Dementa - cauze, simptome, tratament

Dementa – cauze, simptome, tratament

1

Dementa este o afectiune a creierului care duce la pierderea pe termen lung a capacitatii de a gandi si poate afecta functionarea de zi cu zi a unei persoane.

Cea mai comuna forma de dementa este boala Alzheimer (75%). Alte forme care includ dementa sunjt: Lewy, dementa vasculara, dementa frontotemporala, paralizia supranucleara progresiva, degenerarea corticobazala, hidrocefalie cu presiune normala si boala Creutzfeldt-Jakob .

In cele mai multe cazuri dementa nu se poate trata. Educarea si oferirea de sprijin emotional pentru insotitor este necesar. Programele de exercitii fizice sunt benefice in ceea ce priveste activitatile de zi cu zi.

Dementa devine mai comuna odata cu inaintarea in varsta. In timp ce doar 3% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 65-74 de ani sufera de dementa, 47% din persoanele cu varsta de 85 de ani au o forma de dementa. [

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Cauze
 4. Tratament

Dementa – simptome

Dementa afecteaza capacitatea creierului de a gandi, motivarea si memoria. Cele mai frecvente zone afectate includ memoria, limba, atentia, si puterea de decizie.

Este posibil ca un pacient sa aiba doua tipuri de dementa, in acelasi timp. Aproximativ 10% dintre persoanele cu dementa au ceea ce este cunoscut sub numele de dementa amestecata , care este de obicei o combinatie de boala Alzheimer si un alt tip de dementa cum ar fi dementa fronto-temporala sau dementa vasculara.

Problemele psihologice si comportamentale aditionale care afecteaza adesea persoanele care au dementa includ:

 • Dezinhibitie si impulsivitate
 • Depresia si/sau anxietate
 • Agitatie
 • Probleme de echilibru
 • Tremor
 • Conversatia
 • Probleme de inghitire
 • Iluzii (de multe ori cred ca oamenii fura de la ei) sau halucinatii
 • Distorsiuni de memorie
 • Neliniste

Cand persoanele cu dementa sunt puse in circumstante dincolo de abilitatile lor, se poate manifesta prin exces de furie sau de plans.

Depresia afecteaza 20-30% dintre persoanele care au dementa, iar aproximativ 20% au anxietate. Agitatia/agresivitatea, de asemenea, insotesc. de multe ori, dementa.

Dementa – cauze

Cauze reversibile de dementa

Exista patru cauze principale ale dementei usor reversibile: hipotiroidism , deficit de vitamina B12, boala Lyme , si neurosifilis . Toate persoanele cu dificultati de memorie ar trebui sa fie verificate pentru hipotiroidism si deficit de vitamina B12.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa. Simptomele cele mai frecvente sunt pierderi de memorie pe termen scurt si gasirea greoaie a cuvintelor. Persoanele cu Alzheimer au, de asemenea, probleme cu rientarea spatiala (de exemplu, ei pot incepe sa se piarda de multe ori), rationament, judecata, si intelegere.

Simptomele comune timpurii ale bolii Alzheimer includ repetitie, ratacire, dificultati de a tine evidenta facturilor, uitand sa ia medicamente.

Dementa vasculara

Dupa boala Alzheimer, cea mai frecventa cauza de dementa este dementa multi-infarct. Aceasta afectiune, care mai este denumita si dementa vasculara, se dezvolta in cazul unui accident vascular cerebral in care se blocheaza fluxul sanguin inspre anumite zone ale creierului. Pierderea functiilor mentale in cazul unei demente multi-infarct nu poate fi redobandita, in schimb se poate preveni o noua afectare in viitor, prin reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Dementa cu corpi Lewy

Dementa cu corpi Lewy (DCL) este o dementa care are simptomele principale de halucinatii vizuale si Parkinson. Simptomele includ tremor, rigiditate musculara, si o fata fara emotie. Halucinatiile vizuale din DCL sunt, in general, halucinatii foarte vii de oameni si/sau animale si acestea apar de multe ori atunci cand cineva este pe cale de a adormi sau se trezesc. Alte simptome proeminente includ probleme de atentie, organizare, rezolvare de probleme si de planificare si dificultate cu functia vizual-spatiala.

Dementa fronto-temporala

Dementa frontotemporal (FTD) este o dementa care se caracterizeaza prin modificari de personalitate drastice si dificultati de limba. Problemele de memorie nu sunt o caracteristica principala a acestei boli.

Exista trei tipuri principale de FTD. Primul are simptome majore in zona de personalitate si de comportament. Aceasta se numeste varianta de comportament FTD (bv-FTD) si este cea mai comuna. In bv-FTD, persoana va avea o schimbare in igiena personala, ele vor deveni rigide in gandirea lor, ei rareori recunosc ca exista o problema, ei vor fi retrase din punct de vedere social, si ei vor avea de multe ori o crestere drastica a poftei de mancare. Persoana poate fi, de asemenea, nepotrivit social. De exemplu, persoana poate face comentarii sexuale neadecvate. Una dintre cele mai frecvente semne sunt apatia, sau faptul ca nu le pasa de nimic.

Al doilea tip se numeste dementa semantica sau dementa varianta temporala. Principala caracteristica a acestui fapt este pierderea de sensul cuvintelor. Persoana in cele din urma poate pierde, de asemenea, sensul obiectelor, de asemenea. De exemplu, un desen al unei pasari, caini, si un avion la cineva cu dementa semantica poate sa apara toate aproape la fel.

Ultimul tip de FTD este numit afazie non-fluent progresiva (PNFA). Simptomul proncipal este o problema cu limbajul. Ei au probleme in a gasi cuvintele potrivite, dar mai ales au o dificultate de coordonare a muschilor care au nevoie sa vorbeasca. In cele din urma, cineva cu PNFA va folosi numai cuvinte de-o silaba sau poate deveni complet mut.

Dementa – tratament

Cu exceptia tipurile tratabile enumerate mai sus, nu exista tratament pentru dementa. Inhibitorii de colinesteraza sunt adesea folositi precoce in cursul bolii. Educarea si oferirea de sprijin emotional pentru insotitor sunt foarte importante. P

Terapii psihologice

Terapii psihologice care sunt considerate ca un tratament pentru dementa includ terapia prin muzica, iar unitatile de ingrijire speciale din casele de ingrijire medicala poate oferi de multe ori de ingrijire de specialitate pentru pacientii cu dementa. Centrele de zi pentru adulti ofera supraveghere, recreere, mese, si ingrijire a sanatatii limitate la participanti, precum si furnizarea de ragaz pentru persoanele care ii ingrijesc.

In plus, ingrijirea la domiciliu poate oferi sprijin si ingrijire la domiciliu pentru a permite mai multa atentie individualizata pe masura ce boala progreseaza. Asistentele medicale psihiatrice pot aduce o contributie distincta la sanatatea mintala a persoanelor.

Medicamente

In prezent, nu exista medicamente care s-au dovedit a preveni sau vindeca dementa. Medicamentele se pot utiliza pentru tratarea simptomelor comportamentale si cognitive si nu au nici un efect asupra fiziopatologiei lor.

Inhibitori ai acetilcolinesterazei, cum ar fi donepezil, poate fi util pentru boala Alzheimer si dementa in boala Parkinson, DLB, sau dementa vasculara.

Medicamente antidepresive se pot folosi pentru depresia care este asociata cu dementa. Antidepresivele trateaza in mod eficient simptomele cognitive si comportamentale ale depresiei la pacientii cu boala Alzheimer.

Ingrijirile paliative

Avand in vedere natura progresiva si terminala de dementa, ingrijirea paliativa poate fi de ajutor pentru pacienti cu dementa.

Deoarece declinul poate fi rapid, si pentru ca cei mai multi oameni prefera sa ofere persoanei cu dementa sa poata lua propriile sale decizii, implicarea in ingrijiri paliative, se recomanda in stadiile avansate de dementa.

Share.

1 Comment

 1. Pingback: O.M.S: Dependenta de jocurile video va fi recunoscuta ca boala • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.