Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    Facebook Twitter Instagram
    Noutati:
    • De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?
    • Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara
    • Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)
    • Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)
    • Mortalitatea maternă a crescut exponențial, cu 60% față de anul precedent, al doilea an de creștere
    • Invitatie Congresul Român de Flebologie 2023 – ″NOUTĂȚI ÎN FLEBOLOGIE″
    • Un autocar în care se aflau aproximativ 60 de români, printre care și copii, s-a răsturnat luni la prânz pe autostrada dintre Padova și Bologna
    • Start-up românesc, AIMinded a dezvoltat o soluție inovatoare care folosește inteligența artificială
    RSS Facebook Twitter LinkedIn
    Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    • Home
    • Video
      1. Miturile dauneaza grav sanatatii
      2. Sanatos&Gustos
      3. PRO si CONTRA vaccinarii
      4. pediatrie
      5. ortopedie și traumatologie
      6. oncologie medicală
      7. boli infecțioase
      8. chirurgie
      Featured

      Povestea Fundatiei Speranta. 30 de ani de la înființarea primului serviciu specializat pentru copiii cu dizabilități din România || VIDEO

      Recent
      By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

      Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

      Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro18 January 20231

      Invitatie Congresul Român de Flebologie 2023 – ″NOUTĂȚI ÎN FLEBOLOGIE″

    • Articole
      1. alergologie și imunologie clinică
      2. boli infecțioase
      3. oncologie medicală
      4. pediatrie
      Featured

      BioHome3D – prima casa realizata in intregime din materiale BIO prin printare 3D

      Recent
      NaN
      By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

      De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro15 January 20231

      Start-up românesc, AIMinded a dezvoltat o soluție inovatoare care folosește inteligența artificială

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro11 January 20231

      De ce este ianuarie cea mai deprimantă lună din an?

    • Portia de Sanatate
    • Alo, 112!
    • Ultima Statie
    • Auto Moto Show
    • Contact
    Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    You are at:Home » Articole » Infarct miocardic – cauze, simptome, tratament
    aritmiile, infarct

    Infarct miocardic – cauze, simptome, tratament

    3
    By Televiziunea-Medicala.ro on 3 November 2014 Articole, cardiologie

    Infarct miocardic este termenul medical pentru un eveniment cunoscut ca un atac de cord . Un infarct miocardic apare atunci cand sangele nu mai curge in mod corespunzator intr-o parte a inimii, iar muschiul inimii este accidentat deoarece nu primeste suficient oxigen.

    De obicei, acest lucru se datoreaza faptului ca una dintre arterele coronare, care alimenteaza cu sange inimia dezvolta un blocaj din cauza unei acumulari instabile de celule albe din sange, colesterol si grasimi. Evenimentul se numeste “acuta” daca este brusca si grava. Infarctul miocardic difera de stopul cardiac, desi stopul cardiac poate fi o consecinta a infarctului cardiac.

    O persoana care are un infarct miocardic acut are, de obicei, brusc dureri in piept , care se resimt in spatele sternului si, uneori, se deplaseaza in bratul stang sau in partea stanga a gatului. In plus, persoana poate avea dificultati de respiratie, transpiratie, greata , varsaturi, batai de inima anormale si anxietate.

    Principalul mod de a determina daca o persoana a avut un infarct miocardic sunt electrocardiograma (EKG), care urmareste semnalele electrice in inima si testarea sangelui pentru substantele asociate cu leziuni ale muschiului inimii.

    Tratamente imediate pentru un infarct miocardic includ adesea aspirina, care impiedica sangele sa se coaguleze, nitroglicerina , uneori pentru a trata dureri in piept; si oxigen.

    Cuprins: 

    1. Generalitati
    2. Simptome
    3. Cauze
    4. Tratament
    5. Preventie

    Infarct miocardic – simptome

    Debutul simptomelor la infarct miocardic este, de obicei treptat, timp de cateva minute, si rareori instantanee.

    infract miocardic

    Cel mai comun simptom al unui infarct miocardic sunt durerile in piept si este adesea descris ca o senzatie de presiune, sau stoarcere. Dureri in piept datorita ischemiei (lipsei de sange si, prin urmare, furnizarea de oxigen) a muschiului cardiac este numit angina pectorala.

    Durerea radiaza cele mai multe ori in bratul stang, dar poate, de asemenea, radia la maxilarul inferior, gatul, bratul drept  si partea superioara a abdomenului.

    infract miocardic

    Scurtarea respiratiei (dispnee), se produce atunci cand se produce insuficienta ventriculara stanga si in consecinta edem pulmonar. Alte simptome includ transpiratia, slabiciunea, ameteli, greata, varsaturi, si palpitatii.

    Pierderea cunostintei (ca urmare a fluxului sanguin inadecvat la creier si soc cardiogen) si moarte subita (frecvent datorita dezvoltarii de fibrilatie ventriculara) poate sa apara in infarctul miocardic acut.

    Cel putin un sfert din toate cazurile de infarct miocard acut sunt tacute, fara durere in piept sau alte simptome. Aceste cazuri pot fi descoperite mai tarziu prin electrocardiograme, folosind teste de enzime din sange sau la autopsie, fara antecedente de plangeri legate.

    Estimarile privind prevalenta unui infarct miocardic tacit variaza intre 22 si 64%.

    Infarct miocardic – cauze

    Multe dintre factorii de risc pentru infarct miocardic sunt modificabile si, prin urmare, multe cazuri pot fi prevenite.

    Stil de viata

    Fumatul pare a fi cauza de circa 36%, iar obezitatea cauza a 20% din boli coronariene. Lipsa de exercitii fizice a fost legata de 7-12% din cazuri. Mai putin frecvente cauze includ stresul, ceea ce reprezinta aproximativ 3% din cazuri.

    Alcoolul, consumul excesiv de cantitati mari de alcool poate creste riscul de atac de cord.

    Boala

    Diabetul zaharat (de tip 1 sau 2), hipertensiune arteriala, 0bezitatea sunt factori de risc in cazul unui infarct miocardic.

    Un numar de infectii acute si cronice, printre care: Chlamydophila pneumoniae, gripei, Helicobacter pylori si Porphyroori au fost legate de ateroscleroza si infarct miocardic.

    Genetic

    Asociatia de Studii a genomului au gasit 27 variante genetice care sunt asociate cu un risc crescut de infarct miocardic. 9p21 locusul genomic (continand CDKN2A, 2B) are cea mai puternica asociere cu infarct miocardic.

    Alte cauze

    La orice varsta, barbatii sunt mai expusi riscului decat femeile in producerea unui infarct miocardic, dar, in general, femeile traiesc mai mult decat barbatii, boala cardiaca ischemica determina mai multe decese totale detinute de femei.

    In cazul in care exista o ruda de gradul intai (tatal, fratele, mama, sora), care a suferit un infarct miocardic “prematura” poate prezenta un risc mai ridicat.

    La  femeile care folosesc pilule contraceptive orale combinate, au un modest riscu de infarct miocardic crescut, mai ales in prezenta altor factori de risc, cum ar fi fumatul.

    O incidenta crescuta a unui atac de cord este asociata cu moment al zilei mai ales in primele ore ale diminetii, mai precis in jurul valorii de 9 am.

    Infract miocardic – tratament

    Un infarct miocardic necesita o atentie medicala imediata. Tratamentul consta in incercari de a salva muschiului cardiac cat mai mult posibil si viabil pentru a preveni alte complicati.

    Aspirina si nitroglicerina pot fi administrate. Nitroglicerina (administrata sub limba sau intravenos) poate fi administrat la imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul inimii. Morfina poate fi folosita daca nitroglicerina nu este eficienta.

    Oxigenul este folosit in prezent doar in cazul in in care nivelul de oxigen se dovedeste a fi redus sau cineva este in detresa respiratorie. [ 62 ]

    STEMI

    Actualele modalitati de tratament definitiv de infarct miocardic cu dovezi ECG de supradenivelare de segment ST (IMA ST) includ coronariana percutanata de interventie , tromboliza sau ambele. Tromboliza poate fi fie administrate in pre-spital sau in spital. Exista dovezi concludente daca tromboliza pre-spital reduce decesul la persoanele cu STEMI in comparatie cu tromboliza.

    Interventia coronariana percutanata este tratamentul de alegere pentru STEMI in cazul in care poate fi realizata intr-un spital in timp util.

    NSTEMI

    In absenta unor supradenivelare de segment ST, diagnostic oficial de infarct miocardic este amanata pana la un test de sange pentru biomarkeri (de obicei troponina) pot fi efectuate; acest lucru este 3-6 ore de la debutul simptomelor.

    Infarct miocardic – preventie

    Infarctul miocardic si alte boli cardiovasculare asociate pot fi prevenite in mare masura de o serie de interventii in ceea ce priveste stilul de viata si tratamente medicale.

    Pe un nivel de populatie, de sanatate publica masuri pot fi folosite pentru a reduce dietele nesanatoase (sare in exces, grasimi saturate si grasimi trans) precum si stimularea activitatii fizice.

    Stil de viata

    Consumul de grasimi polinesaturate in loc de grasimi saturate poate scadea boli cardiace coronariene.

    Medicatie

    Aspirina a fost studiat extensiv la persoanele considerate cu risc crescut de infarct miocardic. Pe baza a numeroase studii in diferite grupuri (de exemplu, persoanele cu sau fara diabet zaharat), nu pare a fi un beneficiu suficient de puternic pentru a depasi riscul de sangerare excesiva.

    Cu toate acestea, multe ghiduri de practica clinica continua sa recomande aspirina pentru prevenirea primara,  si unii cercetatori considera ca cei cu risc cardiovascular foarte inalt, dar cu risc scazut de sangerare ar trebui sa continue sa primeasca aspirina.

    More from my site

    • Analiza de sange care prezice daca vei avea un atac de cord in urmatorii cinci aniAnaliza de sange care prezice daca vei avea un atac de cord in urmatorii cinci ani
    • Viagra – efectul neasteptat al medicamentuluiViagra – efectul neasteptat al medicamentului
    • Semne si simptome care prevestesc un infarct miocardicSemne si simptome care prevestesc un infarct miocardic
    • Cum poti recunoaste un atac de cord inainte de a se intamplaCum poti recunoaste un atac de cord inainte de a se intampla
    • Cum poti salva o persoana care sufera un infarct in doar 60 de secunde!Cum poti salva o persoana care sufera un infarct in doar 60 de secunde!
    • Miturile dauneaza grav sanatatii: Ne scapa un pahar de apa cu zahar de infarct? (VIDEO)Miturile dauneaza grav sanatatii: Ne scapa un pahar de apa cu zahar de infarct? (VIDEO)
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    3 Comments

    1. Pingback: Infarctul miocardic in Romania – mult peste media europeana • VoxMedical | Viata si sanatate

    2. Pingback: Diabetul zaharat – tipuri, diagnostic, simptome, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

    3. Pingback: Diabetul zaharat – tipuri, diagnostic, simptome, tratament

    Leave A Reply Cancel Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    https://www.youtube.com/watch?v=zNcwBJPvfWQ
    Boli/Afectiuni

    Acneea
    Adenomul de prostata
    ADHD
    Alcoolismul
    Alergii
    Alzheimer
    Anemia
    Ambrozia - alergia la ambrozie
    Apendicita
    Apneea in somn
    Artrita
    Artroza
    Astmul bronsic
    Ateroscleroza
    Boala Crohn – inflamatia colonului
    Boala inflamatorie pelvina
    Boala Parkinson
    Bolile pulmonare cronice
    Cancerul de san
    Candida
    Candidoza bucala
    Cataracta
    Celulita
    Chist ovarian
    Ciuperca piciorului
    Colici la copii
    Constipatia
    Depresia
    Dermatita atopica
    Deshidratarea
    Diabet
    Diareea
    Displazia de sold
    Distonia
    Durere in piept
    Durerea de cap
    Durerea de genunchi
    Enurezisul
    Enterocolita
    Febra la copii
    Fibromul uterin
    Fibroza chistica (mucoviscidoza)
    Gonoreea
    Glanda tiroida
    Gripa
    Guta
    Hemoroizii
    Hepatita
    Hernia de disc
    Herpes
    Incontinenta urinara la femei
    Intoxicatiile cu ciuperci
    Lupus
    Mastita
    Meningita
    Neuropatia diabetica
    Obezitatea
    Onicomicoza
    Osteoartrita
    Otita la copii
    Oxiuri
    Pietre la rinichi
    Pojarul
    Psoriazis
    Raceala
    Rujeola
    Salmoneloza
    Sangerari vaginale la fetite
    Schizofrenia
    Sindromul picioarelor nelinistite
    Toxina botulinica
    Tromboza
    Tuberculoza (TBC)
    Toxoplasmoza
    Ulcerul
    Varice
    Varicela
    Vegetatii adenoide
    Vergeturile
    Zona Zoster
    Ultimele
    NaN
    By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

    De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro19 January 20231

    Mortalitatea maternă a crescut exponențial, cu 60% față de anul precedent, al doilea an de creștere

    Jooble
    Linkuri utile:
    Rezidentiat 2014 | Parteneri | Asociatii de pacienti

    Site-ul www.televiziunea-medicala.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
    Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

    Copyright © 2014 Televiziunea Medicala. Powered by Contur Media

    NaN
    By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

    De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT