Ce trebuie facut in cazurile de accident vascular cerebral

Ce trebuie facut in cazurile de accident vascular cerebral

0

Specialistii atrag atentia asupra riscurilor de a suferi un accident vascular cerebral. Care sunt factorii de risc? Vezi semnele unui posibil accident vascular cerebral si ce trebuie facut la aparitia primelor simptome neurologice.

Accident vascular cerebral ischemic – acesta este cauzat, de obicei, de ocluzia (astuparea) unui vas de sange, cu oprirea consecutiva a debitului sangvin si, in consecinta, a aportului de oxigen si glucoza in teritoriul cerebral irigat de vasul respectiv, ducand, in final, la pierderea definitiva a tesutului cerebral si sechele pe viata.

Factori de risc pentru cazurile de accident vascular cerebral

Factori de risc care conduc la producerea unui accident vascular cerebral, cum ar fi: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, colesterolul ridicat, consumul in exces de alcool, dar si despre importanta adoptarii unui stil de viata sanatos, care poate preveni producerea unui accident vascular cerebral. Acestia estimeaza ca aproximativ 50% dintre cazurile de accident vascular cerebral pot fi prevenite prin cunoasterea si gestionarea factorilor de risc, respectarea indicatiilor medicilor si adoptarea unui stil de viata sanatos.

Ce este este foarte important pentru a pastra sanse de recuperare

Iata semnele si simptomele neurologice care pot aparea brusc si care ar trebui sa ii aduca pe pacienti la medic:
– tulburari motorii si sensitive, de obicei sub forma unei hemiplegii sau hemipareze (paralizie a unei jumatati a corpului);
– tulburari de vorbire — de exprimare sau de intelegere a vorbirii;
– tulburari de deglutitie (inghitire), schimbarea brusca a vocii, de asemenea brusc instalate;
– tulburari de echilibru sau in coordonarea miscarilor;
– diplopie (vedere dubla) instalata brusc;
– turburari de vedere cu pierderea brusca a vederii la un ochi;
– asimetria brusca a fetei.

Medicii atrag atentia populatiei asupra faptului ca este esential ca, la aparitia primelor simptome neurologice de accident vascular cerebral, sa solicite imediat o ambulanta si sa se prezinte intr-un serviciu de urgenta. De asemenea, este foarte important ca pacientii sa-si noteze cu foarte mare precizie ora la care au aparut primele semne si simptome neurologice.

Zilnic, numeroase sanse de recuperare dupa un accident vascular cerebral se pierd pentru ca pacientii nu ajung la spital in intervalul util, in primele trei ore de la aparitia brusca a simptomelor neurologice. Trebuie spus ca, astazi, cei mai multi pacienti cu accident vascular cerebral supravietuiesc, dar aceasta patologie este prima cauza medicala de handicap motor sau cognitiv, ni se precizeaza intr-un material intocmit de specialistii Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

Accidentul vascular cerebral in cateva cifre

La nivel mondial, accidentul vascular cerebral afecteaza peste 15 de milioane de oameni in fiecare an, din care aproximativ sase milioane mor, iar alte cinci milioane raman cu un handicap permanent. Una din sase persoane sufera un accident vascular cerebral in timpul vietii si la fiecare sase secunde se pierde o viata din aceasta cauza. Varsta persoanelor predispuse de a fi victime ale unui accident vascular cerebral a scazut in ultimii ani de la 65 de ani la 55 de ani si, totodata, a crescut numarul persoanelor tinere care se confrunta cu accidente vasculare cerebrale. AVC reprezinta cincea cauza de deces la persoanele cu varsta cuprinsa intre 15-59 de ani.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.