Cancerul de colon - cauze, simptome, tratament

Cancerul de colon – cauze, simptome, tratament

0

Cancerul la colon este o tumora maligna a intestinului gros ce poate sa apara pe o leziune precursoare al unui cancer malign (polipi de exemplu). Acest tip de cancer este intalnit atat la barbati cat si la femei. Majoritatea acestor cancere pornesc de la adenomuri sau polipi. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind mostenite.

Cancerul de colon afecteaza ultimii centimetri ai colonului, astfel incat impreuna cele doua afectiuni poarta denumirea de cancere colorectale.

Cuprins:

 1. Despre colon
 2. Simptome
 3. Cauze
 4. Diagnosticare
 5. Tratament

Despre colon

Colonul are rolul de a stoca si indeparta acele resturi pe care organismul nu le poate digera. In momentul in care reziduurile alimentare au ajuns in colon, organismul a absorbit deja toate substantele nutritive pe care le-a putut absorbi. Ceea ce a mai ramas sunt apa, electrolitii precum sodiul si clorul, dar si reziduuri cum ar fi fibre, bacterii si celule moarte rezultate din stratul intern al tractului digestiv. In timpul celor 12-24 de ore in care resturile alimentare trec prin colon, organismul absoarbe aproape toata apa ramasa – aproximativ 1-l,5 litri pe zi. Rezidurile ramase, denumite materii fecale, sunt de obicei moi, dar formate. Sunt, de asemenea, pline cu bacterii, care sunt inofensive pentru organism atat timp cat peretele colonului este intact.

Reziduurile alimentare se misca prin colon datorita contractiilor musculare. Muschii colonului separa reziduurile in fragmente mai mici. Dupa fiecare masa, pe colonul descendent se produc miscari considerabile. In acest timp, mai multe segmente de reziduuri se unesc pentru a forma materiile fecale, care sunt impinse in partea inferioara a colonului si in rect. Pe masura ce peretele rectal se intinde, semnaleaza necesitatea ca materiile fecale sa fie eliminate. Cu cat momentul eliminarii materiilor fecale este amanat, cu atat se absoarbe mai multa apa din ele. Aceasta face ca ele sa devina mai compacte, mai tari si mai dificil de eliminat (constipatie).

Cancerul intestinului gros este a doua cauza de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa si, anual, in lume mor 700.000 de oameni din aceasta cauza. Incidenta anuala a acestei forme de cancer, in Romania, este de 8.696 cazuri noi.

Cancerul de colon – simptome

Deseori apar mucozitati in scaun, insotite de scaun cu sange. Tranzitul intestinal devine neregulat si variabil din punct de vedere al consistentei (se alterneaza constipatia cu diareea). Poate crea o senzatie persistenta de defecatie. De asemenea, poate provoca dureri abdominale si, in functie de organism, scaderi bruste de greutate, anemie, ameteli.

Cancerul de colon – cauze

Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice si apar la persoane fara riscuri aparente, din cauza unor factori externi cum ar fi dieta, fumatul si alcoolul.

 • Dieta:  consumul crescut de grasimi si neglijarea aportului de fibre alimentare, in special grasimile animale nesaturate, uleiurile vegetale saturate; – consumul de carne rosie; – reducerea fibrelor vegetale din dieta – acestea determina formarea unui scaun moale care creste gradul de eliminare a factorilor carcinogeni ingerati;
 • Alcoolul consumat in cantitati crescute zilnic dubleaza riscul de a dezvolta cancer, in special consumatorii berii.
 • Fumatul, in special, in cazurile unor debuturi precoce au o influenta foarte mare in determinarea cancerului la colon.
 • Din punct de vedere ereditar, riscul de a dezvolta cancer este de aproximativ 50% la cei ce au o ruda de gradul intai sau parinti bolnavi.
 • Bolile inflamatorii intestinale: recocolita ulcerohemoragica si boala Crohn – cresc riscul de cancer colo-rectal de 4-20 de ori fata de populatia generala.

Cancerul de colon – diagnosticare

Studiile de laborator includ:

 • teste de sange: hemoleucograma – arata anemie hipocroma microcitara, prin deficienta de Fe; combinarea cu deficitul de vitamina B12 sau folat determina anemie macrocitara;
 • teste functionale hepatice: sunt de obicei normale, chiar si in cazul metastazelor hepatice;
 • testele de inflamatie: VSH crescut;
 • testul hemocult pozitiv.
 • Tuseul rectal
 • Rectoscopia (vizualizarea doar a rectului = portiunea terminala a colonului) sigmoidoscopia (vizualizeaza rectul si colonul sigmoid, adica cam 1/3 din tot colonul) sau colonoscopia totala cu vizualizarea de imagini din interiorul colonului
 • Biopsia zonelor suspecte la colonoscopie
 • Irigografia simpla (mai rar folosita astazi) sau cu dublu contrast
 • Ecografia abdominala (nu vede cancerul de colon, dar poate sa vada eventualele metastaze in ficat, abdomen sau ganglionii abdominali)
 • Examenul tomografic (computer tomograf, CT), nu vede de obicei cancerul de colon ci metastazele si extensia la organele din vecinatate)
 • Colonoscopia virtuala (colonografia CT) – este disponibila si in Romania
 • Determinarea markerilor ADN tumorali in scaun (nu este disponibila in Romania)

Cancerul de colon – tratament

Sunt numeroase variante de tratament pentru cancerul de colon.

Chirurgia de excizie este prima optiune terapeutica. In functie de stadiul clinic al bolii chirurgia este sau nu urmata de chimioterapie, iar daca tumora este foarte mare, inainte de operatie este necesara radioterapia.

Medicatia cuprinde: – agenti antineoplazici, – chimioterapia: fluorouracil, vincristina, leucovorin – irinotecab, oxaliplatin, cetuximab.

Dupa tratament este necesara supravegherea post-operatorie, la 3-6 luni o colonoscopie de control, urmata de a doua la un an. Ecografia si CT trebuie efectuate la 3-6 luni pentru identificarea metastazelor la distanta. Profilaxia cuprinde urmatoarele masuri: efectuarea de teste de screening, mentinerea unei diete sanatoase.

Regimul alimentar in cancerul de colon trebuie sa contina fructe si legume, crude sau preparate termic, pentru necesarul de fibre alimentare; suplimente de calciu la persoanele cu deficit, vitamine antioxidante: A, C, E; reducerea cantitatii de grasimi nesaturate ingerate, consumul preferential de uleiuri vegetale cu acizi omega 3, reducerea consumului de carne rosie, de sare si produse afumate sau preparate prin sarare.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.