De ce se ingrasa copiii? Sfaturi pentru parinti

0

E o lista intreaga de cauze, de care parintii ar trebui sa tina seama! De ce se ingrasa copiii? Necesarul de alimente la varsta copilariei este deseori supraestimat din cauza obiceiurilor alimentare ale adultilor. Si multe altele!

Practic, de ce se ingrasa copiii? Consuma prea multa grasime animala (unt, smantana, untura), mai ales sub forma „ascunsa“ in mezeluri, prajituri, produse de patiserie, inghetata. Mananca prea multe dulciuri, beau sucuri indulcite artificial (cu zahar), mananca multe produse bogate in calorii, in special de tip fast food (pizza, snacks, pateuri etc.). Portiile oferite de parinti sunt prea mari. Si, nu in cele din urma, petrec prea mult timp in casa, in fata televizorului, a computerului, in defavoarea activitatilor fizice in aer liber, se arata intr-un material intitulat “Obezitatea la copil”.

Obezitatea este de cele mai multe ori legata de factori ai stilului de viata ce pot fi preveniti, in mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul. Adultii trebuie sa fie model pentru tinerele generatii in adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos.

Sfaturi pentru parinti! Cum trebuie pregatita mancarea, ce trebuie sa se gaseasca in farfurie

Copiii sa manance zilnic trei mese principale şi doua gustari. Micul dejun este foarte important pentru creşterea capacitatii intelectuale acopilului. Activitatea fizica, sporturile de grup trebuie stimulate. Mancarea sa nu constituie un mijloc de educatie. Nu oferiti alimente bogate in calorii (bomboane, inghetata, ciocolata etc.) ca recompensa.

La pregatirea mancarurilor sa se prefere fierberea, coacerea, pregatirea in cuptor sau la gratar. Sa se tina cont de preferintele culinare ale copiilor. Obiceiurile alimentare se vor schimba treptat, nu brusc. intreaga familie sa ajute şi sa incurajeze copilul. Alimentatia sanatoasa sa fie adoptata de intreaga familie. in cantitatea cea mai mare, sa se consume cereale integrale, legume, fructe, lapte si derivate din lapte degresat. Se recomanda in special carne de peşte şi pui fara piele. Ouale se consuma in cantitate de 2-3 pe saptamana, arata specialistii DSP Bucuresti.

In lume se inregistreaza aproximativ 1,5 miliarde de adulti cu greutate in exces. Peste 200 de milioane de copii de varsta scolara au supragreutate, acestia reprezentand prima generatie ce va avea o durata de viata mai mica decat a parintilor lor. Peste 30 milioane de copii cu supragreutate traiesc in tarile in curs de dezvoltare si 10 milioane in cele dezvoltate.

Studiile au aratat ca, in medie, unul din trei copii cu varste cuprinse intre 6-9 ani sunt supraponderali sau obezi. Incidenta supraponderalitatii (inclusiv obezitatea), la copiii de 11-13 ani, variaza de la 5% la peste 25%. Peste 60% din copiii care sunt supraponderali inainte de pubertate, vor fi supraponderali la maturitate, ceea ce va conduce la dezvoltarea de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare si diabetul de tip 2. Obezitatea la copii este o afectiune pe termen lung, asociata cu alte afectiuni, cum ar fi cele endocrinologice, ortopedice, psihologice, iar unele inca neidentificate.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.