Frauda cu dosarele studentilor. “Victima”: rectorul!

0

Este o frauda la nivelul personalului administrativ, sustine ministrul Educatiei. Rectorul universitatii de medicina unde s-au petrecut acest lucruri si-a inaintat demisia. Scandalul ia o intorsatura penala!

Scandalul celor 45 de studenti marocani care au fost initial admisi la studii la Universitatii de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iasi, la programele de studiu cu plata in limba engleza, franceza si romana, si care apoi au “disparut”, ia amploare. Cel care si-a anuntatat plecarea din functie e chiar rectorul interimar al institutiei, prof. univ. dr. Dragos Pieptu!

Sorin Cimpeanu: Vor fi sesizate, daca nu s-au autosesizat deja, si organele de urmarire penala

Nu intamplator rectorul a demisionat – ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu, care a trimis acolo o comisie sa verifice ce s-a intamplat, dupa ce scandalul a ajuns la nivel diplomatic, intre autoritatile marocane si romane, a acuzat: ”Este vorba de o frauda la nivelul personalului administrativ al UMF Iasi, care a facut o frauda cu dosarele de inregistrare a studentilor straini, cu punctajele. Nu sunt implicati membri din personalul didactic. Vor fi sesizate, daca nu s-au autosesizat deja, si organele de urmarire penala”, potrivit Mediafax.

Dragos Pieptu, cel care pana miercuri seara era rectorul institutiei: sunt obligatorii o serie de precizari

Cel care era pana in seara zilei de 21 octombrie rectorul interimar al institutiei, prof. univ. dr. Dragos Pieptu, a tinut sa faca cateva precizari, intr-o scrisoare deschisa publicata de UMF Iasi:

“Este o demisie de onoare si nu o demisie din culpa. Nu vorbim de asumarea unor fapte, ci de recunoasterea gravitatii lor, printr-un gest simbolic, al demisiei. Subliniez, o data in plus, ca eu sunt cel care am depistat problemele, sesizand imediat acest fapt responsabililor din Ministerul Educatiei – este un adevar confirmat public, in fata mass-media, de domnul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu. Asadar, nu e vorba de o asumare, ci de un gest firesc lumii civilizate in care noi toti dorim sa traim.

Corpul academic al Universitatii nu este implicat, in niciun fel, in vicierea procesului de admitere – din nou, un aspect extrem de important subliniat de dl. ministru Cimpeanu. Este un adevar care imi doresc sa fie inteles cu maxima claritate de catre opinia publica.

Reevaluarea dosarelor candidatilor straini se va finaliza pana luni, 26 octombrie, iar procesul de inmatriculare va fi incheiat in data de 2 decembrie. Subliniez convingerea mea ca la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi nu vor intra niciodata studenti care nu si-au castigat prin merit acest drept. Altfel spus, am incercat o data in plus sa dovedesc ca nu banii sunt cei care conteaza, ci calitatea actului educational si, mai departe, calitatea medicilor care ies de pe bancile scolii noastre”.

Prof. univ. dr. Dragos Pieptu sustine ca nu este vorba de un prejudiciu material provocat Universitatii sau pe care Universitatea l-ar provoca si ca, daca, in urma reevaluarii dosarelor candidatilor, vor exista persoane platitoare de taxa care au fost respinse, taxele platite de aceste persoane le vor fi returnate integral!

“Exista in schimb un prejudiciu de imagine suferit de Universitate si este de datoria mea, ca rector interimar, sa mi-l asum, ca un gest de onoare si sa-l regret, ca dascal al acestei scoli”, transmite Dragos Pieptu.

Dragos Pieptu ocupa fuctia de rector incepand cu februarie 2015, atunci cand fostul rector Vasile Astarastoae a demisionat dupa ce ICCJ a decis, inca din vara lui 2014, obligatia conducerii UMF de a-l demite, precizeaza HotNews.

UMF Iasi a admis, in aceste zile, ca procesul de inmatriculare a studentilor la programele de studiu in limbile engleza, franceza si romana pe cont propriu valutar a fost intrerupt dupa “identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidatilor”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.