Deschis, despre boala Parkinson

Deschis, despre boala Parkinson

0

Ce stii de boala Parkinson? In Romania, potrivit datelor oficiale, sunt tratati peste 70.000 de bolnavi cu boala Parkinson, dar probabil exista un numar mai mare de persoane care inca nu au fost diagnosticate. In prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson si peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se afla in cercetare si dezvoltare.

Anual, in intreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticati cu boala Parkinson, a doua afectiune neurodegenerativa dupa boala Alzheimer, care afecteaza, in special, persoane cu varste de peste 65 de ani. In ultimii ani, varsta la care este depistata maladia a scazut la 40-50 de ani.

Majoritatea cazurilor se inregistreaza la pacienti a caror varsta depaseste 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul inainte de varsta de 40 de ani. Barbatii sunt mai expusi, statisticile aratand ca prevalenta bolii este de 1,5 barbati la o femeie.

Statisticile Asociatiei Europene de Parkinson trag un semnal de alarma cu privire la incidenta cazurilor de boala Parkinson in viitor. Cele mai recente date arata ca la nivel european sunt 1,2 milioane pacienti cu boala Parkinson si numarul acestora este asteptat sa se dubleze pana in 2030.

La nivel mondial sunt aproximativ 6 milioane de persoane cu boala Parkinson. Este posibil ca acest numar sa fie mai mare, avand in vedere cazurile inca nediagnosticate. Numai in China exista mai mult de 1,7 milioane de persoane cu aceasta afectiune. Factorii de risc sunt mai greu de identificat, varsta avansata fiind insa unul cert.

Boala Parkinson – momentul asa-numitului diagnostic precoce este tardiv din punct de vedere al afectiunii

Rezultatele cercetarilor referitoare la boala Parkinson arata ca, primele leziuni pot sa apara si cu 20 de ani inaintea primelor semne clinice. Momentul asa-numitului diagnostic precoce este tardiv din punct de vedere al bolii deoarece numai in stadiu 3 de boala apar tulburarile motorii.

Din pacate, semnele cele mai precoce in aceasta boala nu se regasesc in sfera tulburarilor motorii. ci a unor tulburari vegetative, unor tulburari de somn, a unor tulburari de dispozitie, care nu au nimic specific. Din acest motiv, in momentul de fata, una din directiile de cercetare in acest domeniu este gasirea posibilitatii de a avea un diagnostic mult mai precoce decat cel care este posibil astazi in lume.

Tratamentul bolii Parkinson poate fi medicamentos si/sau chirugical – implantarea unui dispozitiv pentru stimularea unor zone specifice din creier.

Se cauta solutii: fie alte molecule, fie metode de modulare prin neurochirugie functionala, in momentul in care pacientii nu mai raspund la tratament medicamentos.

Tratamentul pentru Parkinson – proiect de 100 milioane de dolari in SUA

Tarile dezvoltate ale lumii investesc anual sume semnificative in speranta ca cercetatorii vor descoperi modalitati de prevenire si tratament a unor patologii ale creierului, precum boala Parkinson.

De notorietare este proiectul initiat anul trecut de SUA — cu un buget de pornire in valoare de 100 de milioane de dolari, intitulat ”BRAIN” (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies) cu scopul declarat de a dezvolta noi aplicatii tehnologice care vor permite mai bine vizualizarea in timp real a interactiunilor dintre retelele neuronale.

Exista o multitudine de cercetari experimentale ce vizeaza utilizarea terapiilor celulare in boala Parkinson, spre care se indreapta noi sperante, rezultatele fiind insa departe de asteptarile actuale.

In Romania, de la Registrul National de boala Parkinson la ”Cursul International de boala Parkinson”

In Romania, Poiana Brasov a gazduit a patra editie a ”Cursului International de boala Parkinson si tulburari ale comportamentului motor”.

Evenimentul este organizat de catre Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii, in colaborare cu Societatea de Neurologie din Romania (SNR), avandu-i copresedinti ai Comitetului stiintific pe prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedinte de onoare al SNR, impreuna cu prof.dr. Dafin Muresanu presedinte al SNR si dr. Cristian Falup Pecurariu, directorul Cursului International de boala Parkinson si tulburari ale comportamentului motor’. Participa specialisti din numeroase tari, printre care Franta, SUA, Marea Britanie, Germania, Suedia, Spania si Italia.

”Pe langa liderii in domeniu din tara noastra, evenimentul se bucura de participarea celor mai cunoscuti specialisti ai lumii in domeniul bolii Parkinson. Programul stiintific este vast, temele fiind de mare actualitate”, a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatea de Neurologie din Romania. Beneficiarii directi ai acestui program educational sunt aproximativ 200 de medici neurologi din Romania.

In cadrul acestei intalniri au fost abordate cateva dintre proiectele realizate de catre Societatea Romana de Neurologie. Unul dintre acestea, lansat anul trecut, este REPARK – Registrul National de boala Parkinson, care are ca scop generarea primului program de evaluare a incidentei si prevalentei bolii Parkinson in Romania.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.