Cum putem preveni bolile verii. Atentie la igiena

0

Bolile verii – Set de reguli de igiena personala si colectiva, intocmit de specialistii in sanatatea publica, in scopul prevenirii imbolnavirilor specifice
acestei perioade a anului.

– Atentie la igiena: beti apa numai din surse autorizate! In cazuri extreme, fierbeti apa!
– Atentie la calitatea apei din fantani! Asigurati-va ca apa este buna de baut!
– Nu mergeti la scaldat in locuri neamenajate, lacuri, balti, canale!
– Spalati-va pe maini cu apa si sapun cand ajungeti acasa, spalati-va pe maini dupa folosirea toaletei, spalati-va pe maini dupa ce ati luat contact cu diferite animale, spalati-va pe maini ori de cate ori este nevoie! Microbii vehiculati de mainile nespalate sunt sursa de imbolnaviri grave!
– Spalati bine fructele (inclusiv pepenii verzi si galbeni) si legumele, sub jet puternic de apa !
– Depozitati gunoiul in spatii special amenajate in acest sens!
– Asigurati-va de siguranta locurilor de joaca ale copiilor!
– Dotati-va locuintele cu plase pentru tantari, spray-uri si feriti-va de locurile unde exista tantari! Purtati imbracaminte adecvata (care sa acopere
mainile si picioarele; imbracamintea trebuie sa fie din tesaturi care absorb transpiratia si sa aiba culori deschise) !
– Refuzati produsele alimentare ale caror aspect va nemultumeste!
– In cazul in care aveti: dureri de cap, febra, varsaturi, diaree, prezentati-va, de urgenta, la medic (medicul de familie sau Serviciul de Urgenta). Evitati automedicatia!

Mic ghid despre boala diareica acuta. Igiena e cheia

Infectiile intestinale reprezinta una din marile probleme de sanatate din lumea intreaga, mai ales in sezonul cald. Au o mare raspandire pe glob. Boala este data de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent carei clase apartin si ce denumire poarta, germenii infectiosi cauzeaza o diaree acuta infectioasa care, se manifesta vizibil prin :
– Scaune apoase frecvente
– Deshidratare in grade variate (care reprezinta urgenta principala in asemenea situatii)
– Varsaturi
– Febra.
Ca urmare a circulatiei intense a turistilor s-a favorizat raspandirea pe plan mondial a diferitilor agenti infectiosi.
Infectiile tractului digestiv actioneaza asupra organismului in mod complex, in functie de infectiozitatea agentilor respectivi, dar si de particularitatile organismului afectat (varsta, stare de nutritie, de reactivitate s.a.)
Agentii infectiosi si toxinele lor actioneaza atat local, cat si general, prin producerea de dezechilibre hidroelectrolitice, circulatorii si nervoase (soc infectios, stare de toxemie s.a.).

Profilaxia bolii diareice implica aplicarea unui intreg ansamblu de masuri de prevenire si de supraveghere a infectiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de masuri de igiena personala si colectiva :
– spalarea pe maini ori de cate ori este cazul (inainte si dupa masa, dupa folosirea W.C., la venirea acasa)
– spalarea sub jet puternic de apa a fructelor si legumelor
– consumul de apa doar din surse sigure, autorizate
– verificarea termenului de garantie si a mentinerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumparam
– evitarea consumului de conserve mai ales in sezonul cald
– evitarea consumului de bauturi neimbuteliate
– evitarea consumului de alimente care se altereaza repede (frisca, creme, maioneze), a inghetatei dezghetate, mai ales in sezonul cald
– efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucreaza in sectorul alimentar, personalul din instalatiile centrale de apa si personalul de ingrijire din sectorul infantil

In situatia aparitiei semnelor de boala se recomanda prezentarea la medic pentru consultatii si tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiativa, fara prescriptie medicala, precizeaza DSP Constanta.

Parintii trebuie sa-si supravegheze copiii si sa-i deprinda cu regulile elementare de igiena personala si colectiva (spalatul pe maini, spalatul fructelor si legumelor, apa doar din surse sigure s.a.) pentru a limita infectia.

Nu exista o imunizare specifica (vaccin) pentru protectia masei receptive si deci pentru limitarea infectiei. Prevenirea este singurul mijloc de protectie impotriva infectiilor si a bolii diareice acute.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.