Infertilitatea secundara – cauze, afectiuni, probleme si solutii

0

Este o realitate confirmata de statistici, care spune ca unul din cinci cupluri care isi doreste al doilea copil se confrunta cu infertilitate secundara. Acesta este diagnosticul pe care il primesc cuplurile care au avut raporturi sexuale neprotejate timp de un an, de cel putin 2-3 ori pe saptamana.

Au trecut unul, doi sau mai multi ani de la prima sarcina. Si cand totul a decurs normal, fara complicatii atat pentru mama, dar si pentru copil, este greu sa te gandesti ca la doar cativa ani distanta este posibil ca lucrurile sa se schimbe. Si, totusi, de ce nu mai apar cele doua liniute pe testul de sarcina?

Atunci cand ai avut deja o sarcina si ti-o doresti si pe a doua, nu multe femei se ingrijoreaza cand bebelusul cu numarul doi intarzie sa apara. Atat femeia, cat si partenerul, pun totul pe seama stresului de la locul de munca ori de ritmul alert al fiecarei zile si se gandesc la faptul ca perioada de vacanta le va aduce linistea necesara conceperii unui copil. Si totusi, lucrurile se pot schimba fie si la doar un an si jumatate distanta de momentul primei sarcini.

Infertilitatea secundara: Ce cauze pot duce la aparitia infertilitatii secundare?

Ca si in cazul infertilitatii primare, cauzele aparitiei acesteia se impart in egala masura in cuplu. Iata cateva dintre posibilele cauze ale infertilitatii secundare feminine:

 • Endometrioza. Caracterizata prin prezenta de tesut endometrial in afara cavitatii uterine, inclusiv pe ovare, aceasta afecteaza femeile aflate la varsta fertila.
 • Fibromul uterin. Considerat cea mai frecventa tumora benigna a uterului ce apare la femeile de varsta reproductiva, afecteaza fertilitatea. Prezenta nodulilor fibromatosi, precum si localizarea lor, scade sansele de concepere a unui copil.
 • Ovulatie cu probleme cauzata de sindromul ovarelor polichistice
 • Boli inflamatorii pelvine cauzate de infectii
 • Varsta mai mare de 35 de ani. Cel mai inalt punct al fertilitatii unei femei se inregistreaza in jurul varstei 18 – 23 de ani. Se stabilizeaza pana la 27-28 de ani, iar apoi incepe apoi un declin usor pana la implinirea varstei de 30 de ani. Dupa 35 de ani lucrurile devin mai dificile, iar odata cu implinirea a 40 de ani fertilitatea scade abrupt.
 • Afectiuni cronice precum diabetul zaharat sau hipertensiunea
 • Afectiuni ale tiroidei
 • Probleme de greutate

Printre principalele afectiuni ale barbatilor care pot duce la infertilitatea secundara se numara:

 • Anomalii ale spermei. Una din principalele cauze ale infertilitatii masculine o reprezinta azoospemia (lichidul seminal nu contine spermatozoizi).
 • Boli cu transmitere sexuala
 • Afectiuni cronice precum obezitate, diabet, hipertensiune
 • Consum de alcool si fumatul

Infertilitatea secundara poate deveni o amenintare pentru echilibrul si linistea cuplului care-si doreste un al doilea bebelus. Tocmai de aceea, recomandarea este de a nu amana un control medical de specialitate atunci cand o noua sarcina se lasa asteptata.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

100%
100
Super!
 • 10
Share.

Leave A Reply