Cum putem preveni şi trata eficient răceala

Cum putem preveni şi trata eficient răceala

0

Răceala o tratăm fiecare dintre noi cum considerăm că ni se potriveşte mai bine: unii stau în pat, alţii iau pastile iar alţii nu iau nimic si aşteaptă să treacă.

Un nou studiu arată ca cele mai eficiente metode de prevenire a răcelii sunt: spălatul pe mâini şi administrarea zincului.

Deasemenea, paracetamolul, ibuprofenul şi combcombinaţia dintre antihistaminice şi decongestionant pot ajuta în ameliorarea răcelii.

Un adult are o răceală de  două, trei ori pe an, pe când copiii cu vârste mai mici de 2 ani răcesc de aproximativ 6 ori pe an. În primele 3 zile simptomele precum durerea în gât, nasul înfundat, tusea şi starea de rău sunt mai pronunţate şi pot dura până la 7-10 zile.

Cum putem preveni cel mai eficient răceala:

  • Spălatul pe mâini poate preveni răceala: o analiză care a cercetat 67 de studii a indicat că spălatul pe mâini, purtarea mănuşilor şi dezinfectarea mâinilor cu alcool sunt metode foarte eficiente în acest sens;
  • Zincul s-ar putea să fie o soluţie bună pentru a preveni răceala la copii. Cel puţin 2 cercetări au indicat că acei copii care au primit zilnic 10 sau 15 miligrame de sulfat de zinc aveau mai puţine şanse de a răci şi de a lipsi de la şcoală din cauza răcelilor. Autorii acestor studii sugerează că zincul i-ar putea ajuta şi pe adulţi. 
  • Probioticele pot preveni răceala: există o serie de dovezi care susţin că acestea ar putea ajuta la prevenirea răcelilor deşi tipurile şi combinaţiile de organisme variau în studii şi la fel se întâmpla şi cu forma de administrare (fie pastile, fie sub formă lichidă), motiv pentru nu s-a putut realiza o comparaţie.

Tratament răceala:

1. Antihistaminicele, combinate cu decongestionantele şi/sau medicaţia împotriva durerii par să fie eficiente în tratarea răcelilor pacienţilor cu vârste peste 5 ani.

2. Pastilele care uşurează durerea: ibuprofenul şi acetaminofenul ajută la reducerea durerii şi a febrei. În rândul copiilor, ibuprofenul pare să se descurce mai bine în ceea ce priveşte reducerea durerii în cazul răcelii.

3. Spray-urile nazale: un medicament utilizat pentru tratarea alergiilor şi a bronhopneumopatiei obstructive cronice ar putea ameliora secreţia nazală atunci când este utilizat ca spray.

4. Mierea are şi ea un mic efect de uşurare a simptomelor de tuse din răceală manifestate la copii cu vârste peste un an.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.