Infarct miocardic - cauze, simptome, tratament

Infarct miocardic – cauze, simptome, tratament

3

Infarct miocardic este termenul medical pentru un eveniment cunoscut ca un atac de cord . Un infarct miocardic apare atunci cand sangele nu mai curge in mod corespunzator intr-o parte a inimii, iar muschiul inimii este accidentat deoarece nu primeste suficient oxigen.

De obicei, acest lucru se datoreaza faptului ca una dintre arterele coronare, care alimenteaza cu sange inimia dezvolta un blocaj din cauza unei acumulari instabile de celule albe din sange, colesterol si grasimi. Evenimentul se numeste “acuta” daca este brusca si grava. Infarctul miocardic difera de stopul cardiac, desi stopul cardiac poate fi o consecinta a infarctului cardiac.

O persoana care are un infarct miocardic acut are, de obicei, brusc dureri in piept , care se resimt in spatele sternului si, uneori, se deplaseaza in bratul stang sau in partea stanga a gatului. In plus, persoana poate avea dificultati de respiratie, transpiratie, greata , varsaturi, batai de inima anormale si anxietate.

Principalul mod de a determina daca o persoana a avut un infarct miocardic sunt electrocardiograma (EKG), care urmareste semnalele electrice in inima si testarea sangelui pentru substantele asociate cu leziuni ale muschiului inimii.

Tratamente imediate pentru un infarct miocardic includ adesea aspirina, care impiedica sangele sa se coaguleze, nitroglicerina , uneori pentru a trata dureri in piept; si oxigen.

Cuprins: 

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Tratament
  5. Preventie

Infarct miocardic – simptome

Debutul simptomelor la infarct miocardic este, de obicei treptat, timp de cateva minute, si rareori instantanee.

infract miocardic

Cel mai comun simptom al unui infarct miocardic sunt durerile in piept si este adesea descris ca o senzatie de presiune, sau stoarcere. Dureri in piept datorita ischemiei (lipsei de sange si, prin urmare, furnizarea de oxigen) a muschiului cardiac este numit angina pectorala.

Durerea radiaza cele mai multe ori in bratul stang, dar poate, de asemenea, radia la maxilarul inferior, gatul, bratul drept  si partea superioara a abdomenului.

infract miocardic

Scurtarea respiratiei (dispnee), se produce atunci cand se produce insuficienta ventriculara stanga si in consecinta edem pulmonar. Alte simptome includ transpiratia, slabiciunea, ameteli, greata, varsaturi, si palpitatii.

Pierderea cunostintei (ca urmare a fluxului sanguin inadecvat la creier si soc cardiogen) si moarte subita (frecvent datorita dezvoltarii de fibrilatie ventriculara) poate sa apara in infarctul miocardic acut.

Cel putin un sfert din toate cazurile de infarct miocard acut sunt tacute, fara durere in piept sau alte simptome. Aceste cazuri pot fi descoperite mai tarziu prin electrocardiograme, folosind teste de enzime din sange sau la autopsie, fara antecedente de plangeri legate.

Estimarile privind prevalenta unui infarct miocardic tacit variaza intre 22 si 64%.

Infarct miocardic – cauze

Multe dintre factorii de risc pentru infarct miocardic sunt modificabile si, prin urmare, multe cazuri pot fi prevenite.

Stil de viata

Fumatul pare a fi cauza de circa 36%, iar obezitatea cauza a 20% din boli coronariene. Lipsa de exercitii fizice a fost legata de 7-12% din cazuri. Mai putin frecvente cauze includ stresul, ceea ce reprezinta aproximativ 3% din cazuri.

Alcoolulconsumul excesiv de cantitati mari de alcool poate creste riscul de atac de cord.

Boala

Diabetul zaharat (de tip 1 sau 2), hipertensiune arteriala, 0bezitatea sunt factori de risc in cazul unui infarct miocardic.

Un numar de infectii acute si cronice, printre care: Chlamydophila pneumoniae, gripei, Helicobacter pylori si Porphyroori au fost legate de ateroscleroza si infarct miocardic.

Genetic

Asociatia de Studii a genomului au gasit 27 variante genetice care sunt asociate cu un risc crescut de infarct miocardic. 9p21 locusul genomic (continand CDKN2A, 2B) are cea mai puternica asociere cu infarct miocardic.

Alte cauze

La orice varsta, barbatii sunt mai expusi riscului decat femeile in producerea unui infarct miocardic, dar, in general, femeile traiesc mai mult decat barbatii, boala cardiaca ischemica determina mai multe decese totale detinute de femei.

In cazul in care exista o ruda de gradul intai (tatal, fratele, mama, sora), care a suferit un infarct miocardic “prematura” poate prezenta un risc mai ridicat.

La  femeile care folosesc pilule contraceptive orale combinate, au un modest riscu de infarct miocardic crescut, mai ales in prezenta altor factori de risc, cum ar fi fumatul.

O incidenta crescuta a unui atac de cord este asociata cu moment al zilei mai ales in primele ore ale diminetii, mai precis in jurul valorii de 9 am.

Infract miocardic – tratament

Un infarct miocardic necesita o atentie medicala imediata. Tratamentul consta in incercari de a salva muschiului cardiac cat mai mult posibil si viabil pentru a preveni alte complicati.

Aspirina si nitroglicerina pot fi administrate. Nitroglicerina (administrata sub limba sau intravenos) poate fi administrat la imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul inimii. Morfina poate fi folosita daca nitroglicerina nu este eficienta.

Oxigenul este folosit in prezent doar in cazul in in care nivelul de oxigen se dovedeste a fi redus sau cineva este in detresa respiratorie. [ 62 ]

STEMI

Actualele modalitati de tratament definitiv de infarct miocardic cu dovezi ECG de supradenivelare de segment ST (IMA ST) includ coronariana percutanata de interventie , tromboliza sau ambele. Tromboliza poate fi fie administrate in pre-spital sau in spital. Exista dovezi concludente daca tromboliza pre-spital reduce decesul la persoanele cu STEMI in comparatie cu tromboliza.

Interventia coronariana percutanata este tratamentul de alegere pentru STEMI in cazul in care poate fi realizata intr-un spital in timp util.

NSTEMI

In absenta unor supradenivelare de segment ST, diagnostic oficial de infarct miocardic este amanata pana la un test de sange pentru biomarkeri (de obicei troponina) pot fi efectuate; acest lucru este 3-6 ore de la debutul simptomelor.

Infarct miocardic – preventie

Infarctul miocardic si alte boli cardiovasculare asociate pot fi prevenite in mare masura de o serie de interventii in ceea ce priveste stilul de viata si tratamente medicale.

Pe un nivel de populatie, de sanatate publica masuri pot fi folosite pentru a reduce dietele nesanatoase (sare in exces, grasimi saturate si grasimi trans) precum si stimularea activitatii fizice.

Stil de viata

Consumul de grasimi polinesaturate in loc de grasimi saturate poate scadea boli cardiace coronariene.

Medicatie

Aspirina a fost studiat extensiv la persoanele considerate cu risc crescut de infarct miocardic. Pe baza a numeroase studii in diferite grupuri (de exemplu, persoanele cu sau fara diabet zaharat), nu pare a fi un beneficiu suficient de puternic pentru a depasi riscul de sangerare excesiva.

Cu toate acestea, multe ghiduri de practica clinica continua sa recomande aspirina pentru prevenirea primara,  si unii cercetatori considera ca cei cu risc cardiovascular foarte inalt, dar cu risc scazut de sangerare ar trebui sa continue sa primeasca aspirina.

Share.

3 Comments

  1. Pingback: Infarctul miocardic in Romania – mult peste media europeana • VoxMedical | Viata si sanatate

  2. Pingback: Diabetul zaharat – tipuri, diagnostic, simptome, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

  3. Pingback: Diabetul zaharat – tipuri, diagnostic, simptome, tratament

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.