Programele din Sanatate: ce s-a facut in 2014, ce urmeaza in 2015

Programele din Sanatate: ce s-a facut in 2014, ce urmeaza in 2015

0

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii au venit cu precizari legate de programele din Sanatate, de pilda Programul national de transplant de organe, dar si cel de depistare a cancerului de col uterin. Cati pacienti au beneficiat de tratament, cati bani au fost alocati anul acesta, ce urmeaza sa se intample in 2015?

Programele din Sanatate – ce spune CNAS

Programele din Sanatate: programul national de tratament al hemofiliei si talasemiei – a fost introdusa ca activitate asigurarea tratamentului de substitutie profilactica a bolnavilor cu hemofilie intre 0 si 18 ani. Fondurile alocate acestui program in 2014 sunt in valoare de 60,2 milioane lei, fata de 36,9 milioane lei in 2013.

Programele din Sanatate: programul national de diagnostic si tratament pentru boli rare – au fost incluse cinci afectiuni noi. Fondurile alocate acestui program in 2014 sunt in valoare de 105 milioane lei, fata de 69,7 milioane lei in anul 2013.

Programele din Sanatate: subprogramul de reconstructie mamara prin endoprotezare dupa afectiuni oncologice – pana la finalul lui noiembrie 2014, la nivelul intregii tari, 96 de paciente au beneficiat de endoprotezare. Fondurile alocate pentru acest an, in valoare de 1,2 milioane lei, vor fi utilizate in luna decembrie si pentru stocuri pentru primele luni ale anului 2015.

Programele din Sanatate: subprogramul de monitorizare a evolutiei bolii la pacientii cu afectiuni oncologice prin PET-CT – in 2014 au fost aprobate in vederea efectuarii acestei investigatii un numar de 2.993 dosare.

Precizari de la Ministerul Sanatatii, legate de programele si subprogramele in domeniu

Programele din Sanatate: in anul ce vine, Ministerul Sanatatii anunta ca va continua dezvoltarea Programul national de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana. “In ultimul an am reusit cresterea numarului de centre acreditate pentru prelevare de organe de la 16 cate erau functionale la 42. De asemenea, foarte important, am identificat resursele financiare pentru a remunera coordonatorii de program si medicii anestezisti care identifica potentialii donatori. Mai mult, au devenit operationale spitalele Sf. Maria si Coltea pentru transplant hepatic, resprectiv transplant medular. Pentru anul viitor ne propunem cresterea numarului de centre de transplant de organe, construirea celor patru banci banci de multitesut si celule pentru care in acest an am finalizat studiile de fezabilitate, precum si dezvoltarea transplantului pulmonar. Evident ca vom urmari si cresterea numarului de bolnavi transplantati care anul acesta au fost mai multi cu peste 10%”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

In 2014 au fost efectuate aproximativ 120 transplanturi de ficat, peste 300 transplanturi de rinichi si in jur de 200 transplanturi medulare si cateva sute de transplanturi tisulare, noteaza MS.

Programele din Sanatate: Ministerul Sanatatii va derula si anul viitor Programul national gratuit de depistare activa precoce a cancerului de col uterin. “Continuam acest program in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si pentru reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora. Ne propunem ca in 5 ani de program sa testam 65% din populatia eligibila si, pentru asta, in 2015 am dublat fondurile alocate pentru realizarea testelor Babes Papanicolau. Dar obiectivul nostru depinde de cadrele medicale care deruleaza programul si din aceasta cauza apelul meu se indreapta catre medicii de familie pentru implicarea mult mai activa. Pana in prezent doar 40% dintre medicii de familie care sunt implicati in activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening”, a afirmat Banicioiu.

Programul gratuit al MS se adreseaza tuturor femeilor cu varste cuprinse intre 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

Pentru efectuarea tesului Babes-Papanicolau in cadrul programului, o femeie care este eligibila trebuie sa se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea intr-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.

Programul a beneficiat anul acesta de peste 18 milioane de lei, iar pentru 2015 s-a planificat o crestere a bugetului cu peste 50%.

Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice ‘Prof. dr. Alexandru Trestioreanu’ din Bucuresti si ‘Prof. dr. I. Chiricuta’ din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta ”Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ‘prof. dr. Alfred Rusescu’, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

In cei doi ani de la inceperea programului au fost efectuate 468.000 de teste, din care 44.000 au iesit pozitive. Din testele pozitive, 1.970 s-au dovedit a fi maligne.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.