Xanax, comprimate - mod de administrare, reactii adverse

Xanax, comprimate – mod de administrare, reactii adverse

0

Xanax se prezinta sub forma de comprimate ce contin alprazolam 0,25 mg, 0,5 mg si 1 mg. Face parte din grupul de medicamente denumite benzodiazepine, medicamente ce actioneaza asupra unor substante de la nivelul creierului.

Xanax este folosit pentru tratamentul anxietatii, tulburarilor anxios-depresive si a tulburarilor de panica, pentru profilaxie si tratament in delirium tremens si in sindromul de abstinenta la alcoolici.

Cuprins:

 1. Ce este si pentru ce se utilizeaza?
 2. Precautii
 3. Administrare
 4. Reactii adverse

Xanax – precautii:

Nu luati Xanax

 • daca sunteti alergic la alprazolam, la alte medicamente inrudite (benzodiazepine) sau la oricare dintre excipientii medicamentului,
 • daca aveti insuficienta respiratorie severa,
 • daca suferiti de sindromul de apnee in somn,
 • daca aveti insuficienta hepatica severa (risc de encefalopatie),
 • daca suferiti de miastenia gravis.

Aveti grija deosebita cand utilizati Xanax

 • daca suferiti de boli de ficat sau rinichi,
 • daca ati suferit de alcoolism sau toxicomanie,
 • daca suferiti de depresie sau ati manifestat tendinte de sinucidere, suferiti de manie, boala bipolara sau alte tulburari psihice (cu exceptia anxietatatii sau tulburarilor de panica),
 • daca suferiti de glaucom cu unghi ingust,
 • daca suferiti de astm bronsic, bronsita, emfizem pulmonar sau alte boli respiratorii.
 • daca sunteti in tratament cu ketoconazol, itraconazol sau alte medicamente din grupul azolilor (utilizate pentru tratamentul infectiilor micotice)

Daca va aflati in oricare din situatiile mai sus mentionate, medicul dumneavoastra va stabili doza de Xanax individual si veti necesita o supraveghere medicala atenta in timpul tratamentului.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente, daca sunt utilizate in acelasi timp cu Xanax, pot influenta actiunea Xanax sau Xanax poate influenta actiunea acestora. Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:

 • antipsihotice (utilizate in tratamentul unor boli psihice),
 • hipnotice (utilizate in tratamentul insomniei),
 • alte anxiolitice,
 • analgezice de tip morfinic, (utilizate pentru ameliorarea durerii moderat -severe)
 • anticonvulsivante (utilizate in tratamentul epilepsiei),
 • antihistaminice cu efect sedativ (utilizate in tratamentul alergiilor),
 • alte antidepresive, cum sunt nefazodona, fluvoxamina sau fluoxetina,
 • cimetidina (utilizata pentru tratamentul ulcerului gastric)
 • propoxifen (utilizat pentru ameliorarea durerii),
 • contraceptive orale,
 • diltiazem (folosit pentru tratamentul anumitor boli de inima),
 • antibiotice macrolide, cum sunt eritromicina sau troleandomicina (folosite pentru tratamentul anumitor infectii bacteriene),
 • ritonavir (folosit pentru tratamentul infectiilor cu HIV).

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent orice alt medicament, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Folosirea Xanax cu alimente si bauturi

Xanax poate fi administrat indiferent de orarul meselor. In timpul tratamentului cu Xanax, nu consumati bauturi alcoolice.

Sarcina

Xanax nu trebuie utilizat in timpul sarcinii. Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Xanax, anuntati imediat medicul dumneavoastra.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a utiliza orice medicament in timpul sarcinii.

Alaptarea

In timpul tratamentului cu Xanax nu trebuie sa alaptati.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a utiliza orice medicament in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Se recomanda prudenta in cazul conducerii de vehicule, al folosirii de utilaje sau daca trebuie sa desfasurati alte activitati care implica riscuri, deoarece Xanax poate produce somnolenta si ameteli. Daca observati aparitia somnolentei sau ametelilor, nu participati la astfel de activitati.

Informatii importante privind unele componente ale Xanax

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

Xanax – administrare

Intotdeauna luati Xanax, exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Daca aveti impresia ca efectul Xanax este prea puternic sau prea slab adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Anxietate

Doza initiala recomandata este de 0,75-1 mg alprazolam, administrata divizat in 3 prize pe zi. Doza zilnica recomandata poate fi crescuta in functie de necesitati, fara a depasi doza de 4 mg alprazolam pe zi, divizata in mai multe prize.

Stari de anxietate asociate cu depresie

Doza initiala recomandata este de 1,5 mg alprazolam, administrata divizat in 3 prize pe zi. Doza de intretinere poate fi crescuta in functie de necesitati, fara a depasi doza de 4,5 mg alprazolam pe zi, divizata in mai multe prize.

Tulburarile de panica

Doza initiala recomandata este de 0,5-1 mg alprazolam, administrata oral seara la culcare sau 0,5 mg de trei ori pe zi. Doza de intretinere se ajusteaza in functie de raspunsul pacientului. Cresterile nu trebuie sa depaseasca 1 mg alprazolam la 3-4 zile.

Studiile clinice au aratat ca doza medie zilnica este de 6 ± 2 mg. in mod exceptional, un numar redus de pacienti au necesitat doze de 10 mg/zi.

Pacienti varstnici sau debilitati

Doza obisnuita pentru inceperea tratamentului este de 0,5-0,75 mg pe zi, administrata divizat in 2-3 prize. Daca este necesar, medicul poate decide sa creasca lent doza zilnica. in functie de situatie, medicul poate decide diferite doze.

Copii cu varsta sub 18 ani

Nu se administreaza Xanax la copii cu varsta sub 18 ani.

Urmati tratamentul cu Xanax pe toata durata indicata de medic. Tratamentul in starile de anxietate trebuie sa fie cat mai scurt posibil. in general, durata totala a tratamentului nu trebuie sa depaseasca 812 saptamani, incluzand si perioada de scadere progresiva a dozei. in anumite cazuri este necesara prelungirea tratamentului, dar decizia trebuie luata numai dupa reevaluarea starii dumneavoastra de catre medicul specialist.

Daca luati mai mult decat trebuie din Xanax

Simptomele determinate de supradozaj sunt somnolenta, ameteli, stare de confuzie, rarirea batailor inimii, respiratie dificila, tulburari de mers si de vorbire si stare de inconstienta. Daca luati mai multe comprimate decat v-a fost prescris (sau daca altcineva ia medicamentul dumneavoastra), solicitati imediat consult medical sau adresati-va imediat celei mai apropiate unitati medicale. Luati cu dumneavoastra si prospectul sau eventualele comprimate ramase. Alprazolamul poate determina obisnuinta. Puteti deveni dependent fizic si psihic de medicament. Nu luati mai multe comprimate decat vi s-au prescris si nici nu prelungiti durata tratamentului mai mult decat v-a recomandat medicul.

Daca uitati sa luati Xanax

Daca uitati sa luati o doza, luati urmatoarea doza cat de curand va amintiti. Daca deja este momentul sa luati urmatoarea doza, nu mai incercati sa recuperati doza omisa. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza pe care ati uitat sa o luati.

Precizari, daca este cazul, privind riscurile intreruperii tratamentului cu Xanax

Luati Xanax pe toata durata recomandata de medic. Nu opriti tratamentul si nu scadeti doza fara a intreba mai intai medicul. Daca dupa cateva saptamani tratamentul este brusc intrerupt sau daca dozele sunt scazute prea brusc, pot aparea diverse tulburari. Daca tratamentul este brusc intrerupt sau daca dozele sunt scazute prea brusc, pot aparea modificari de comportament, insomnie, crampe, varsaturi, transpiratii, tremuraturi, convulsii sau crize epileptice. De asemenea, la pacientii suferind de stres post- traumatic, la intreruperea tratamentului pot aparea iritabilitate, manifestari ostile sau paranoide.

Xanax – reactii adverse posibile

Ca toate medicamente, Xanax poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Atunci cand apar, reactiile adverse se manifesta de obicei la inceputul tratamentului si tind sa dispara pe masura ce acesta avanseaza sau la scaderea dozelor. Informati medicul daca apare oricare din reactiile adverse mai jos mentionate.

Cele mai frecvente reactii adverse observate au fost: somnolenta, dezorientare, ameteli.

Mai putin frecvente sunt: vedere incetosata, dureri de cap, depresie, insomnie, nervozitate/neliniste, tremuraturi, modificari ale greutatii, tulburari de memorie, lipsa coordonarii miscarilor si alte tulburari de miscare, greata, varsaturi, constipatie, diverse reactii la nivelul pielii, transpiratii, uscaciunea gurii.

Au mai fost raportate, in legatura cu administrarea de alprazolam si: contractii involuntare, pierderea poftei de mancare, oboseala, tulburari de vorbire, icter, slabiciune musculara, tulburari sexuale, menstruatii neregulate, dificultati la urinare, pierdere involuntara de urina sau materii fecale, modificari ale functiei hepatice, cresterea concentratiei in sange hormonului prolactina. Cresterea tensiunii intraoculare a fost raportata rar.

Ca si in cazul altor benzodiazepine, rar au fost raportate dificultati de respiratie, stare de confuzie, halucinatii, excitabilitate si tulburari de comportament, constand in agitatie, furie si atitudine agresiva sau ostila. In multe din aceste situatii, pacientii erau in tratament si cu alte medicamente cu actiune asupra creierului sau/si sufereau si de alte boli psihice. Pacientii cu tulburari de personalitate, cei cu istoric de comportament violent sau agresiv, cei care au suferit de alcoolism sau toxicomanie sunt mai predispusi la aceste reactii adverse. Pacientii cu tulburari de stres posttraumatic, in perioada de oprire a tratamentului cu alprazolam, au manifestat iritabilitate, atitudine ostila sau alte manifestari deranjante pentru anturaj.

Daca apar urmatoarele reactii adverse severe, intrerupeti tratamentul si solicitati consult medical de urgenta: reactii alergice (dificultati de respiratie, umflarea gatului, buzelor sau limbii, urticarie), dureri la nivelul gurii sau gatului, ingalbenirea pielii sau a conjunctivei ochilor, eruptii pe piele, halucinatii sau stare de confuzie intensa, tulburari de vedere.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Xanax

Nu utilizati Xanax dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Ce contine Xanax

Xanax 0,25 mg

 • Substanta activa este: Un comprimat contine ca substanta activa alprazolam 0,25 mg.

Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, celuloza microcristalina, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu.

Xanax 0,5 mg

 • Substanta activa este: Un comprimat contine ca substanta activa alprazolam 0,5 mg.

Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, celuloza microcristalina, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu, eritrozina (E 127).

Xanax 1 mg

 • Substanta activa este: Un comprimat contine ca substanta activa alprazolam 1 mg.

Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, celuloza microcristalina, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu, eritrozina (E 127).

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.