Colectiv: mai multi morti decat se estimase!

0

Vom avea mai multi morti decat numarul estimat, atrage atentia un director de spital – care este cauza? Vezi cat poate sa dureze perioada critica pentru pacientii de la Colectiv!

“Vom avea mai multi morti decat cei estimati dintr-un motiv bine determinat: in spitalele romanesti nu exista un protocol EFICIENT pentru salvarea arsilor majori, lucru stiut de catre toti directorii de spitale. Guvernul trebuia sambata sa ceara urgent paturi la 3-4 spitale din Austria , Elvetia, Israel, Turcia, plus sa asigure financiar pod aerian cu asistenta pentru resuscitare in zbor. Asta cu “doliu national” e zero barat. Medicii romani au fost solidari, dar nu e suficient!”, a sunat mesajul, dat publicitatii de Realitatea Tv.

Perioada critica poate sa dureze si o luna, o luna si jumatate

Secretarul de stat Raed Arafat spunea inca din primele momente dupa incendiul din clubul Colectiv ca este foarte posibil ca numarul morţilor sa creasca – sunt cazuri complexe, in care pot aparea complicaţii severe. Una din declaratiile “la cald” estima chiar o dublare a deceselor cauzate de incendiul de la Colectiv!

“La unii, insa, perioada critica poate sa dureze si o luna o luna si jumatate. Unii pot sa faca infecţii… Noi nu putem decat sa facem estimari pe statistici medicale. Sper sa salvam cat de multi posibil. In 2010, când a fost incendiul de la Giulesti, am spus ca a fost cea mai mare tragedie, pentru ca erau implicaţi copii, dar uite ca se intâmpla si altele”, a declarat Raed Arafat.

Colectiv – Raed Arafat: Unii sunt cu riscul de a sucomba!

“Au fost intr-un spaţiu inchis, au inhalat fum si gaze fierbinti, au aparut arsuri la nivelul traheei, al plamânului. Creste gravitatea si complexitatea. Se produc cianuri si substante toxice. Depinde cât te-ai expus la ele. Mai este un factor agravant: traumatismele asociate. Unele persoane au cazut si au fost calcate de alţii care incercau sa iasa. Sunt fracturi de coaste, leziuni toracice, care inrautaţesc prognosticul si scad sansele. Unii sunt foarte grav, unii grav. 90 pot sa mearga spre mai bine sa mai rau. Nu inseamna ca ne asteptam la 90 de decese, dar dintre ei unii sunt cu riscuri de a sucomba in timpul tratamentului”, a mai explicat Raed Arafat, intr-o alta interventie televizata.

Centre specializate in tratarea arsurilor grave, la Iasi, Timisoara si Targu Mures

Incendiul de la Colectiv misca lucrurile in privinta unor centre specializate in tratarea arsurilor grave – trei asemenea unitati ar putea fi deschise la Iasi, Timisoara si Targu Mures. Banii ar urma sa vina de la Banca Mondiala si din fonduri europene. In acest sens va fi fi utila eperienta franceza. “In Franta am refacut recent majoritatea centrelor pentru arsuri. (…) Aceasta cooperare a inceput in 2013, iar in 2014 specialisti români au fost la Lille intr-un schimb de experienţa si atunci a aparut ideea dezvoltarii si renovarii de centre specializate si in Romania”, a spus, potrivit MediafaxVincent De Broucker, seful serviciului Centrului de tratare a victimelor arsurilor de la centrul spitalicest din Lille, cel care l-a insotit in tara nastra pe Marc Chaouat, secretarul general al Societaţii Franceze de Studiere si Tratare a Arsurilor. Acesta din urma a facut afirmatia care a tinut capul de afis al presei: “In cei 20 de ani de experienta in chirurgie plastica, nu m-am confruntat cu o astfel de situaie, cu un numar atât de mare de pacienţi trataţi simultan”

Peste 130 de pacienti sunt inca in spitalele din Capitala, multi dintre ei in stare critica si grava. Numarul deceselor – 27 in seara incendiului catastrofal de la Colectiv – s-a “stabilizat” la 32, dupa ce mai multi dintre cei aflati in stare critica nu au supravietuit, insa fiecare zi reprezinta pentru unii pacienti de la Colectiv o batalie cu moartea!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.