Endometrioza – cauze, simptome, tratament

Endometrioza – cauze, simptome, tratament

0

Multe femei sufera de dureri pelviene, nestiind ca in spatele acestei dureri sta o boala care se numeste endometrioza.

Cuprins:

  1. Ce este endometrioza?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Ce este endometrioza?

O boala ginecologica pe cat de des intalnita, pe atat de necunoscuta. Ea vine odata cu menstruatia si atinge aproximativ 5% din totalul femeilor (aproape 15 milioane de femei din intreaga lume), 80% dintre femeile care au dureri in timpul menstruatiei si aproape 25% din femeile care sufera de infertilitate. Ce trebuie stiut este ca endometrioza este una dintre primele cauze ale infertilitatii la femei.

Cuvantul endometrioza vine de la endometru – mucoasa ce captuseste uterul. Atunci cand s-a instalat boala, endometrul se gaseste si in exteriorul uterului, de unde cauzeaza chisturi dureroase si leziuni ale pelvisului si ale organelor reproducatoare.

Endometrioza – cauze

Cauza pentru care se produce endometrioza nu este foarte clara. Factorii de risc includ un istoric familial. Cel mai des sunt afectate ovarele, trompele uterine, si tesutul din jurul uterului. Cu toate acestea, in cazuri rare poate aparea si in alte parti ale corpului. Cresterile datorate endometriozei nu sunt  cauze de cancer. Biopsia este metoda cea mai sigura de diagnostic.

Alte cauze includ: sindromul de colon iritabilcistita interstitiala, si fibromialgie.

Endometrioza – simptome

Multe femei pot sa nu aiba niciodata simptomele unei endometrioze. Altele insa, mai putin norocoase, au parte de dureri si alte neplaceri:

  • La capitolul durere, pot aparea: dismenoree (dureri la menstruatie), dureri cronice in zona pelviana, dispareunie (dureri in timpul actului sexual), disurie (urinare dureroasa).
  • De multe ori, femeile se trezesc abia dupa multe incercari ca nu pot avea copii si ca, de fapt, de vina este aceasta boala.
  • Balonare, menstruatie abundenta, stari de greata si alte simptome asociate siindromului de intestin iritabil.

Endometrioza – tratament

Simpla prezenta a durerilor din zona pelviana impune un consult ginecologic. Medicul iti va face toate analizele, pornind de la ecografie, pana la o analiza laparoscopica sau una prin ultrasunete.

O data ce diagnosticul este confirmat, doctorul recomanda un tratament medicamentos sau chirurgical. In primul rand, fluctuatiile hormonale vor fi stopate prin inducerea unei menopauze artificiale, ceea ce va permite incetinirea sau chiar stoparea progresului endometriozei.

Cat despre optiunea chirurgicala, aceasta urmareste inlaturarea fragmentelor de endometru din afara cavitatii uterine si da rezultate foarte bune.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.