Cum si unde poti afla daca esti predispus sa faci cancer

Cum si unde poti afla daca esti predispus sa te imbolnavesti de cancer

0

Singurul loc din tara unde este un loborator de oncogenetica este la Iasi, in cadrul Universitatii de Medicina. Cei care doresc sa afle daca sunt sau nu predispusi sa faca cancer, pot face un test, si astfel, pacientul poate lua masuri de preventie.

Aici se poate face testul de diagnostic oncogenetic molecular in urma caruia se poate afla daca exista sau nu o mutatie genetica ereditara. Asta inseamna ca toate rudele pacientului testat, indiferent de gradul de rudenie, au sau nu risc de a face o forma de cancer.

Rezultatul acestui test de cancer poate salva viata celor care se testeaza din timp

Departamentul de Oncogenetica a fost infiintat din fondurile proprii ale Universitatii iesene de Medicina si Farmacie. Aici se poate adresa orice pacient bolnav sau care are in familie antecedente de cancer.

Un test complet costa 3.000 de euro. Iar verificarea rezultatului unui pacient deja investigat costa 300 de euro.

Pentru primii 100 de pacienti, investigatiile sunt gratuite, iar inscrisi sunt deja 30

Dupa aflarea rezultatului, se afla ricul de imbolnavire iar pacientii  intra intr-un program de supraveghere personalizata si le sunt recomandate masuri de preventie: pornind de la un stil de viata sanatos pana la chimiopreventie si chiar chirurgia profilactica.

Angelina Jolie a recurs la mastectomia totala, in momentul in care a aflat ca genetic prezinta risc ridicat de cancer la san. Actrita si-a extirpat ambii sani reducandu-si riscul de imbolnavire cu 95%.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.