Medici si asistente, marturii din mijlocul infernului

Medici si asistente, marturii din mijlocul infernului

0

Marturii zguduitoare despre cum au incercat sa-i ajute pe tinerii arsi, sa-i smulga din bratele mortii! Sute de salvatori, medici, asistente s-au luptat ore in sir cu imposibilul, dupa incendiul din clubul Colectiv: respect!

Marturii: Le curgea pielea, carnea. Am implorat dispeceratul sa aduca mai multe ambulante, ca e haos!

Claudia Postelnicescu relateaza pe Facebook despre acest “carnagiu, vazut si relatat de o asistenta medicala, cu experienta de 22 de ani, Violeta Maria Naca:

“Totul era ca un cosmar. Mergeau, urlau, se tarau. Tineri desfigurati. Urlau multi. Eram doua salvari. Una dintre victime, erau o tanara, ranita grav. Tipa la mine sa venim multi. Ma implora. Spunea ca sunt 300 de tineri, arsi, calcati in picioare. Am implorat plangand pe cei de la dispecerat ca sunt sute de oameni arsi. Plangeam. Sareau arsi pe mine, urlau. Voiau sa intre multi in ambulante. Si nu puteam sa plecam cu fata ranita grav. Nu se dadeau din drum. Abia atunci s-a dezlantuit cosmarul. Au venit alti patru grav raniti. Izbeau in mine. in salvare. Le curgea pielea, carnea. Acum plang. Urlau sa ii iau, sa nu ii las in urma. Am implorat dispeceratul sa aduca mai multe ambulante, ca e haos. Sa vina politia.(…) Mai era un copil de doar 16 ani! 16 ani! A plans echipajul la resuscitarea lui. Nu se indurau. Apoi l-au adus pe fratele lui, pe brate, la mine. Era grav, era ars tot. Avea ochii umflati si rosii, plangea. intreba: Sunt rau? E grav? Apoi au adus altul. Era 70%. Plangeam. Cadea carnea de pe el. Intreba daca mai traieste. Daca e grav. Era aproape de coma. Ii curgeau lacrimi din ochi, cu sange. imi spunea sa il tin de mana. I-am spus ca am un baiat de-o seama cu el. Mi-a raspuns: Mami, n-o sa mor, nu? Inca iesea fum din el”

Marturii: seful sectiei curata arsurile cot la cot cu rezidentii dumnealui

“M-am imbracat, am luat un bax de apa si in 10 minute eram la spital. (…) 7 victime au fost duse la Coltea. Cea mai putin grava era o fata cu arsuri pe 20% din suprafata corpului. Vi se pare putin? Pentru ea au insemnat ambele brate si fata!!! Cei mai gravi erau 2 baieti cu arsuri pe 55% din suprafata corpului. Unul dintre ei a trebuit sa fie intubat, s-a pus problema unei come induse, dar medicul anestezist s-a temut ca nu se va mai trezi asa ca a fost intubat treaz, doar cu analgezice. In terapie intensiva era un miros de fum, provenit doar din aerul expirat de cei arsi. Absolut toti aveau fata arsa si caile aeriene. S-au mobilizat toti medicii din sectia de chirurgie. Seful sectiei, prof. Traean Burcos, debrida si curata arsurile cot la cot cu rezidentii dumnealui. A venit personal de pe toate sectiile spitalului. Au fost 40 de cadre medicale pentru 7 victime. Atentie! cadre medicale inseamna medici, asistente, tehnicieni, infirmiere, brancardieri”, scrie pe Facebook Cosmin Humulescu, medic la Spitalul Clinic Coltea.

Marturii: au adunat zeci de ore de munca, de nesomn, de disperare

Pe un blog sunt imagini din camera de garda de la Spitalul Floreasca: 100 de oameni au venit de acasa ca sa dea o mana de ajutor: asistenti, doctori angajati ai spitalului si medici rezidenti. Au adunat zeci de ore de munca, de nesomn, de disperare. Ei sunt mai oameni decat multi dintre noi. Uita de ei, de familiile lor si lupta pentru ca altii sa supravietuiasca. Respect!”.

Medic israelian: echipele din spital fac o treaba minunata

Nu am vazut o asemenea tragedie in toata cariera mea, sustine medicul israelian Yarom Shoham, care a sosit la Bucuresti – precizaza Curentul – pentru a trata pacientii cu arsuri, folosind un produs care inlocuieste interventiile chirurgicale: “Este foarte greu de spus, mai ales intr-o situatie ca asta, cand ai atat de multi pacienti. Nu sunt suficient de multe echipe care sa-i trateze pentru ca nu te astepti sa se intample o catastrofa ca asta. Chiar daca ar fi foarte multi oameni in spital, este foarte dificil valul initial in primele zile, sa tratezi toti acesti pacienti”. El este de parere ca “echipele din spital fac o treaba minunata si muncesc foarte eficient non-stop pentru a trata acesti pacienti si toti speram sa obtinem cele mai bune rezultate”.

Sprijin din toate partile: materiale sanitare, personal si ambulante

Colegiul Medicilor din Romania transmite “medicilor si intregului personal sanitar implicat in preluarea, transportul si tratamentul victimelor, urarile noastre de succes in misiunea nobila, acum mai mult decat oricand”.

Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti, care reprezinta peste 5.000 de medicinisti, studenti ai UMF Carol Davila, anunta ca isi propune sprijinirea cadrelor medicale din spitalele care au preluat ranitii (monitorizare pacienti, toaletare plagi, pansamente etc), a medicilor care se ocupa de preluarea donatorilor si recoltarea sangelui, dar si a firmelor care asigura aprovizionarea unitatilor medicale cu alimente si medicamente (transport, distribuire) prin mobilizarea voluntarilor.

Si clinicile private si-au oferit sprijinul. Sunt oferite gratuit materiale sanitare, personal si ambulante: “Suntem dispusi sa oferim interventii de reconstructie plastica pacientilor directionati de catre autoritatile care gestioneaza aceasta criza”. Una din retelele de sanatate a comunicat: “O echipa medicala de urgenta dedicata acestei situatii sta la dispozitie la numarul de telefon 0722 456 711 si le ofera gratuit tuturor celor care au nevoie ingrijire medicala si tratament, consultatii in ambulatoriu, medicamente si materiale sanitare si consiliere psihologica”.

Numarul celor care si-au pierdut viata in incendiul de vineri seara din clubul Colectiv este de 30. Alte peste 130 de persoane au fost ranite si sunt internate in spitalele din Bucuresti, iar multe dintre ele sunt in stare critica.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.