Caderea parului - cauze, tratament

Caderea parului – cauze, tratament

0

Caderea parului sau chelie (tehnic cunoscut sub numele de alopecie) este o pierdere a parului din cap sau de corp. Chelia se poate referi la pierderea parului general sau alopecia androgenica.

Unele tipuri de chelie pot fi cauzate de alopecia areata , o boala autoimuna . Formele extreme de alopecia areata sunt totalis alopecie , care implica pierderea tuturor parului capului, si universalis alopecie , care presupune pierderea intregului par din cap si corp.

Caderea parului poate avea multe cauze, inclusiv infectii fungice, leziuni traumatice, ca rezultat al radioterapie sau chimioterapie , si ca urmare a deficientelor nutritionale, cum ar fi fierul sau ca o urmare a unor fenomene autoimune, inclusiv alopecia areata si caderea parului asociate cu lupus eritematos sistemic.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Semne si simptome
 3. Cauze
 4. Tratament

Caderea parului – semne si simptome

Simptomele de alopecie includ pierderea parului pe portiuni, de obicei, in modele circulare, matreata, leziuni ale pielii, si cicatrici. Alopecia areata, de obicei, apare in zone neobisnuite de cadere a parului de exemplu, sprancene, partea din spate a capului sau deasupra urechilor, unde, de obicei, nu afecteaza caderea parului la sexul masculin.

La barbati caderea parului incepe la tample. La femei pierderea parului are loc frontal si parietal.

Caderea excesiva a parului de zi cu zi

Oamenii au intre 100.000 si 150.000 de fire de par pe cap. Numarul de fire de par pierdute in mod normal intr-o zi variaza, dar in medie este de 100.

Pentru a mentine un nivel normal, parul trebuie sa fie inlocuit in acelasi rata la care se pierde. Primele semne de subtiere a parului pe care oamenii vor observa de multe ori sunt mai multe fire de par decat de obicei ramase in perie dupa periaj.

Afectiuni ale pielii

Un numar substantial de pete, pe spate si membre ar putea indica acnee chistica. Cea mai severa forma a conditiei, de acnee chistica apare de la aceleasi dezechilibre hormonale care cauzeaza si pierderea parului, si este asociat cu productia de DHT.

Dermatita seboreica, o afectiune in care se produce o cantitate excesiva de sebum si se depun pe scalp este, de asemenea, un simptom de dezechilibru hormonal, cum este un scalp gras sau uscat excesiv. Ambele pot cauza subtierea parului.

Psihologice

Subtierea parului si chelia provoca stres psihologic, datorita efectului sau asupra aspectului.

Psihologia de subtierea parului este o problema complexa. Parul este considerat o parte esentiala a identitatii globale: in special pentru femei, pentru care aceasta reprezinta de multe ori feminitate si atractivitate.

Barbatii asociaza de obicei, un cap plin de par, cu tineretea si vigoarea. Subtierea firului de par este, prin urmare, o problema sensibila pentru ambele sexe. Pentru suferinzi, ea poate reprezenta o pierdere a controlului si sentimente de izolare. Oamenii care se confrunta cu subtierea parului se gasesc adesea intr-o situatie in care aspectul lor fizic este in contradictie cu propria imagine de sine. Problemele psihologice datorate caderii parului, daca este prezent, sunt de obicei mai severe la debutul simptomelor.

Caderea parului indusa de cancer, prin chimioterapie este una din cauze. Imaginea corpului nu revine la starea anterioara dupa regenerarea parului pentru majoritatea pacientilor. In astfel de cazuri, pacientii au dificultati in exprimarea sentimentelor lor si pot fi mai predispuse la evitarea conflictelor de familie.

Terapia de familie poate ajuta familiile sa faca fata cu aceste probleme de ordin psihologic, daca acestea apar.

Caderea parului – cauze

Caderea parului poate avea mai multe cauze:

Caderea parului la barbati:

Caderea parului la barbati este caracterizat de indepartarea din partile laterale ale fruntii si/sau o coroana subtire. Ambele devin mai pronuntate pana cand in cele din urma se unesc, lasand un inel in forma de potcoava a parului in partea din spate a capului.

Incidenta caderii parului variaza de la populatie la populatie si se bazeaza pe fond genetic.

Exista o sansa de 4 la 7 de a primi pe cale genetica chelia.

Debutul caderii parului, uneori, incepe inca de la sfarsitul perioadei de pubertate , si este in mare parte determinata genetic.

Nutritie

Studiile au aratat ca slaba nutritie, alimentatia insuficienta, si deficiente in anumiti nutrienti poate duce la caderea parului. Acestea includ deficiente de biotina, proteine​​, zinc si aportul slab de fier.

O dieta bogata in grasimi animale (adesea gasita in fast-food ) si vitamina A poate duce, de asemnea la caderea parului.

Hipervitaminoza A

Deficienta de fier sau de malnutritie , in general.

Infectia

 • Disecarea celulita
 • Infectiilor fungice (cum ar fi tinea capitis )
 • Tinea capitis
 • Foliculita

Secundare sifilis

Folliculorum Demodex, un acarian microscopic care se hraneste cu sebumul produs de glandele sebacee pot cauza caderea parului. Folliculorum Demodex nu este prezent pe fiecare scalp dar este mult mai probabil de a trai intr-un mediu de scalp gras.

Droguri

 • Caderea parului temporara sau permanenta poate fi cauzata de mai multe medicamente, inclusiv cele pentru tensiune arteriala probleme, diabet zaharat , boli de inima si colesterol.
 • Orice care afecteaza echilibrul hormonal al organismului poate avea un efect pronuntat: acestea includ pilula contraceptiva, de substitutie hormonala, steroizi si medicamente pentru acnee.
 • Unele tratamente folosite pentru a vindeca infectiile pot cauza caderea parului masiv.
 • Medicamente (reactii adverse la medicamente, inclusiv chimioterapie , steroizi anabolizanti , si anticonceptionalele)

Trauma

Periajul parului riguros si caldura excesiva poate deteriora cuticulele, carcasa tare exterioara a parului. Acest lucru face ca parul sa devina slab si se rupe, reducanduse din volumul parului.

Traume, cum ar fi nasterea, interventii chirurgicale majore, otravire, si stres sever poate provoca o stare de cadere a parului cunoscut sub numele de telogen effluvium, in care un numar mare de fire de par intra in faza de repaus.

Sarcina

Caderea parului dupa nastere, se intalneste in mod frecvent fara a provoca chelie. In aceasta situatie, parul este de fapt mai gros in timpul sarcinii datorita cresterii estrogeni circulanti. Dupa ce copilul se naste, nivelurile de estrogen  scad inapoi la niveluri normale.

Altele

 • Poluarea aerului si a apei, precum si minerale din apa si efectele fototoxice ale razelor solare poate provoca imbatranirea pielii scalpului si caderea parului.
 • Alopecia areata este o boala autoimuna , de asemenea, cunoscut sub numele de “chelie la fata locului”
 • Hipotiroidismul si efectele secundare ale medicamentelor aferente pot cauza caderea parului, de obicei frontal
 • Hipertiroidia poate provoca, de asemenea, caderea parului, care este parietala, mai degraba decat frontala

Caderea parului – tratament

Medicamente

Tratamente pentru diferitele forme de cadere a parului au un succes limitat.

Trei medicamente au dovedit sa sustina utilizarea lor in caderea parului: finasteride, dutasteride si minoxidil. Acestea se folosesc mai mult pentru a preveni pierderea parului decat pentru a regenera parul pierdut.

Minoxidil (Rogaine) este un medicament fara prescriptie medicala aprobat pentru chelie pentru caderea parului la barbati. Intr-un lichid sau spuma, aceasta este frecat pe scalp de doua ori pe zi. Cu toate acestea, doar 30-40% dintre pacienti prezinta cresterea parului. Minoxidil nu este eficace pentru alte cauze de pierdere a parului. Regenerarea parului poate dura de la opt la 12 luni.

Tratamentul este continuat pe termen nelimitat, deoarece, in cazul in care tratamentul este oprit, caderea parului se reia din nou. Cele mai frecvente reactii adverse sunt iritarea usoara a scalpului, dermatita alergica de contact , iar parul poate creste facial.

Finasteride (Propecia) este folosit la barbati in caderea parului intr-o forma de pastile luate o data pe zi. Acesta nu este indicat pentru femei si nu este recomandata la femeile gravide. Tratamentul este eficient in sase pana la opt luni de tratament.

Efectele secundare includ scaderea apetitului sexual, disfunctie erectila , ejaculare precoce, ginecomastie, si miopatie. Tratamentul trebuie continuat atata timp cat apar rezultate pozitive. Odata ce tratamentul este oprit, caderea parului se reia din nou.

Corticosteroizi injectii pe scalp poate fi utilizat pentru a trata alopecia areata. Acest tip de tratament se repeta lunar. Pastile orale pentru pierderea parului extinse pot fi utilizate pentru alopecia areata. Rezultatele pot dura pana la o luna.

Medicamentele imunosupresoare aplicate pe scalp s-au dovedit a inversa temporar alopecia areata, desi efectele secundare ale unora dintre aceste medicamente fac ca aceasta sa  fie o terapie discutabila.

Anthralin poate folosi in alopecia areata.

Modulatori hormonale (contraceptive orale sau antiandrogeni, cum ar fi spironolactona si flutamida ) pot fi folosite pentru caderea parului la femei.

Chirurgie

Transplantul de par este de obicei efectuat sub anestezie locala . Un chirurg va muta partea sanatoasa a parului de la spate si partile laterale ale capului in zonele de subtiere. Procedura poate dura intre patru si opt ore si sesiuni suplimentare pot fi efectuate pentru a face parul mai gros. Parul transplantat cade in cateva saptamani, dar recreste permanent in cateva luni.

Transplantul de par, are prize mici de piele, fiecare care contine cateva fire de par. Dopurile sunt, in general, luate de la partea din spate sau parti ale scalpului. Mai multe sesiuni de transplant ar putea fi necesare.

Optiunile chirurgicale, cum ar fi transplantul de foliculi, clape scalpului, si reducerea caderii parului, sunt disponibile. Aceste proceduri sunt in general alese de catre cei care sunt auto-constienti despre pierderea parului lor, dar acestea sunt scumpe si dureroase, cu un risc de infectie si cicatrizare.

Dupa o interventie chirurgicala, este nevoie de sase pana la opt luni inainte de a fi evaluata calitatea noului par.
Reducerea scalpului este procesul in care este diminuata zona de piele cheala pe cap.

In timp, pielea de pe cap devine flexibila si intinsa suficient si o parte din ea poate fi indepartata chirurgical. Scalpul fara par este eliminat, spatiul este inchis cu scalpul acoperit cu par. Reducerea scalpului se face in general in combinatie cu transplantul de par pentru a oferi o frunte cu aspect natural, in special a celor cu o pierdere de par extins.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.