiv.

    Stafilococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara (coci), gram pozitivi (se coloreaza cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 µm, dispusi caracteristic in gramezi (ca si ciorchinele de strugure).

    Genul Staphylococcus cuprinde aproximativ 27 de specii de stafilococi, dintre care cele mai des asociate cu infectii umane sunt, in ordinea frecventei: Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus lugdunensis, Staphylococcus saprophyticus si Staphylococcus schleiferi. Pot produce o gamǎ largǎ de infectii, a caror gravitate si localizare variaza de la infectii superficiale ale pielii pana la infectii ce pun viata in pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita.

    Cuprins:

    1. Generalitati
    2. Epidemiologie
    3. Intoxicatii Staphylococcus aureus
    4. Infectiile stafilococice – Staphylococcus aureus
    5. Tratament
    6. Tratament naturist

    Staphylococcus aureus – epidemiologie

    In functie de capacitatea de a secreta o enzima numita coagulaza (care poate coagula plasma), stafilococii se impart in coagulazo-negativi si coagulazo-pozitivi.

    Stafilococii coagulazo-negativi sunt ubicuitari (se gasesc peste tot), facand parte din flora normala a organismului, gasindu-se in orofaringe, tractul gastro-intestinal si uretra anterioara. Produc frecvent infectii intraspitalicesti, ei fiind rezistenti la unele dezinfectante si antiseptice sau apar la cei cu diverse corpuri straine (proteze, grefe, catere etc.). Supravietuiesc indelungat pe suprafete uscate. Transmiterea se poate face direct interuman sau prin intermediul unor obiecte (prosoape, lenjerie).

    Dintre stafilococii coagulazo-pozitivi, o singura specie este patogena pentru om: Staphylococcus aureus sau Stafilococul auriu, numit astfel dupa culoarea galben-aurie a coloniilor bacteriene obtinute pe medii de cultura.

    Stafilococul auriu rezista 60 de minute la 60 °C, supravietuieste in produse uscate cateva luni si rezista la actiunea alcoolului etilic 70° aproximativ 10 minute. Se gaseste in mod normal pe pielea si mucoasele omului, dar si a altor mamifere precum si la pasari. Este prezent pe mucoasa nazala la 30% dintre persoanele sanatoase, procentajul fiind mai ridicat la personalul sanitar din spitale, pacienti dializati, diabetici si cei ce folosesc droguri intravenoase. Colonizarea nou-nascutului cu stafilococ auriu are loc la nivelul bontului ombilical, suprafata pielii si zona perineala.

    Manifestari clinice – Staphylococcus aureus

    Manifestarile clinice ale infectiilor produse de stafilococul auriu se datoreaza fie toxinelor secretate de acesta – intoxicatii, fie inmultirii bacteriene – infectii.

    Intoxicatiile stafilococice sunt:

    • sindromul pielii oparite
    • toxiinfectia alimentara
    • sindromul toxic

    Principalele infectii sunt cele purulente, dintre care cele mai frecvente sunt:

    • infectii ale pielii: furuncule, acnee, foliculite, orjelet, suprainfectiile plagilor
    • infectiile tesutului subcutanat: mastite, hidrosadenite, abcese
    • infectii respiratorii: faringite, bronsite, pneumonii, empieme
    • infectii ale scheletului: artrite, osteomielite
    • infectii generalizate: meningite, septicemii, endocardite cu diseminari secundare cu formare de abcese in diferite organe

    Intoxicatii – Staphylococcus aureus

    Sindromul socului toxic (SST)

    SST este o intoxicatie acuta amenintatoare de viata, caracterizata prin:

    • debut brusc cu febra si alte simptome: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, dureri musculare, cefalee, dureri in gat etc.
    • eruptie maculara caracteristica, care apare dupa primele doua zile de boala
    • hipotensiune arteriala, cu ameteli si sincope la ridicarea in ortostatism
    • disfunctii pluriorganice, cu afectarea a cel putin trei organe dintre: tractul gastrointestinal, sistemul muscular, mucoase (genitala, conjunctivala, orofaringiana), rinichi, ficat, celule sangvine (trombocitopenie), sistemul nervos central; caracteristic in SST aparut in perioada menstruala este eritemul si inflamatia mucoasei vaginale insotita de scurgeri vaginale purulente
    • descuamatia caracteristica a pielii la 1-2 saptamani de la debutul bolii: incepe cu o descuamare furfuracee (marunta) a pielii de pe torace, fata, extremitati, urmata ulterior de descuamare in lambouri (grosolana, in bucati mari) a palmelor, plantelor si degetelor.

    Pentru aparitia acestui sindrom, un individ trebuie sa fie colonizat sau infectat cu o tulpina toxica de Staphylococcus aureus si trebuie sa nu aiba un nivel protector de anticorpi; astfel SST este o boala a tinerilor mai ales, deoarece 90% dintre adulti poseda anticorpi impotriva toxinelor care provoaca SST.

    Factori favorizanti sunt:

    • perioada menstruala la femei, dar poate aparea si ca o complicatie a folosirii metodelor contraceptive locale, a lauziei, avortului septic, chirurgiei ginecologice
    • leziuni tegumentare de diverse etiologii: arsuri chimice, termice, intepaturile insectelor, leziuni date de varicela, plagi chirurgicale.

    Tratamentul SST implica decontaminarea focarului care produce toxine, administrarea antibioticelor antistafilococice, sustinere volemica (hidratare) si tratamentul disfunctiilor de organ.

    Sindromul stafilococic al pielii oparite

    Acest sindrom se refera la o serie de boli cutanate de severitate variabila provocate de Staphylococcus aureus care produce toxina exfoliativa (exfoliantina). Cea mai severa forma este numita boala Ritter la nou-nascuti si necroliza epidermica toxica la varstnici; alte forme mai putin severe sunt pemfigusul neonatal si impetigo bulos.

    Clinic, debuteaza cu o eruptie eritematoasa, initial in jurul ochilor si gurii, care se extinde apoi spre trunchi si extremitati; in cateva zile incepe zbarcirea si descuamarea tegumentelor, care capata un aspect asemanator cu pielea oparita; zonele denudate raman rosii stralucitoare si sunt o poarta de intrare pentru diverse bacterii si o cale prin care se pierd lichide si electroliti, la fel ca si in arsurile termice. Dupa aproximativ 48 ore zonele denudate se usuca si incepe o noua descuamare. Evolutia bolii este in medie de 10 zile, mortalitatea prin hipovolemie si infectii fiind insa semnificativa.

    Tratamentul include administrarea de antibiotice antistafilococice, lichide, electroliti si tratamentul local al zonelor denudate.

    Toxiinfectia alimentara stafilococica

    Apare ca urmare a ingestiei alimentelor contaminate cu enterotoxine stafilococice. Principalele alimente care se pot contamina sunt preparatele din carne si prajiturile cu crema, deoarece stafilococii se dezvolta in mediu bogat in proteine si zahar; prepararea termica distruge stafilococii, dar nu si enterotoxinele, care sunt stabile termic.

    Cel mai important factor de risc pentru toxiinfectia alimentara stafilococica este consumarea alimentelor lasate la temperatura camerei o perioada mai indelungata, in special in anotimpul cald, timp care permite stafilococilor sa secrete toxinele.

    Simptomele debuteaza in scurt timp dupa ingestia alimentelor, cu greturi, varsaturi, dureri abdominale si diaree uneori severa.

    Infectiile stafilococice – Staphylococcus aureus

    Infectiile pielii si ale tesuturilor moi

    Staphylococcus aureus este cel mai obisnuit agent al infectiilor pielii si tesuturilor moi, infectiile fiind produse de obicei de catre flora proprie (care colonizeaza tegumentele si mucoasele).

    • Foliculita – este infectia foliculului pilos (radacina firului de par) si apare ca o pustula galbena, rotunjita, inconjurata de o zona rosie.
    • Furunculul – este infectia necrotica a zonelor profunde ale unui folicul pilos, localizat pe fese, fata, gat; este dureros, sensibil si se pot insoti de febra si alte manifestari generale.
    • Carbunculul – este infectia profunda a unui grup de foliculi pilosi; este foarte dureroasa, fiind insotita de alterarea starii generale si febra, aparand frecvent la barbatii adulti si varstnici, cu localizare pe ceafa, umeri, solduri si coapse.
    • Panaritiul – infectia pliurilor laterale ale unghiilor este frecvent determinata de Staphylococcus aureus.
    • Celulita – infectia intinsa a tesutului subcutanat poate fi produsa de S. aureus, desi mai frecvent este determinata de streptococi.
    • Erizipelul – o eruptie cu margini ridicate, bine delimitata, este o infectie superficiala a dermului si tesutului subcutanat, produsa uneori si de Staphylococcus aureus, desi mai frecvent are etiologie streptococica.

    De asemenea, Staphylococcus aureus poate determina infectarea secundara a plagilor traumatice sau chirurgicale.

    Tratamentul acestor infectii consta in administrarea de antibiotice antistafilococice local si/sau sistemic si ingrijirea leziunilor locale, unde este cazul si drenaj chirurgical (furuncul, carbuncul).

    Infectiile respiratorii

    Infectiile respiratorii cu Staphylococcus aureus se pot produce fie datorita florei de la nivelul orofaringelui, fie datorita diseminarii hematogene a stafilococilor, de la un focar intravascular de infectie (endocardita inimii drepte, tromboflebita septica). Infectiile cu stafilococ pot fi localizate oriunde la nivelul tractului respirator, determinand: rinofaringite, faringo-amigdalite, traheite, bronsite, pneumonii, empiem, sinuzite.

    Etiologia stafilococica a pneumoniei este neobisnuita, dar cand apare poate avea o evolutie severa. Factori predispozanti pentru pneumonia stafilococica sunt: institutionalizarea in unitati de ingrijire a bolnavilor cronici, antibioterapia folosita recent, spitalizarea, intubatia traheala, infectii respiratorii virale, boli cronice sau care se insotesc de imunodepresie.

    Infectiile sistemului nervos central

    Staphylococcus aureus ajunge la nivelul sistemului nervos central fie pe cale hematogena (prin sange), de la o endocardita cel mai frecvent, fie prin extindere directa de la o infectie a tesuturilor vecine: oasele craniului, sinusuri, infectii ale pielii si tesuturilor moi de la nivelul fetei.

    • Abcesul cerebral – poate aparea prin extindere directa de la o sinuzita, de la infectia stafilococica a tesutului moale, de la un traumatism penetrant sau o plaga chirurgicala, sau prin diseminare hematogena de la o endocardita infectioasa.
    • Meningita purulenta – poate insoti abcesul cerebral sau apare independent de acesta.
    • Empiemul subdural – se produce prin extindere directa de la o osteomielita a craniului, dupa interventii chirurgicale sau traumatisme, ori de la o sinuzita.
    • Abcesele epidurale spinale – pot aparea in relatie cu osteomielita sau infectia discului vertebral, in timp ce abcesele epidurale cerebrale apar dupa sinuzite, traumatisme sau interventii chirurgicale.

    Staphylococcus aureus este cauza cea mai obisnuita de tromboflebita intracraniana septica – care apare, de obicei, dupa o sinuzita, mastoidita sau o infectie stafilocica a tesuturilor moi ale fetei. Adesea aceste infectii pot coexista: astfel, meningita poate insoti un abces cerebral, o flebita intracraniana, iar flebita poate insoti abcesul epidural sau empiemul.

    Infectiile tractului urinar

    Staphylococcus aureus este o cauza neobisnuita a infectiei tractului urinar. De obicei, apar secundar interventiilor asupra vezicii urinare: cistoscopia, sondaj vezical etc. In absenta unor manevre urologice, prezenta Staphylococcus aureus in urina trebuie sa ridice suspiciunea diseminarii hematogene a infectiei frecvent de la o endocardita stafilococica, avandu-se in vedere si existenta unui abces la nivel renal.

    Infectiile endovasculare

    Stafilocul auriu este una dintre cauzele cele mai frecvente de endocardita bacteriana acuta, atat pe valve native, cat si pe protezele valvulare, valvele cele mai frecvent afectate fiind valvele mitrale si aortice.

    La consumatorii de droguri intravenoase apare mai frecvent endocardita inimii drepte cu afectarea valvei tricuspide. Endocardita stafilococica are o rata crescuta de mortalitate (40-60%), atat prin tulburarile cardiace pe care le antreneaza, cat si prin diseminarea hematogena a infectiei cu aparitia septicemiei, meningitei, abceselor cerebrale si abcese in diferite alte organe etc.

    Infectiile musculo-scheletale

    Staphylococcus aureus este cea mai frecventa cauza de osteomielita acuta la adulti si una dintre principalele cauze la copii. Se produce prin diseminare hematogena sau prin extindere directa de la un focar infectios. La adulti, localizarea cea mai frecventa este corpul vertebral, in timp ce la copii se localizeaza frecvent la nivelul metafizelor oaselor lungi (unde vascularizatia este mai bogata).

    Clinic, apare durere locala insotita de febra si alte semne generale. O forma particulara de osteomielita este cea asociata cu protezele articulare sau cu dispozitivele de fixare interne sau externe.

    Durerea, febra, inflamatia si scaderea mobilitatii sunt semnele care pot aparea in osteomielita protezelor. In multe cazuri se produce desprinderea protezei necesitand indepartarea chirurgicala a acesteia.

    Artrita septica este localizarea infectiei la nivelul articulatiei, stafilococul auriu fiind cea mai frecventa etiologie la adulti. Factori predispozanti pentru artrita septica sunt: utilizarea de droguri intravenoase, artrita reumatoida sau alte afectiuni articulare, traumatisme, utilizarea sistemica sau intraarticulara a steroizilor. Localizarile cele mai des intalnite sunt genunchii, articulatia soldului si articulatia sacro-iliaca. Pe langa tratamentul cu antibiotice, aceasta forma mai necesita si drenajul articular.

    Infectia muschilor cu Staphylococcus aureus – polimiozita, este rara, aparand mai frecvent in zonele tropicale si, de obicei, la pacienti cu boli de fond (diabet zaharat, alcoolism, boli hematologice, afectiuni maligne etc.)

    Tratament – Staphylococcus aureus

    Tratamentul infectiilor cu Staphylococcus aureus cuprinde tratament cu antibiotic, alaturi de care sunt necesare si drenajul colectiilor purulente, indepartarea tesuturilor necrozate si a corpurilor straine. Deoarece in prezenta unor corpuri straine (proteze, catetere, pacemaker), este aproape imposibil de eradicat infectia cu Staphylococcus aureus, de cele mai multe ori acestea trebuie indepartate.

    Tratamentul cu antibiotic

    Inca din anii 1950-1960 a fost semnalata o crestere rapida a rezistentei tulpinilor stafilococice, in general, si mai ales la Staphylococcus auriu la antibiotice. Efectuarea antibiogramei a devenit, astfel, obligatorie pentru toate tulpinile de Staphylococcus aureus izolate din diverse infectii.

    Durata tratamentului si calea de administrare difera in functie de localizare, severitate, imunitatea gazdei si raspunsul la tratament; bacteriemia necesita 2-4 saptamani de tratament cu antibiotic parenteral, osteomielita acuta si endocardita acuta 4-6 saptamani, in timp ce osteomielita cronica necesita pana la 6-8 saptamani de tratament parenteral.

    Tratament naturist Staphylococcus aureus

    Cercetarile medicale realizate in ultimii 15 ani in Departamentul de Cercetare al Mierii al Universitatii Waikato din Noua Zeelanda au dovedit ca mierea de Manuka cu factor UMF mai mare de 10 este eficienta in distrugerea Staphylococcus aureus.

    Directorul departamentului, Dr. Peter Molan, a clasificat mierea de Manuka in functie de puterea antibacteriana, introducand factorul UMF (en. Unique Manuka Factor). Mierea clasificata cu UMF 10+ si peste poate fi folosita in mod eficient pentru rezolvarea unor probleme de sanatate.

    Trebuie notat ca nu toata mierea de Manuka are factor UMF si, in consecinta, nu are calitatile terapeutice ale acesteia. Mierea de Manuka este testata in laboratoare atestate si autorizate de Active Manuka Honey Association (AMHA). Numai mierea care are factor UMF este, apoi, certificata si clasificata, in functie de calitatile ei antibacteriene.

    More from my site

    • Sapte mituri demontate despre anticonceptionaleSapte mituri demontate despre anticonceptionale
    •  Pharma Forum Bucuresti Pharma Forum Bucuresti
    • Conferință regională pentru pacienții cu afecțiuni hepaticeConferință regională pentru pacienții cu afecțiuni hepatice
    • Admitere Medicina 2015 – la ce trebuie sa fii atent in ziua examenuluiAdmitere Medicina 2015 – la ce trebuie sa fii atent in ziua examenului
    • Retete sanatoase: cascaval de casaRetete sanatoase: cascaval de casa
    • Vrei să fii și tu pictor? Atunci hai pe magazinul online Pictorul Fericit!Vrei să fii și tu pictor? Atunci hai pe magazinul online Pictorul Fericit!
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    5 Comments

    1. Adi on 3 January 2015 14:36

      staphylococcus aureus se ia din spitale ,1,1/2 ani la ținut pe fiu-miu pănă s-a vindecat.

      Reply
    2. Ionut on 3 March 2017 16:29

      Cum? Ce tratament ai folosit? Ca apare dispare e ciudat

      Reply
    3. Pingback: Puroi in gat sau amigdalita – simptome, cauze, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

    4. mierea de manuka on 23 November 2020 10:58

      Si eu stiu asa ca mierea de manuka ar fii benefic in tratarea bacteriei staphylococcus. Este o adevarata minune, un antibiotic natural si puternic.

      Reply
    5. Pingback: Stiri - Staphylococcus Aureus (Stafilococul Auriu) » Ziare.News

    Leave A Reply Cancel Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    https://www.youtube.com/watch?v=zNcwBJPvfWQ
    Boli/Afectiuni

    Acneea
    Adenomul de prostata
    ADHD
    Alcoolismul
    Alergii
    Alzheimer
    Anemia
    Ambrozia - alergia la ambrozie
    Apendicita
    Apneea in somn
    Artrita
    Artroza
    Astmul bronsic
    Ateroscleroza
    Boala Crohn – inflamatia colonului
    Boala inflamatorie pelvina
    Boala Parkinson
    Bolile pulmonare cronice
    Cancerul de san
    Candida
    Candidoza bucala
    Cataracta
    Celulita
    Chist ovarian
    Ciuperca piciorului
    Colici la copii
    Constipatia
    Depresia
    Dermatita atopica
    Deshidratarea
    Diabet
    Diareea
    Displazia de sold
    Distonia
    Durere in piept
    Durerea de cap
    Durerea de genunchi
    Enurezisul
    Enterocolita
    Febra la copii
    Fibromul uterin
    Fibroza chistica (mucoviscidoza)
    Gonoreea
    Glanda tiroida
    Gripa
    Guta
    Hemoroizii
    Hepatita
    Hernia de disc
    Herpes
    Incontinenta urinara la femei
    Intoxicatiile cu ciuperci
    Lupus
    Mastita
    Meningita
    Neuropatia diabetica
    Obezitatea
    Onicomicoza
    Osteoartrita
    Otita la copii
    Oxiuri
    Pietre la rinichi
    Pojarul
    Psoriazis
    Raceala
    Rujeola
    Salmoneloza
    Sangerari vaginale la fetite
    Schizofrenia
    Sindromul picioarelor nelinistite
    Toxina botulinica
    Tromboza
    Tuberculoza (TBC)
    Toxoplasmoza
    Ulcerul
    Varice
    Varicela
    Vegetatii adenoide
    Vergeturile
    Zona Zoster
    Ultimele
    NaN
    By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

    De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro19 January 20231

    Mortalitatea maternă a crescut exponențial, cu 60% față de anul precedent, al doilea an de creștere

    Jooble
    Linkuri utile:
    Rezidentiat 2014 | Parteneri | Asociatii de pacienti

    Site-ul www.televiziunea-medicala.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
    Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

    Copyright © 2014 Televiziunea Medicala. Powered by Contur Media

    NaN
    By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

    De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT