Infectia cu HIV - simptome si tratament

Infectia cu HIV – simptome si tratament (VIDEO)

2

In 2014, speranta de viata a unui pacient infectat cu HIV este aceeasi cu a unei persoane neinfectate cu acest virus, spun medicii de specialitate.  Care sunt simtomele si, mai ales, in ce stadiu se afla cercetarile privind tratamentul infectiei cu HIV sunt cateva dintre datele oferite de cei implicati in domeniu.

“Infectia HIV este  reprezentata de patrunderea HIV-ului in organism, respectiv HIV inseamna Human Immunodeficiency Virus, deci este un virus si acesta patrunde prin cateva cai. O prima cale este cea genitala, deci in urma unui contact sexual care nu este protejat cu prezervativ si evident este vorba de un contact sexual intamplator; o alta cale este cea de folosire a piercing-ului, tatuajelor si tuturor elementelor care creeaza o penetrare a pielii si obiectul respectiv e contaminat; o alta cale este cea a utilizarii de droguri si de la persoane care sunt infectate, respectiv femei, acest virus se poate transmite la nou nascut. Motiv pentru care noi am introdus inca din 1998 testarea femeii gravide, testarea este gratuita, femeia nu trebuie sa plateasca absolut nimic, trebuie sa ceara, insa. Aceasta testare, I se face si daca, Doamne fereste, se constata ca este HIV pozitiva atunci are posibilitatea ca, utilizand medicatia specifica sa dea nastere unui copil absolut sanatos”, spune prof. univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului de boli infectioase Matei Bals Bucuresti.

Simptomele infectiei cu HIV sunt relativ simple

”Initial, aceasta infectie se comporta ca si cand pacientul ar avea o gripa, dar o gripa de mai lunga durata si o tine minte de obicei. Adica, are febra, il dor muschii, I  se umfla ganglionii de o parte si de alta a gatului, are o stare generala proasta si treaba asta tine cam doua saptamani. Dupa cum stim, intr-o gripa cam intr-o saptamana totul trebuie sa intre intr-un calm relativ. Asa se intampla si in HIV si dupa aia exista o perioada de ani de zile, 10, 15 ani, in care virusul sta latent. Dar, in acelasi timp afecteaza sistemul imun. Si, la un moment dat, dupa acest interval liber, in care pacientul respectiv este contagios, poate sa dea virusul mai departe fara sa stie, apar pe urma simptomele de boala si trece din categoria de seropoziv in categoria de SIDA, adica de pacient cu boala. Iar aici, evident, sunt multe aspecte care tin de aceasta patologie”,  spune prof. univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului de boli infectioase Matei Bals Bucuresti.

Tratamentul pacientilor cu HIV se apropie vertiginos de atingerea vindecarii

Prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel vorbeste, de asemenea, si despre faptul ca azi, tratamentul pacientilor cu HIV se apropie vertiginos de atingerea vindecarii.

“Tratamentul este unul foarte performant, deci este unul foarte potent, foarte eficient si mai mult decat atat este si foarte bine tolerat in ziua de astazi. Am invatat foarte multe despre infectia cu HIV in acesti 33 de ani de actiune in domeniu si stim tone de informatii in momentul de fata.”,  spune prof. univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului de boli infectioase Matei Bals Bucuresti.

In 2014 discutam de vindecarea functionala in HIV

Altfel spus, putem sa aducem pacientul in asa fel incat, chiar daca mai are ceva virus in sange, sa fie absolut normal, virusul sa nu-l atace si sa nu aiba nevoie de medicatie pe o perioada lunga de timp. Dar, mai mult decat atata, in momentul de fata discutam de vindecare in termeni reali, adica sa producem si epurarea virusului din organism, scoaterea lui din organism.

In momentul de fata, sunt o serie de molecule care sunt faze avansate de studiu, faze 2, respectiv faze 2A, in care tocmai acest lucru obtinem. Altfel spus, incercam sa distrugem o serie de celule care reprezinta rezervorul virusului in organism si stim ca virusul ramas liber, in circa doua, trei ore, este inactivat de celulele noastre proprii de aparare si pacientul se vindeca. Aici suntem in momentul de fata si speram ca in urmatorii cinci ani sa discutam in cu totul si cu totul alti termeni despre aceasta infectie.

Sincopele in terapia bolii raman insa o mare problema a pacientilor infectati cu HIV din Romania.

autor: DELIA SESCU BARBU

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Durerea in gat – cauze, complicatii, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

  2. Pingback: Sarcina cu risc crescut – diagnosticare, monitorizare, solutii • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.