Hernia de disc - cauze, simptome, metode de tratament

Hernia de disc – cauze, simptome, metode de tratament

1

Hernia de disc este poate sa apara in oricare parte a coloanei vertebrale, dar cel mai adesea apare in zona lombara. Uneori, hernia de disc mai pare si in zona cervicala sau toracica.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Hernia de disc – cauze:

  • distrugerea discului sau degenerarea lui. Omul imbatraneste, discurile vertebrale pierd o parte din lichidul care le mentine flexibilitatea
  • raniri la nivelul coloanei vertebrale, dezvoltandu-se astfel fisuri la nivelul stratului exterior al discului.
  • o tensionare puternica sau o presiune crescuta la nivel lombar
  • activitatile zilnice care supun spatele unui stres, ridicari vicioase, expuneri prelungite la vibratii sau accidentari la sport

Hernia de disc – simptome

In mod frecvent, herniile de disc sunt asimptomatice. Sunt des intalnite modificari, insa daca nu sunt afectate anumite structuri, simptomele nu exista, deci nu avem indicatie. Simptomele sunt variate. Toata lumea se asteapta sa aiba o durere pe picior care arde si supara intens, dar nu este neaparat necesar. Pot aparea dureri de spate, junghiuri, dureri de fese si in acest caz examenul clinic este foarte important.

Testele imagistice vor ajuta la confirmarea diagnosticului de hernie de disc.

Imagistica prin Rezonanta Magnetica este preferata de obicei Tomografiei Computerizate pentru diagnosticarea herniilor de disc situate in regiunea lombara.

Hernia de disc – tratament

Din pacate, exista o perceptie majora a pacientilor ca, daca au hernie, trebuie sa se opereze. Hernia in sine nu este indicatie operatorie, simptomele sunt cele care dicteaza daca trebuie intervenit sau nu.

Interventia chirurgicala este indicata atunci cand simptomele nu raspund sub nicio forma la un tratament conservator, analgezice, antiinflamatoare si recuperare medicala, cand calitatea vietii este foarte proasta.

Herniile difera ca aspect si structura si, in functie de locatie si de modul cum arata pe examinarile imagistice, sunt interventii endoscopice care au un mare avantaj: recuperare foarte rapida.

De asemenea, costurile sunt mai mici, complicatiile sunt mai putine si recuperarea se face foarte repede, pacientii nu au nevoie de spitalizare si pleaca acasa la o ora, doua dupa interventie si se integreaza in campul muncii foarte repede.

Este important sa ne ridicam de pe scaune. Petrecm 8 ore pe zi pe scaun, lipsa activitatii atrage consecinte majore, discurile se strica, apar probleme cervicale.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Hernia de disc – Tot ce trebuie sa stiti despre acesta afectiune • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.