Nefrolitiaza - cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Nefrolitiaza – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

0

Nefrolitiaza este cauzata de tipul de apa pe care il consumam, de defectele de eliminare a unor saruri din organism sau de boli de fond ale rinichilor. Totodata, cantitatea de lichide pe care o consumam joaca si ea un rol important.

“Litiaza renala este reprezentata de aparitia unor formatii solide in caile urinare. Ele se pot baza pe calciu, pe fosfat. Este o precipitare a unor saruri in caile urinare. Problemele pot sa apara datorita tipului de apa pe care il bem sau unor defecte de eliminare a unor saruri din organism sau a unor boli de fond ale rinichilor. La toate aceste lucruri contribuie si cantitatea de lichide care se consuma. Foarte greu de convins ca oamenii, mai ales femeile tinere sa consume lichide. Ele sunt si predispuse la a dezvolta microcalculi la nivelul cailor urinare. Infectiile tractului urinar pot favoriza aparitia calculilor, dar aici exista un cerc vicios, pentru ca acesti calculi favorizeaza infectia, infectia favorizeaza formarea de calculi.” a spus conf. dr. Adalbert Schiller, Șeful Clinicii de Nefrologie, Spitalul Județean, Timișoara

“Ideea este de a creste aportul de lichide astfel ca organismul sa elimine 1.500-2.000 de ml de urina pe zi”

“Pe de alta parte, nu exista nici un fel de garantie ca daca el elimina aceasta cantitate de urina pe zi previne calculul.”

Uneori, calculii renali nu dau nici un simptom si apar infectii urinare. In cazuri in care calculii migreaza pacientii resimt durere ceea ce ii determina sa se prezinte la medic.

Uneori calculii renali evolueaza fara nici un fel de simptomatologie, se dezvolta mai frecvent infectiile urinare. Alteori, daca calculul pleaca din rinichi poate produce colica renala. Datorita durerii, pacientul se adreseaza medicului si atunci diagnosticul poate fi precizat.

Unele persoane dezvolta urini rosii, adica hematurie. Poate sa fie un semn si de calcul. Hematuria ii ingrijoreaza pe pacienti. Calculii care sunt silentiosi si nu dau semne, acestia pot creste in dimensiune si ajung la medic in faza in care problemele nu mai sunt abordabile nici chirurgical si atunci bolnavii isi pierd rinichii.

Exista calculi de acid uric care se formeaza daca exista o sinteza crescuta de acid uric si o eliminare. Uneori se insoteste de guta. Se da un regim in care sa nu se consume carne tanara, nuci, arahide.

“Scazi intensia, cresti ph-ul urinar ca sa scada probabilitatea de precipitare, fie prin ingestie de bicarbonat, fie prin administrare de limonada de lamaie. La cei care sunt predispusi sa faca calculi de calciu trebuie vazut cum se scade aportul de calciu.”

“Mai exista o categorie de calculi care se dezvolta in infectiile urinare cu germeni care sunt producatori de ureaza, cum este germenul proteus. La bolnavii care dezvolta infectii cu pseudomonas ne asteptam la acest gen de litiaza.”, a spus conf. dr. Adalbert Schiller, Șeful Clinicii de Nefrologie, Spitalul Județean, Timișoara

Medicii spun ca trebuie sa se consume, zilnic, doi litri de lichide, fie ca sunt lichide acidulate sau neacidulate sau ceai.

autor: Liana Gorun

Etichete: nefrolitiaza, calcul renal, adalbert schiller, infectii urinare

Conf. dr. ADALBERT SCHILLER, Șeful Clinicii de Nefrologie, Spitalul Județean, Timișoara

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.