Fumatul şi consecinţele acestuia asupra organismului (VIDEO)

Fumatul şi consecinţele acestuia asupra organismului (VIDEO)

1

Fumatul nu acţionează doar la nivelul plămȃnului. Fumul de ţigară trece de la nivelul gurii, la nivelul căilor aeriene superioare  şi apoi al plămânului, iar efectele se resimt în tot organismul. Ele nu apar imediat după  ce o persoană a început să fumeze, ci se declanşează în timp.

Pe căile aeriene din plămân există celule, care sub acţiunea fumului de ţigară, se modifică, iar peretele musculaturii bronşite se îngroaşă, ceea ce duce la îngustarea căilor aeriene,  asta e explicaţia, în termini simpli, a ceea ce înseamna fumatul din punct de vedere medical.

femeie fumeaza

Ce conţine fumul de ţigară?

Nicotina, este cea care dă dependenţa ceea ce face ca renunţarea la fumat să fie destul de grea.

Componenţa gazoasă  care „conţine aproximativ 4000 de substanţe, dintre care câteva sute sunt cancerigene, deci, pot provoca cancerul pulmonar”, spune dr. Eugen Stoia, medic primar pneumolog.

Nicotina ocupă locul trei între substanţele care dau dependenţă. Există medicamente care pot ajuta la renunţarea fumatului. Acestea sunt substituentele de nicotină şi se pot găsi pe piaţă.

„Sfatul meu ar fi, în primul, rând sa nu se apuce de fumat. Dacă acest lucru l-a făcut, să reducă pe cât posibil numărul de ţigări, să nu fumeze în spaţii închise pentru că pe lângă că îşi fac lor rău, afectează persoanele din jur. Se consideră că o persoană nefumătoare care stă cu un fumător  care consumă un pachet de ţigări pe zi, ea fumează o treime din acel pachet.” a spus dr. Eugen Stoia, medic primar pneumolog.

Share.

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.