Fumatul ”la mana a doua”. Se incearca inasprirea legislatiei!

Fumatul ”la mana a doua”. Se incearca inasprirea legislatiei!

0

Vom incerca sa fortam legislatia, este singura modalitate de a face ca fumatorul pasiv sa fie realmente protejat! Afirmatia apartine presedintelui Societatii Romane de Pneumologie, Florin Mihaltan. O recenta manifestare medicale a vizat fumatul si problemele care le provoaca, din diferite perspective.

“Vom incerca sa fortam legislatia, este singura modalitate de a face ca fumatorul pasiv sa fie realmente protejat. Ce presupune aceasta? inseamna ca trebuie sa scoatem din lege acel amendament cu 100 de metri patrati, iar in curtea scolii nu trebuie sa mai existe magazine de comercializare a tigarilor ce sunt disimulate in alte tipuri de vanzari”, a declarat, despre fumatul pasiv, Florin Mihaltan, sambata, potrivit Agerpres.

Cel care se expune fumului de tigara, fumatorul pasiv, desi nu foloseste direct tutunul, are si el de suferit. “Procentul de cancere, indiferent ca sunt pulmonare sau de alta natura, creste de aproximativ 1,5 ori fata de un nefumator. In functie de numarul de ore de expunere, de incaperea in care se realizeaza aceasta si de gradul de ventilatie se poate produce o instalare mai rapida sau mai tarzie a unei afectiuni din aceeasi panoplie de afectiuni ca si la fumatorul activ“, a precizat, potrivit aceleiasi surse, Mihaltan.

Societatea Romana de Pneumologie a organizat simpozionul “Fumatul la mana a doua. Categorii vulnerabile—riscuri si drepturi”, la Centrul National de Arta Tinerimea Romana.

Cateva repere din program:
– Fumatul la “mana a treia” si implicatiile sale „medico-sociale” – Ioana Munteanu (Societatea Romana de Pneumologie – sectiune tabacologie), Florin Mihaltan (Societatea Romana de Pneumologie – presedinte).
– Fumatul si riscul cardiovascular la pacientii cu diabet zaharat – Gabriela Radulian (Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “Prof. dr. N. Paulescu”, Bucuresti)
– Fumatul pasiv – cel bun, cel rau sau cel urat ? – D. Gherasim (Institutul de coli cardiovasculare „C.C.Iliescu”, Bucuresti)
– Ce beneficii asteptam de la tratamentul de mentinere la pacientii cu astm si BPOC? – Ioana Munteanu(Societatea Romana de Pneumologie – sectiune tabacologie),
D. Vancea (Presedinte Grup de lucru Cancer pulmonar, Timisoara)
– Abordarea “controlului tutunului” din perspectiva drepturilor omului – C. Radu-Loghin (European Nework For Smoking and Tobacco Prevention, Bruxelles)
– Impactul fumatului activ si pasiv al gravidei asupra copilului – Valeria Herdea (Medicina de Familie, Bucuresti)
– Fumatul si cancerul ORL – G. Mincu (Spitalul Sf Maria)
– Consilierea fumatorilor pe filiera parinti – copii – Mihaela Oros (Clinica Medicover Bucuresti), Lucia Baranga (Clinica Medicover Bucuresti)
– Sistemul de recompensa cerebral si dependenta de nicotina – Cristina Anghel (Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”,Bucuresti)
– tigara electronica – substitut sau factor de risc – Ioana Munteanu (Societatea Romana de Pneumologie – Sectiunea tabacologie),Fl. Mihaltan (Societatea Romana de Pneumologie – presedinte). Vezi mai multe aici.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.